Izložbom završena najstarija likovna kolonij u Srpcu

Izložbom novonastalih umjetničkih djela, sinoć je u Srpcu zatvoren 39. Saziv Likovno-ekološke kolonije "Bardača – Srbac 2022“, jedna od najstarijih likovnih manifestacija u Bosni i Hercegovini.

Republika Srpska 04.07.2022 | 09:44
Izložbom završena najstarija likovna kolonij u Srpcu

Druženje sedamnaest akademskih slikara iz osam zemalja trajalo je sedam dana u Trening centru Prirodno-matematičkog fakulteta na Bardači koji su iza sebe ostavili više od 50 vrijednih umjetničkih djela radjenih , uglavnom, tehnikom ulje na platnu.

Oni su stvarali na zadanu temu „Spas planete – Oaza Srbac“, što se temelji na prvobitnoj ideji Kolonije od osnivanja 1984. godine, kada je moto rada slikara bio „Umjetnost u ekologiji, ekologija u umjetnosti“.Svih ovih godina slikari – učesnici bardačke kolonije svojim djelima su upozoravali na ugrožavanje prirode i čovjekove životne sredine i podizanju svijesti da se od naleta civilizacije i tehnologije zaštiti Prirodni rezervat Bardača, koji je bio prepoznatljiv po bogatoj flori i fauni i ribogojilištu na oko 670 hektara.

Nažalost, upravo u vrijeme trajanja Kolonije, Bardača, kao zaštićeno područje na Ramsarskoj listi, doživljava totalnu devastaciju i degradaciju sječom stogodišnjih hrastova, uništavanjem staništa rijetkih ptica močvarica i isušivanjem jezera ribnjaka i pretvaranjem zemljišta za ratarsku proizvodnju.

Mada apeli slikara i njihova djela nisu naišla na očekivano razumjevanje, prema riječima direktora Centra za kulturu i sport Srbac Radovana Mitrakovića, zadatak Kolonije će i ubuduće biti ukazivanje na ekološke probleme i zahtjev da se Bardača barem djelimično zaštiti i dobije nekadašnju ekološku vrijednost.

Ta aktivnost će posebno biti pojačana do naredne – jubilarne 40.godišnjice od osnivanja Likovno ekološke kolonije. To je potvrdio i načelnik opštine Srbac Mladjan Dragosavljević, koji je najavio i konačno rješenje pitanja Galerije Kolonije što se neopravdano odlaže iz godine u godinu, a 672 vrijedna umjetnička djela se nalaze u neuslovnom depou i nedostupnom široj javnosti.

„Zadovoljan sam odzivom i radom umjetnika, a posebno zbog činjenice da je ovoga puta došao najveći broj slikara iz inostranstva. Učinili smo sve da oni imaju potrebne uslove za rad i punu bezbjednost, a za sve to najzaslužniji su članovi kolektiva Centra za kulturu i sport“, rekao je direktor ove ustanove Radovan Mitraković.

I ovoga puta organizovana je Škola slikanja koju je pohadjalo 16 nadarenih učenika. Sa njima su radila tri starija umjetnika: Konstatin Todorasku, Jelena Vušurević i Samu Samah.

Učesnici Kolonije

Na bardačkoj Likovno-ekološkoj koloniji učestvovao je rekiordan broj umjetnika, a domaćini su posebno zadovoljni što je medju njima bilo dosta slikara iz inostranstva. Učestvovali su: Konstantin Todorahko iz Rusije, Sattar Naama iz Belgije, SamanSamaha iz Jordana, Tomas Sestan i Zdravko Marčeta iz Švedske,

Jelena Vušurević iz Crne Gore, Paša Gičić iz Srbije, te Aleksa Vidaković, Mile Sredojević, Milovan Čikić, Renato Rakić, Mihajlo Nikolić, Marin Milutinović, Boris Eremić, Tamara Cvijanović, i Mladen Stojčić.

(BN/S. K. Foto: S. K.)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Umjetnost/zanimanje

04.07.2022 08:08

Devastacije politike ... Nezaposleni i razbojnici ...

ODGOVORITE
Name

Miselin

04.07.2022 11:08

E moj direktore, sta ces kad ne budeš direktor

Name

Miso

04.07.2022 18:29

Koja oaza , kad je vlast unistila i profala sve sto je mogla, koji ribnjaci, ptice, gdje je to???

Name

Novinarska

04.07.2022 08:09

Umjetnost ...

ODGOVORITE
Name

Grgo

04.07.2022 12:02

Kolonija bez ljudi koji su je utemeljili,Umisljen direktor da je Bog, samo ko je Sanja Vulic....

Name

nema greske

04.07.2022 08:19

Ko je unistio Bardacu?Ima ime i prezime, a ime ima i onaj koji mu je sve to omogucio?Nije moguce da takvo sto moze proci bez osude sire zajednice ,sire od BiH ,odnosno sire i od prostora bivse SFRJ.Znacaj tog prirodnog rezervata ptica je imao valjda neku bitnost i za naucnike evrope itd

ODGOVORITE
Name

Miselin

04.07.2022 08:20

E moj direktore,,sta li ces kad ne budeš direktor

ODGOVORITE
Name

Kockica

04.07.2022 08:25

Najstarija likovna kolonija u Bosni i Hercegovini bez zastave Bosne i Hercegovine. Ponovo se politika pos.ala na umjetnike

ODGOVORITE
Name

Miroslav

04.07.2022 10:49

Vazno je da umetnost ima prostor, da umetnici mogu ziveti od svog rada. Umetnici su uvek spremni dati, ali njima se skromno daje, a kitimo svoj prostor njihovim delima, koja se uglavnom kupuju po skromnim cenama.

ODGOVORITE