Vlada nezakonito smjenjuje, a ceh plaćaju građani

Kako bi se riješili nepodobnih, Vlada je u posljednjih nekoliko godina počela sa smjenjuje službenike, a da im pri tom mandat nije istekao. Nakon toga smijenjeni se žale i tuže Vladu,a  u većini slučajeva tužbe budu osnovane pa se smijenjeni službenici vraćaju na posao. Ali iz Vlade ne odustaju, pa ponovo smjenjuju istog radnika. 

Republika Srpska 28.05.2022 | 19:48
Vlada nezakonito smjenjuje, a ceh plaćaju građani

Nezadovoljstvo pojedinim kadrovima rješavaju smjenama, a kada ih smijenjeni tuže, Vladine odluke padaju u vodu – smijenjeni se vraćaju na posao, a sudski troškovi se naplaćuju iz budžeta. Prema tome ove Vladine igrarije, koje koštaju na desetine hiljada maraka, plaćaju građani. Vladina žrtva između ostalih, bio je i Slaven Dujaković direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske, koji nije dobio obrazloženje zašto je smijenjen.

„Raspisan konkurs za direktora Agencije za osiguranje gdje sam ja konkurisao, gdje sam 2020. dobio mandat na pet godina. Da bi me u maju 2021. godine, na prijedog Vlade, Narodna skupština razriješila dužnosti. To je nezakonita smjena i tada sam uputio tužbu i Okružno javno tužilaštvo je donijelo tužbu u moju korist gdje sam ja vraćen na mjesto direktora Agencije i zadržao sam se tu možda nekih, što bi rekli, 10 minuta do sledeće skupštine. Taman u tom se poklopilo da je bila ponovo neka Narodna skupština zasijedanje i ponovo su me razriješili dužnosti“, istiće Dujaković. 

Dujaković tvrdi da je smjena nezakonita, pa je ponovo uputio žalbu na ovu odluku. Sa mjesta pomoćnika ministra saobraćaja i veza smijenjena je Nataša Kostić, koja je prošla isto kao Dujaković. Po drugoj tužbi, Okružni sud je presudio u njenu korist. A u presudi, koja je u posjedu portala „Capital“, navodi se:

„Formalno poštovanje ne predstavlja poštovanje zakona u cjelosti. Izigravanjem zakona i normi kojima se propisuje postupanje u civilizovanom društvu, moguće je stvoriti anarhiju i haos te kršenje ljudskih prava u cjelosti, a što nije u interesu bilo kog uređenog društva”

Ponovno smjenjivanje službenika sa posla na koji su zakonski vraćeni, predstavlja izigravanje Suda i sudskih odluka, ističu iz Transparensi internešnala. Kažu da se ove smjene dešavaju već deceniju unazad, a kako Vlada ne poštuje odluke Suda, nema mehanizma da se ovakvim nezakonitim smjenama stane u kraj. 

„U praksi se dešavalo da se čak pojedini direktori isti dan, na istoj sjednici Vlade, vrati i smijeni sa te dužnosti. Zakonima su predviđene jasno mogućnosti u kojima se to može dešavati, to su istek ugovora, smjena ukoliko su prekršene neke radne dužnosti, odnosno teži prekršaji radne dužnosti, itd, međutim svjedoci smo raznih nebuloznih objašenja Vlade. Imali smo čak jedan slučaj gdje je Vlada slagala i rekla da je tadašnji direktor Republičke inspekcije svojevoljno podio ostavku, međutim on je tvrdio drugačije, dobio Vladu na sudu, on je čak čini mi se tri puta smjenjivan, tako je tri puta dobijao na sudu. To u konačnici građane košta desetine i desetine hiljada maraka“, kaže Damjan Ožegović iz Transparency internacionala.

Nepoštovanje odluka Suda izvrgavanje je ruglu i Suda i građana ove zemlje ističu analitičari. Vlada se u ovakvim slučajevima predstavlja kao neko ko ima neograničanu moć i može da radi i mimo zakona. 

„Sistem funkcionisanja ove vlasti je takav da se ponašaju na taj način može nam se, mi smo jaki, mi smo moćni. Misle da ako su uzeli vlast i dobili poverenje građana na izborima da mogu da rade šta hoće, da krše bilo kakve i zakone i propise, što ne može da se desi u jednom demokratskom sistemu“, ističe analitičar Velizar Antić.

Dug  je spisak onih koji su okršaj sa Vladom vodili pravnim putem, a svaki put je presuđeno u njihovu korist. Međutim to još uvijek nije upalilo crvenu lampicu u Vladi da prestane da se igra sa pravdom. 

(BN/D.Cvijić)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Borac

28.05.2022 19:04

Za ove postupke treba balvan da odgovara.

ODGOVORITE
Name

Smijenjeni

28.05.2022 20:14

Nije vlada kriva, mi smo govna.

ODGOVORITE
Name

BOBA

29.05.2022 06:22

STA ZNACI POSJECAT SE NA NESTO A NIKAKVOG RIJESENJA NI KAZNI.SVE TO NAROD ZNA .JOS VISE NEGO STO SE MISLI. NOVAC JE U OPTICAJU.KO JE LAPIO LAPIO.TO JE POZNATO JOS U RATU.NAKON 30 GOD NEMA NAM LIJEKA.SVE JE TRULO I BOLESNO.

ODGOVORITE
Name

УБ

29.05.2022 07:26

Председник владе и њему надређени(Додоло): Брзо ће доћи ред и на вас,лопуже.Тај датум прогласити најрадоснијим нерадним даном,славити га сваке године!

ODGOVORITE
Name

BOY

29.05.2022 07:42

Ovdje ne postoji vlada ovdje jedan čovjek priča i radi u ime vlade. Radovan kao Jadovan njegov kapacitet je maksimalno, predsjednik lovačkog udruženja u svojoj matičnoj opštini.

ODGOVORITE