Sud poništio još jednu nezakonitu smjenu Vlade RS

– Okružni sud u Banjaluci poništio je rješenje kojim je Nebojša Glamočić smijenjen sa pozicije pomoćnika direktora Poreske uprave Republike Srpske, a Vlada RS ga je ponovo imenovala kako bi ispoštovala presudu, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 23.06.2022 | 13:36
Sud poništio još jednu nezakonitu smjenu Vlade RS

Glamočić je smijenjen u julu prošle godine, a na njegovo mjesto je došao Goran Zemun kadar Socijalističke Partije Petra Đokića i predsjednik opštinskog odbora stranke u Prnjavoru.

“Nebojša Glamočić, po zanimanju diplomirani ekonomista vraća se na radno mjesto pomoćnika direktora Sektora za upravljanje naplatom poreza u Poreskoj upravi Republike Srpske na koje je imenovan rješenjem Vlade, a u postupku izvršenja pravosnažne sudske presude Okružnog suda u Banjaluci”, navodi se u odluci Vlade RS.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske se nepodobnih kadrova rješava tako što ih smjenjuje bez ikakvog pravnog osnova.

Oni koji su smijenjeni zatim tuže Vladu i veoma lako dokazuju kako su smjene nezakonite, dok trošak sudskih postupka snosi budžet Republike Srpske, odnosno njeni građani.

Vlada zatim kreće u pravnu akrobaciju kako bi samo formalno ispoštovala presudu na način da oštećenog vrati na posao, a zatim ga veoma brzo ponovo smijeni.

Okružni sud u Banjaluci je stava da vlast na ovaj način stvara pravni haos i anarhiju.

“Formalno poštovanje ne predstavlja poštovanje zakona u cjelosti. Izigravanjem zakona i normi kojima se propisuje postupanje u civilizovanom društvu, moguće je stvoriti anarhiju i haos te kršenje ljudskih prava u cjelosti, a što nije u interesu bilo kog uređenog društva”, upozorava sud u presudi od prije nekoliko mjeseci kojom je naložio da se bivša pomoćnica u ministarstvu saobraćaja i veza Nataša Kostić vrati na posao.

Podsjećamo, ranije su po istom modelu smijenjeni direktor Republičke uprave za igre na sreću Mladen Simić, bivši direktor Inspektorata Republike Srpske Predrag Tomić, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Nikola Knežević.

Po zakonu, državni službenik  se razrješava istekom mandata, ostavkom, izborom na neku od javnih funkcija, ako mu se ukine radno mjesto ili dva puta dobije negativnu ocjenu za svoj rad.

Ništa od toga nije bio slučaj kod gore navedenih smjena.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Prijedorcanin M.

23.06.2022 14:10

Sve ove troskove koji su proistekli inacenjem vlade treba viskovicu i ministrima staviti na teret...proizveli su licnu stetu budzetu...

ODGOVORITE
Name

Borac

23.06.2022 22:48

Odbijte od plate ovom balvanu,koji radi sve nakaradno.

Name

Grofica Mica

23.06.2022 14:27

Pa od kada jos narko-klan na vlasti postuje sudske odluke? Postovani sud je trebao da protrese glavne aktere kriminala u vrhu vlade, ali nema jos odobrenja za takvo nesto - dok MUP i SIPU vode isti takvi!

ODGOVORITE
Name

Fenix

23.06.2022 15:31

To je vlast koja daje primjer gradjanima kako trebaju sudske presude poštovati. Čista okupacija.Opet okupatore narode izaberite u jesen.🤣

ODGOVORITE
Name

BOY

23.06.2022 15:44

Ovo je dokaz ko je najveći rušitelj R.Srpske ne vjeruj te riječima vladajućih, vjerujte njihovim djelima ili bolje reći nedjelima.

ODGOVORITE
Name

Sagitarius

24.06.2022 06:33

Mogao bih da se opkladim da će gosn.Nebojša biti ponovo smijenjen, od strane vlade RS u najkraćem mogućem roku!

ODGOVORITE
Name

IRB-paljevina

24.06.2022 08:43

Jos bolje gori sa "medicinskim" kiseonikom?

ODGOVORITE