Počeli pregovori za održavanje Evrovizije u Ukrajini -šta u slučaju da ne može?

Nakon što je "Kalush orkestar" pesmom "Stefania" obezbedio prvo mesto na ovogodišnjem Izboru za pesmu Evrovizije, kako Kurir saznaje, u Ukrajini su počeli pregovori za održavanje ovog takmičenja naredne godine.

Zabava 18.05.2022 | 21:44
Počeli pregovori za održavanje Evrovizije u Ukrajini -šta u slučaju da ne može?

Naime, odmah nakon povratka "Kalush orkestra" u zemlju, u Lavovu je održana konferencija za medije na kojoj je objavljeno da su pregovori uveliko počeli. Nikola Černotički (Mykola Chernotytskyi) predsednik upravnog odbora radiodifuzne kompanije Ukrajine saopštio je da će dati sve od sebe da se ovo takmičenje sledeće godine ipak održi u Ukrajini, ali da im treba pomoć države.

- Želim da čestitam svima na ovoj pobedi. Sjajno što je Ukrajina treći put pobedila na Pesmi Evrovizije, da se što više približimo evropskoj porodici. Veoma sam zahvalan Kaluškom orkestru i njegovom frontmenu, Olehu Psiuku, što su dali sve od sebe da se pripreme i nastupe u ovom teškom vremenu - rekao je Černotički.

Evrovizija
FOTO: PRINTSCREEN/RTS

- Sada se suočavamo sa još jednim izazovom – da budemo domaćini Pesme Evrovizije 2023. u Ukrajini. Ako se u drugim zemljama radi o pitanjima infrastrukture i finansiranja, kod nas svakako imamo i važan bezbednosni faktor. I mogu da najavim da u petak počinjemo konsultacije sa Evropskom radiodifuznom unijom o domaćinstvu Pesme Evrovizije 2023. Dajemo sve od sebe i nadam se da će nas i država podržati da ovde održimo Pesmu Evrovizije. Nadam se da će se Pesma Evrovizije održati u mirnoj Ukrajini - dodao je Černotički.

Ukrajina, Evrovizija, Kalush Orchestra, Kaluš Orkestar
FOTO: PRINTSCREEN

S druge strane, on je dodao i da postoji mogućnost da se ovo takmičenje ipak ne održi u Ukrajini.

- Ipak, još jednom kažem da je faktor bezbednosti važan i konačna odluka će biti doneta zajedno sa Evropskom radiodifuznom unijom. Biće to teški pregovori, već sam siguran u to. Međutim, da podsetim da je čak i 2017. godine, kada se u Kijevu održavala Pesma Evrovizije, bila prilično velika diskusija. Na primer, tada je Ukrajina založila takozvanu finansijsku garanciju od 15 miliona evra. U slučaju da nešto iznenada krene naopako, druga država bi se takmičila sa ovim sredstvima. Stoga je ovo pitanje mnogo složenije od obične želje. Uveren sam da treba da damo sve od sebe kako bi Pesma Evrovizije bila u Ukrajini.

Ovaj stav podržao je i frontmen "Kalush orkestra" Oleh Psiuk.

- Mnoge zemlje su nam već poručile da mogu da budu domaćini Pesme Evrovizije ako mi ne uspemo. Ali nadam se da ćemo biti domaćini Pesme Evrovizije u srećnoj, obnovljenoj i jakoj zemlji - dodao je Oleh.

Kalush OrchestraFOTO: PRINTSCREEN/ YOUTUBE

(Kurir.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar