Crna Gora sve bliža "Otvorenom Balkanu" što nije po volji Berlina

Korak koji je novi crnogorski premijer Dritan Abazović načinio ka "Otvorenom Balkanu" ponovo je podgrejao histeriju u regionu i aktivirao optužbe da je ova inicijativa skrivena zamka za "uvlačenje" regiona u "srpski svet".

Region 28.05.2022 | 08:38
Crna Gora sve bliža "Otvorenom Balkanu" što nije po volji Berlina

Prema nezvaničnim informacijama, Vašington zdušno podržava ovu inicijativu o povezivanju regiona koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kojoj su se pridružile Severna Makedonija i Albanija. Glavni kočničar za sada je Nemačka, koja prednost daje svom Berlinskom procesu i ima određene rezerve prema "Otvorenom Balkanu", iako i ova inicijativa ima isti cilj - da se smanje čekanja na granicama i ukinu biznis-barijere.

Vučić je u petak održao video-konferenciju sa partnerima iz Albanije i Severne Makedonije i najavio "velike stvari za građane tri države".

On je u više navrata poručio da vrata "Otvorenog Balkana" ostaju otvorena i za Prištinu i Sarajevo.

Za Zorana Milivojevića, diplomatu u penziji, nema dileme da se u okolnostima ukrajinske krize i ogromnih problema sa kojima se ceo svet suočava, "Otvoreni Balkan" već pokazao kao jedan od najproduktivnijih mehanizama, možda čak i jedini koji trenutno funkcioniše na terenu.

- On je već doprineo povezivanju tri važne države, Srbije, Albanije i Severne Makedonije, doprineo je poboljšanju srpsko-albanskih odnosa, smirivanju političkih tenzija u regionu i konkretnoj saradnji u ekonomsko-socijalnoj sferi. Pritom, ide u susret evrointegracijama i zato i ima podršku SAD i pojedinih zapadnih centara, na čelu sa Briselom. Osporavanje "Otvorenog Balkana" koje dolazi iz regiona isključivo je politički motivisano, skoncentrisano u tri centra - Prištini, u strukturama DPS i Mila Đukanovića u Crnoj Gori, i u političkom Sarajevu pod kontrolom SDA Bakira Izetbegovića - kao brana uticaju i delovanju Srbije na ovim prostorima.

To što Amerikanci stoje iza "Otvorenog Balkana", za Slobodana Zečevića, iz Instituta za evropske studije, najsnažniji je argument protiv teze da je ova inicijativa stvaranje "srpskog sveta":

- Apsurdno je da nešto što je i američki projekat bude i velikosrpski projekat. "Otvoreni Balkan" ima za cilj da unapredi slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala. Mislim da je potpisanim sporazumima u okviru ove inicijative već olakšana saradnja, kao i da se on pokazao efikasnijim od Berlinskog procesa.

Abazović je u petak odgovorio i na kritike koje stižu iz grupacije okupljene oko DPS Mila Đukanovića, da je "Otvoreni Balkan" Vučićev projekat, da se nudi kao zamena za članstvo u EU i da je "poniženje za Crnu Goru". Predsednik Vlade u Podgorici rekao je da su predstavnici Crne Gore, u statusu posmatrača i ranije bili na samitima ove inicijative i da ona ima za cilj da ubrza evropske integracije, a ne da bude nekakva alternativa za članstvo u EU.

Inače, na jučerašnjoj veoma burnoj sednici crnogorskog parlamenta, na kojoj je Abazović prvi put odgovarao na poslanička pitanja, poslanik Demokrata Momo Koprivica optužio je šefa vlade za desničarenje i zatražio da podnese ostavku zbog, kako je rekao, "odlaska kod patrijarha Porfirija i Vučića na kanabe".

Večernje novosti

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Zlaja

28.05.2022 07:30

Otrovani Balkan.

ODGOVORITE
Name

Evo rijesenje

28.05.2022 07:38

Bez stete, probajte pa vidite je li to dobro. Ako nije batalite i svako neka radi za sebe kako smatra da je dobro. Svako da ima pravo da slobodno udje ako zeli ali isto tako i da izadje ako smatra da nije, pozeljno je referendumom a ne voljom pojedinaca. Napraviti referendum u svim drzavama i to je to.....Nazor nista i nikada.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

28.05.2022 08:52

Tu bi se postovali zakoni posebno na granici.nekima ne odgovara kontrola robe radi droge i ostalog sverca.(sa polazne tacke roba bi bila pregledana i zapecacena na vozilu i na kraju pecati kontrolisani)

Name

075

28.05.2022 08:08

Njemačka, za sada ekonomski div i vječno politički "patuljak" koji samo može prijetiti svima nama na Balkanu i to je "domet" njihove "snage"!

ODGOVORITE
Name

Bez Rusije

29.05.2022 21:24

Ekonomski patuljak.

Name

Pijacar

28.05.2022 08:09

Niti ce BiH niti Crna Gora biti u Otvorenom Balkanu to su samo puste zelje Beograda.

ODGOVORITE
Name

Ponuđen-Počašćen

28.05.2022 12:34

Tu niko ne vrši prisilu,sve je na dobrovoljnoj bazi.Hoće li se neko pridružiti,ili,neće,njegova stvar.

Name

Ipe

28.05.2022 09:09

Amerika je izdržvala Jugoslaviju od 1942 do 1990 godine,ogroman novac su ulagali u Jugu,stotine milijardi,Njemačka je sve radila da se Jugoslavija razbije.EU (Njemačka) ne želi jaku "Balkansku Uniju"ni danas,žele ljude,resurse,ali ne snažan Balkan.

ODGOVORITE
Name

Stanjcani

28.05.2022 13:57

I to preko drugih i nije to izdrzavanje, a ceh su placali Rusija, Ukrajina i mnogi drugi.....

Name

Nazim Mujevic

29.05.2022 19:21

Abazović bi morao da zna šta je prioritet za Crnu Goru i njen narod i da ne pravi eksperimente,posebno ako to narušava odnos sa državom koja je prijatelj Crnoj Gori a ujedno najača ekonomija u Evropi.

ODGOVORITE