Kakvu poruku šef ruske diplomatije donosi u Srbiju?

"Srbija se trenutno nalazi u veoma delikatnoj poziciji jer se na nju vrši pritisak s obje strane da se opredijeli", kaže Popov, dodajući da svaka od tih strana navija da se opredijeli za njenu stranu.

Republika Srpska 28.05.2022 | 22:14
Kakvu poruku šef ruske diplomatije donosi u Srbiju?

Analitičar Aleksandar Popov smatra da nije slučajno što će veliki broj zvaničnika baš u ovom periodu doći u posjetu Srbiji.

"Srbija se trenutno nalazi u veoma delikatnoj poziciji jer se na nju vrši pritisak s obje strane da se opredijeli", kaže Popov, dodajući da svaka od tih strana navija da se opredijeli za njenu stranu.

"To nije slučajno jer je Srbija najveća zemlja Zapadnog Balkana i regiona koji je moguće potencijalno žarište nekog od sukoba i zbog toga što je jedina evropska zemlja koja nije uvela Rusiji sankcije", navodi Popov.

Kako kaže, iako Srbija pokušava zastupati političku neutralnost u kontekstu odnosa Zapad-Rusija, Popov smatra kako taj stav sve manje ima smisla.

"Ambasador SAD-a Christopher Hill prije nekoliko dana je eksplicitno rekao da Srbija ne može ostati na pola puta i da se mora jasno opredijeliti, a to bi trebalo biti prema Zapadu gdje ona objektivno pripada jer je od 2013. godine na putu prema EU. Srbija pokušava zastupati političku i vojnu neutralnost. Što se tiče vojne neutralnosti to nije sporno, ali u ovom trenutku ta politička neutralnost ne drži vodu. Strateški pravac koji je Srbija zauzela jeste put prema EU", rekao je Popov.

Dolazak Lavrova u Srbiju takođe, kaže on, se može posmatrati i kroz pregovore koje Srbija vodi sa Ruskom Federacijom u vezi novog gasnog aranžmana što je pitanje koje bi Rusija mogla iskoristiti kako bi dodatno vezala Srbiju za sebe.

"Sutra Vučić treba pregovarati oko gasnog aranžmana sa Putinom. Za sada su stigli ukori iz Rusije, naročito Marije Zaharove. Moguće je da će Rusija ucjeniti Srbiju jednokratnim aranžmanima te će tako testirati opredjeljenje. Posjeta Lavrova biće upozoravajuća i tu će stići krajnje upozorenje šta će se desiti ako Srbija okrene leđa Rusiji. Rusija neće tretirati Srbiju kao neprijateljsku zemlju već kao izdajnika, nekoga ko je zabio nož u leđa", pojašnjava analitičar u razgovoru za Klix.ba.

Govoreći o odnos Rusije prema BiH, Popov se osvrnuo i na izjave ruskog ambasadora u BiH te je naglasio kako su njegove prijetnje krajnje nediplomatske.

"Ruski ambasador bio je krajnje neodmjeren u prijetnjama. Njegove izjave ne samo da su bile nediplomatske već su i jedna vrsta bezobrazluka", jasan je Popov.

Za Srbiju, ali i za Vučića ne bi bilo dobro, tvrdi Popov, kada bi se na sastanku sa Lavrovom pokrenula tema BiH.

"Ne vjerujem da će BiH biti tema razgovora. Ako bi Lavrov pokušao otvoriti tu temu, mislim da bi to komplikovalo situaciju Srbije da otvara još jednu priču osim odnosa koji se tiču Zapada i Rusije. Samo još treba da se otvara i priča o BiH. Ne bi bilo poželjno za Vučića da se otvara tema BiH i da o tome razgovaraju dvije zemlje kao što su Srbija i Ruska Federacija", zaključio je Popov.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ZIKAZ

28.05.2022 20:51

Cuveno "Njet" Tito je uputio Rusiji, i za kojeg smo ponosno stajali toliko godina dosao je na sto Vucicu u naj gorem momentu. Mislim da ce Srpski predsjednik mudro odluciti:prihvatiti Ruse a ne odbiti EU. Tezinu odgovora prebaciti njima. BiH mu je teze pitanje. Dodik je dvolican tip, jedno radi a drugo govori, za sada on cuva sebe i imovinu koju je opljackao.

ODGOVORITE
Name

Beta 2

28.05.2022 20:56

Srbija treba da stane na stranu vlastite perspektive, a to je strana Rusije. Unutar EU nece dobiti nista osim vojnih naloga i laznih obecanja. Primjera za tako nesto vec imamo dovoljan broj.

ODGOVORITE
Name

Anonimus

29.05.2022 15:30

I ja sam za Rusiju , neka zemlje EU zatvore svoje fabrike u Srbiji da živimo svoji na svome ??‍♂️

Name

Ambasador

29.05.2022 06:52

Gdje su komentari, još spavate a Vučiću se ne spava

ODGOVORITE