Pronašao novćić star 800 godina koji mu je doneo bogatstvo!

Jedan pronalazač je uz pomoć detektora za metal pronašao novćić star 800 godina. Pronađeni novćić je izuzetno redak primerak zlatnog novčića koji je našao ovaj kolekcionar.

Zanimljivosti 25.01.2022 | 16:25
Pronašao novćić star 800 godina koji mu je doneo bogatstvo!

Nađen je u polju engleske grofovije Devon. Ovo je prvi te vrste koji je pronađen u 260 godina.

Kovanicu kralja Henrija III iskovao je Vilijam iz Glostera 1257. godine i to od zlata koje je doneto iz Severne Afrike

U nedelju uveče novčić se našao na aukciji u aukcijskoj kući Spink, gde je prodat za 648.000 funti  (772.000 evra.)

Prvobitno je procenjeno da bi srećni pronalazač, koji je našao kovanicu na imanju u Hejmoku, mogao da zaradi između 200.000 i 400.000 funti.

Stručnjaci smatraju da prikazuje prvi portret kralja na engleskom prestolu od vremena Vilijama Osvajača, koji je vladao od 1066. do 1087. godine. Jedna strana novčića prikazuje portret bradatog i krunisanog Henrija III na svom tronu na Velikom trotoaru u Vestminsterskoj opatiji. Na drugoj strani je dugačak krst, ruže i peleti.

 

Zna se da postoji osam takvih kovanica i većina je u muzejima.

Srećni nalazač, koji ne želi da bude imenovan, rekao je za medije: “Novčić je pronađen na neprivlačnom polju i lako se nikada nije mogao  pronaći. Sada je zaštićen za buduće generacije da uživaju i zaista je ponižavajuće što sam bio njen nalazač.  Želja mi se tog dana ispunila i slučajno sam bio srećnik. Osećam da moram da se izvinim svim onim drugim detektoristima koji traže i sanjaju.” piše BBC

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar