Putnik kažnjen: Imao doručak iz Mekdonaldsa!

Australijske vlasti kaznile su jednog avionskog putnika sa 2.664 australijska dolara, ili 1.800 evra nakon što su psi pronašli sendviče za doručak iz Mekdonaldsa u njegovom prtljagu izvestio je u ponedeljak CNN, pozivajući se na saopštenje australijskog ministra poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

Zanimljivosti 02.08.2022 | 15:20
Putnik kažnjen: Imao doručak iz Mekdonaldsa!

U saopštenju za javnost takođe citiranom u lokalnim novinskim izveštajima kaže se da je pas detektor biološke bezbednosti na međunarodnom aerodromu Darwin prošle nedelje identifikovao dva Mekmafina sa jajima i kobasicama i kroasan sa šunkom u prtljagu putnika na putovanju sa Balija.

Ministar poljoprivrede Murray Watt rekao je da je hrana zaplenjena, pregledana i uništena. Krajem jula, australijske vlasti su pooštrile mere bezbednosti kako bi se suočile sa izbijanjem slinavke i šapa na Baliju.

Australijske vlasti su saopštile da se virus može preneti na odeći ljudi i u hrani. Bolest ne pogađa ljude, ali bi predstavljala rizik za stoku, uključujući goveda, ovce, koze i svinje.

U saopštenju se dalje potvrđuje da je putniku izdato „obaveštenje o kršenju prava od 12 jedinica jer nije prijavio potencijalne stavke visokog biološkog rizika i dao lažan i obmanjujući dokument“. Zaplenjeni proizvodi se pre uništavanja testiraju na slinavku i šap piše CNN.

CNN-ov izveštaj navodi da su stručnjaci procenili da bi epidemija u Australiji mogla da košta njenu ekonomiju 80 milijardi dolara. Nacija je 22. jula uvela kaznu za putnike koji ne prijave mlečne i mesne proizvode.

Takođe putnicima koji ulaze u Australiju sa privremenim vizama mogu biti poništene vize istot ako, može biti odbijen ulazak u Australiju ako se ogreše o ovaj zakon

“Ova kazna je dvostruko veća od cene avionske karte za Bali, ali nemam simpatija prema ljudima koji odluče da ne poštuju stroge mere biološke bezbednosti Australije, a nedavna otkrića pokazuju da ćete biti uhvaćeni“, rekao je Vat u saopštenju za javnost.

Epidemija je takođe podstakla australijsku vladu da objavi inicijativu za biosigurnost vrednu 9,8 miliona dolara koja uključuje pse detektore i dodatne sanitarne uslove na aerodromima prenosi Insajder.

(Zanimljivostidana.com)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar