Zašto se čekalo 27 godina na optužnicu i da to uradi Srbija?!

Predsjednik PDP Branislav Borenović smatra da je tužno što se na podizanje optužnice protiv oficira hrvtaske vojske zbog zločina nas srpskim civilima na Petrovačkoj cesti čekalo 27 godina i što je to konačno morala da učini Srbija.

Republika Srpska 28.05.2022 | 18:31
Zašto se čekalo 27 godina na optužnicu i da to uradi Srbija?!

- Podiizanje optužnice protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske od strane Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije zbog zločina nad civilima na Petrovačkoj cesti jedan je korak ka pravdi za nevino stradale žrtve - rekao je Borenović, navodeći da se konačno neko bavi ovim zločinom počinjenom tokom zloglasne akcije „Oluja“, u kojem je, u koloni izbjeglica koja je gađana raketama kod Petrovca i Novog Grada, ubijeno i šestoro djece.  

– Previše je zločina nad srpskim narodom koji nikada nisu dobili svoj epilog, za koje niko nije ni optužen, a da ne govorimo o osuđujućim presudama. Svaki korak ka pravdi za nevino stradale ljude, posebno djecu, korak je koji mora biti pozdravljen, kao što moramo biti zahvalni institucijama Republike Srbije – rekao je Borenović.  

Međutim, naglašava on, tužno je i što se na podizanje optužnice čekalo 27 godina i da je to konačno morala da učini Srbija.

- Nažalost, petrovačke žrtve za domaće pravosuđe ne postoje. Vidimo da se ovaj potez pozdravlja i od onih koji skoro dvadeset godina apsolutistički vladaju svim institucijama Republike Srpske, a koje nisu uzele za shodno da provedu istrage i dokumentuju saznanja, kako bi došlo do podizanja optužnica i pred ovdašnjim pravosuđem. Nečinjenje i samo galama u prazno dovode do toga da danas u Republici Srpskoj i BiH do pravde ne mogu doći ni živi, a ni stradali – poručio je Borenović. 

Podsjetimo da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske zbog ratnog zločina na srpskim civilima u akciji Oluja 7.i 8. avgusta, kada je bombardovana izbjeglička kolona u mjestu Svodna kod Novog Grada.

U tim napadima, za sada je identifikovano 13 ubijenih osoba od kojih je šestoro djece, kao i 24 ranjene osobe.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu za ratne zločine u akciji "Oluja" protiv penzionisanih pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca.

Član Predsjedništa BiH Milorad Dodik danas podržao je tužilaštvo Srbije koje je podiglo optužnicu protiv četiri hrvatska  oficira za akciju "Oluja",

"I mi u Republici Srpskoj podržavamo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv počinilaca ovog zločina", napisao je između ostalog Dodik na tviter nalogu.

Zanimljivo je da Dodik nije pitao nadležne institucije u Republici Srpskoj i BiH šta su do sada čekali i zbog čega nisu oni podnijeli prijave za počinjene ratne zločine koje je hrvatska vojska počinila u akciji Oluja, na području Republike Srpske.

(BN Foto: Printscreen/Youtube, TV AP)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Sretko

28.05.2022 16:41

Dodik ćuti, a Vučić radi njegov posao

ODGOVORITE
Name

Borac

28.05.2022 18:07

Dodig stiti hrvatske interese. Sta su djokicevi ministri do sada radili? Osim sto su krali i borce kaznjavali.

Name

Tabula Rasa

28.05.2022 19:12

Hoce li Burlo oboriti izgradnju odlagalista nuklearnog odpada?

Name

E sada

28.05.2022 20:51

Milorad mora da potegne vitalni nacionalni interes i zaštiti pilote!

Name

Goksi

28.05.2022 16:43

Svaka na mjestu Borenoviću.

ODGOVORITE
Name

Hm

28.05.2022 16:44

Šta Dodika interesuje ko je poginuo njega interesuje Ronhil i mani ...

ODGOVORITE
Name

arslon

28.05.2022 17:03

Mislimda se svi trebamo opametiti, prvo od ovoga nema ništa , jedini razlog zašto se Srbija ovoga "sjetila" je trenutna politička situacija oko sankcija rusiji pa se malo pustilo da voda oteče na drugi stranu a inače i RS i srbija i bih ovo nikoga ne zanima , budimo realni.

ODGOVORITE
Name

Šta Reći

28.05.2022 17:12

Pilot JNA Emir Šišić, je godinama čamio u Italiajnskom zatvoru zato što je po naredbi oborio helikopter nekakve misije koja nije imala dozvolu za prelet i koja je ilegalno prešla u Jugoslavenski vazdušni prostor , e sad ako je on bio kriv, onda stvarno ne znam kako ovi nisu krivi, ili sa dvostrukim aršinima nastavljamo do kraja ! A da, oni su sada u NATO, to za njih ne važi ! Pljuc !

ODGOVORITE
Name

Eto ga

28.05.2022 17:25

Pa zbog koalicije SNSD =HDZ

ODGOVORITE
Name

Dragan

28.05.2022 17:47

Dosta je toga, hoćel biti priče o povećanju penzija, plata, boračkih dodataka.

ODGOVORITE
Name

Boris

28.05.2022 18:31

Zato što vladaju paraziti a ne patriote

ODGOVORITE
Name

senad

28.05.2022 19:46

Krivi smo mi sto smo ih slusali!

ODGOVORITE