Turska podržala članstvo Finske i Švedske u NATO-u

Turska je u utorak podržala članstvo Finske i Švedske u NATO-u, saopštio je kabinet finskog predsednika Saulija Niinistea.

Svijet 28.06.2022 | 21:24
Turska podržala članstvo Finske i Švedske u NATO-u

U međuvremenu je potvrda stigla i iz samog NATO-a.

Ministri spoljnih poslova Turske, Švedske i Finske navodno su potpisali memorandum o proširenju NATO-a na dve severnoevropske zemlje i o ukidanju blokade Turske prilikom njihovog pristupanja. "Postignut je trostrani sporazum", rečeno je u NATO, čiji bi generalni sekretar Jens Stoltenberg uskoro trebalo da otkrije više detalja. 


Ovakav razvoj događaja dolazi neposredno pred samit lidera NATO-a u Madridu. Kao što je poznato, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je jake rezerve prema članstvu dve zemlje, optužujući ih da su raj za teroriste, misleći na različite kurdske političke aktere koji tamo deluju. Stokholm i Helsinki izrazili su nameru da uđu u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Podsetimo, finski mediji objavili su da će Turska, Švedska i Finska pripremiti zajednički memorandum za rešavanje pitanja koja su sporna za Tursku u vezi s pridruživanjem dve zemlje NATO savezu.

Izveštaji u najvećem finskom dnevnom listu i finskim novinama Iltalehti objavljeni su tokom sastanka šefova turske, švedske i finske države sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a koji se odvijao na marginama prvog dana samita u Madridu, prenosi Rojters.

Podsetimo, Finski predsednik Sauli Ninisto izjavio je danas da sada postoji nešto više međusobnog razumevanja između te zemlje i Turske.

Uoči samita NATO u Madridu, Ninisto je poručio da nije ni optimista, ni pesimista kada je u pitanju ishod pregovora sa Turskom koji su u toku, prenosi agencija Rojters.

Švedska ministarska spoljnih poslova An Linde izjavila je da su pregovori koji imaju za cilj prevazilaženje prigovora Turske na nastojanja Švedske da se pridruži NATO postigli napredak, kao i da bi on mogao da dođe na aktuelnom samitu Alijanse u Madridu.

"Spremni smo za mogućnost da se nešto pozitivno desi danas, ali može potrajati i duže", rekla je Linde za švedske dnevne novine. Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da Finska i Švedska moraju da uzmu u obzir zabrinutost Turske, kao i da ne daju samo izjave, već i rezultate ukoliko žele da budu članice NATO.

Govoreći pre odlaska na samit NATO u Madridu, gde će se sastati sa liderima nordijskih nacija i Alijanse, Erdogan je poručio da Švedska i Finska moraju da ispune očekivanja Ankare.

(Tanjug Foto:Tanjug/AP)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

BL

28.06.2022 19:41

Toooo Sultan,sila si.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

28.06.2022 19:53

Dugo ce Rusi pamtiti Putka stvorio im sad jos 1350 km granice sa Natom. Mi Srbi smo nevazni vise pokazalo se onaj dolazak Lavrova Nato rekao ne i nema preletanja.

ODGOVORITE
Name

Realno

29.06.2022 06:45

bojim se da Rusima nije moglo ništa bolje da se desi. Natjeraće ih Nato da se okrenu sami sebi a uz resurse i imperijalistički instinkt i nagon mogu postati prava Sparta ali 1000 puta i moćnija. A Nato u slučaju gungule bi se pocepao kao JNA, čini mi se.

Name

NARAVNO,K'O I MI ..ŠTO ĆEMO!

28.06.2022 19:54

PAPIR,NA KOME JE NACRTANA KARTA...BUGARSKE,JERMENIJE,GRČKE I REPUBLIKE KURDISTAN...ČUDA ČINI MEĐU TURCIMA!

ODGOVORITE
Name

Tatar

28.06.2022 20:06

Evo vidite jadovi šuplji kako se pravi ljudi za jedan dan dogovore.

ODGOVORITE
Name

Jale

28.06.2022 20:14

Putin na aparatima

ODGOVORITE
Name

Luka

28.06.2022 20:15

Turska se pita za nato kolko i hrvatska u natu odlucuju samo ameri turska francuska britanija i svabe samo pijuni a ovi ostali nisu ni pijuni

ODGOVORITE
Name

Swe

28.06.2022 20:16

Sretno! Sad Turkoj prodati Gripen E i nema problema.

ODGOVORITE
Name

Laki

28.06.2022 20:41

Hajmo sada mali Rusi

ODGOVORITE
Name

Miroslav

29.06.2022 09:06

Sve je ovo ratna igranka, neko je doneo odluku, da veliki rat mora početi, da Evropu treba zapaliti, doneo je odluku bez posledica po sebe. A Evropljani kako da su zaboravili sva zla iz dva prošla velika rata, pa su sagnuli glavu i čekaju treći?

ODGOVORITE