Brisel: Sastanak lidera 27 EU i Zapadnog Balkana

- Lideri EU i Zapadnog Balkana počeli su oko 10.00 časova sastanak u Briselu na kome se razgovara o načinima za jačanje integracije regiona u EU.

Svijet 23.06.2022 | 11:10
Brisel: Sastanak lidera 27 EU i Zapadnog Balkana

Sastanku prisustvuju lideri svih šest zapadnobalkanskih partnera, a Srbiju predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Predstavnici EU su pred ovaj sastanak poručili da je važno da se nakon 20 godina od davanja EU perspektive zemljama Zapadnog Balkana proces njihovog pristupanja ”revitalizuje” kroz bržu integraciju zapadnobalkanskih partnera sa EU tokom procesa pristupanja.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučcić je dolazeći na sastanak sa EU liderima izjavio da je zahvalan na svemu što je EU učinila za region, ali i naglasio da će Zapadni Balkan nastaviti da se bori za sebe i svoju poziciju u okviru evroinetegracija.

Pred početak sastanka EU 27 i sa šest zapadnobalkanskih lidera, predsednik Srbje na kratko se susreo sa predsednikom Francuske, Emanuelom Makronom.

Očekuje se da se po završetku ovog sastanka medijima u Briselu obrate predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, a nakon toga uslediće i zajednička konferencija za novinare predsednika Srbije i premijera Albanije i Severne Makedonje.

U nastavku dana i sutra, lideri EU 27 odrzaće svoj rednovni junski samit posvećen gepolitičkoj situaciji u Evropi, a očekuje se i da Ukrajina i Moldavija dobiju "zeleno svetlo" za status kandidata za članstvo u EU.

(Tanjug Foto: Ilustracija) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

CITIRAM:

23.06.2022 09:54

"PROŠLA SU VREMENA,KADA SU SE SLOBODNE I NEZAVISNE DRŽAVE MOGLE ...BLABLA...(STO ZA JEDNOGA)...BLABLA..." RECI ONOM ,KONVERTITU IZ LAKTAŠA DA TVOJE REČI ..PRENESE VLADIMIRU,CARE,JER U PROTIVNOM TI STIŽE VEEELIKA KOLONA...TRAKTORA!

ODGOVORITE