Rusi gađali Kijev

Napad se desio u radnim jutarnjim satima u nedjelju, 26. juna.

Svijet 26.06.2022 | 09:34
Rusi gađali Kijev

Rusija je napala iz vazduha glavni grad Ukrajine, Kijev, i pogodila najmanje dvije stambene zgrade, rekao je gradonačelnik ovog grada Vitalij Kličko.

Napad se desio u radnim jutarnjim satima u nedjelju, 26. juna.

Novinari Associated Pressa u Kijevu navode da su vidjeli spasilačke službe kako se bore sa požarima i spašavaju civile. Kličko je naveo da je dvoje ljudi hospitalizovano zbog povreda.

Poslanik u ukrajinskom parlamentu Oleksij Gončarenko, napisao je na aplikaciji Telegram da je "prema preliminarnim podacima 14 raketa lansirano na Kijev i Kijevsku regiju".

Ovo su prvi vazdušni napadi na Kijev od 5. juna.

U međuvremenu, ruske snage su blizu osvajanja posljednjih "džepova" otpora u regiji Lugansk na istoku države.

U subotu, 25. juna Rusija je uspostavila kontrolu nad gradom Sjeverodonjeckom u ovoj regiji, nakon povlačenja ukrajinskih snaga.

Jedino preostalo značajnije naseljeno mjestu u regiji Lugansk je grad Lisičansk. Separatisti iz ovog regiona tvrde da su oni zajedno sa Rusima ušli u ovaj grad, te da se borbe vode na ulicama.

Osvajanje ovog grada bi bio značajan korak ka osvajanju kompletne regije Donbas, koja se nalazi u okolini gradova Luganjsk i Donjeck.

Rusi i separatisti kontrolišu polovinu regiona Donjecka.

Zelenski: Vratićemo sve izgubljene gradove

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poručio da će Ukrajina vratiti sve gradove koje je izgubila od Rusije, uključujući i Sjeverodonjeck, ali je priznao da je emotivno sve teže izboriti se sa ratom.

U video obraćanju kasno naveče 25. juna, on je rekao da je Ukrajinu u prethodna 24 časa pogodilo 45 projektila, što je opisao kao ciničan pokušaj – ali pokušaj osuđen na propast – da se slomi duh njegovog naroda.

"Svi naši gradovi – Sjeverodonjeck, Donjeckt, Lugansk, sve ćemo ih vratiti", rekao je Zelenski.

Ovo je jedini put u obraćanju da je pomenuo Sjeverodonjeck, koji je tog dana pao u ruke Rusa.

"U ovoj fazi rata, spiritualno i emotivno je veoma teško. Ne znamo koliko dugo će trajati, koliko udaraca, gubitaka i pokušaja će još biti potrebno do pobjede", rekao je on.

Ocijenio je da su neprestani raketni napadi potvrdili da sankcije protiv Rusije nisu dovoljne za pomoć Ukrajini, kojoj treba još oružja.

"Sistemi za odbranu od vazdušnih napada – moderni sistemi koje imaju naši partneri – ne bi trebalo da budu u skladištima nego u Ukrajini, gdje su potrebniji nego bilo gdje na svijetu", istakao je Zelenski.

Invazija Rusije na Ukrajinu je otpočela 24. februara.

(RSE Foto: Profimedia) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Sotona

26.06.2022 09:49

Nisu plaćenici iz Poljske došli u Ukrajinu da bi spašavali Ukrajinu nego da bi je razvalili .Kako bi drugačije vratili svoju teritoriju koju im je Staljin oteo i dao Ukrajini..U interesu je i Poljske,Madjarske i Rumunije da Ukrajina se razvali.Svi računaju na pripajanje teritorije..SEBI

ODGOVORITE
Name

SOTONA 2

26.06.2022 11:12

Ukrainu niko nece razvaliti do rata 40 milion stanovnika vecina muskaraca je ostala da brani zemlju, da je tesko razvaliti vidi se iz prilozenog Rusija je vojna sila pa joj Ukraina pravi enormno velike probleme.Placenika ima i na jednoj i na drugoj strani. pametnom dosta

Name

Tatar

26.06.2022 10:18

Ja mislim da Evropa opasno zavlači i vara Ukrajinu.Ako se sami nisu mogli nositi sa Rusijom trebali su znati da je Evropa mlaka i da ona traži svoju korist i profitu ovom skeču.Eoropa mora ili odlučno pruziti pomoć ili joj totalno obustaviti istu jer ovako je ovo čisto varanje koje košta ogromnog razaranja i mnogo ljudskih zivota

ODGOVORITE
Name

Putin hujlo

26.06.2022 10:58

Da nije Evrope Ukrajina bi prosla kao Cecenija- sravnjena sa zemljom a stanovnistvo pretvorila u svoje zombije. Sloboda protiv agresora se brani zivotima - valjda su nasi narodi ovdje toga svjesni.

Name

I nas

26.06.2022 11:16

Pokusava....

Name

Jesu li ovo

26.06.2022 10:31

Zapaljene gume ili bec nesto.... Cekamo izjavu ruske strane...?!

ODGOVORITE
Name

Zzzzzzzzzz

26.06.2022 11:03

Samo rokaj🤣

ODGOVORITE
Name

Brdar

26.06.2022 11:05

Udri u glavu i ne pristaj na primirje.

ODGOVORITE
Name

Orthy

26.06.2022 14:04

A baš neko uživa na zapadu dok gleda braću dok se kolju. Ide im dobro sa metodom "zavadi pa vladaj"

ODGOVORITE
Name

Predator

26.06.2022 15:19

Laze klicko

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

26.06.2022 17:06

Ne trebaju ti rakete vole jedan, sjedi za sto i razgovaraj i spasićeš stotine života i sačuvati infrastrukturu države.

ODGOVORITE
Name

Ah ti mediji

27.06.2022 07:24

Sve dok ne cujem drugu stranu sumnjam u validnost ove izjave. Sve nesto kao neko negde nesto izjavi.To proture svi "nezavisni" mediji a ispostavi se netacno i nikom nista.

ODGOVORITE
Name

Visegrad

27.06.2022 09:58

Evropa i nato nije lud da ulazi u sukob sa rusijom jer bi tad poceo 3 svjetski rat. Ovako je bolje ukraince hrabriti i nsoruzavati a njih ima 40 miliona da iscrpljuju rusiju i vrate na onu bjedu za vrijeme komunizma! Dobro je krenulo za sad!

ODGOVORITE