Velež osvojio Kup nakon 36 godina čekanja

Fudbaleri Veleža pobjednici su Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su večeras u finalnoj utakmici na stadionu „Bilino polje“ u Zenici pobijedili Sarajevo rezultatom 4:3.

Fudbal 19.05.2022 | 21:46
Velež osvojio Kup nakon 36 godina čekanja

 Odluka o osvajaču pehara u najmasovnijem takmičenju pala je nakon izvođenja penala, a heroj „rođenih“ bio je golman Slaviša Bogdanović.

Prvo je ukrotio šut Dala Varešanovića u drugoj seriji kada se lopta odbila od stativu, a potom i Mirka Oremuša u četvrtoj. Jedan penal nisu uspjeli realizovati i fudbaleri Veleža kada je neprecizan u trećoj seriji bio Denis Zvonić.

Nakon 90 minuta igre rezultat je bio 0:0. Prvo poluvrijeme pripalo je ekipi Sarajeva koja je kreirala veliki broj prilika, ali mrežu nisu uspjeli zatresti. Nastavku je viđena nešto bolja igra Mostaraca, imali su veći posjed lopte, ali takođe bez konkretne realizacije.

Velež je tako nakon punih 36 godina čekanja osvojio jedan trofej i ujedno svoj prvi u Bosni i Hercegovini. Mostarci su ujedno izborili i nastup u UEFA Konferencijskoj ligi što će im donijeti i novčani stimulans u visini od 450.000 KM za sami plasman. Dodatno ih sljeduje i nagrada Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH od 30.000 KM.

Pehare i medalje osvajačima Kupa BiH uručio je Vico Zeljković predsjednik Fudbalskog saveza BiH.  

(Nezavisne Foto: FSBiH)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rile

20.05.2022 06:35

Ima nešto neobično i čudno u tom Veležu. Vječno će da sija njegova zvijezda, trn u oku i ustašama i četnicima a ljubav u srcu običnog čovjeka. I zato sve čestitke rođeni moji.

ODGOVORITE