Ovim gradovima prijeti ekološka katastrofa

Ulice Banjaluke, Laktaša, Gradiške, Srbca, Prnjavora, Kneževa, Čelinca i Kotor Varoši uskoro bi mogle biti zatrpane smećem ukoliko hitno predstavnici ovih gradova i opština ne postignu sporazum sa banjalučkom „Čistoćom“ oko regionalne deponije u Ramićima.

Republika Srpska 05.08.2022 | 21:24
Ovim gradovima prijeti ekološka katastrofa

Banjalučka “Čistoća” zatražila je od preduzeća “DEPOT” koji upravlja regionalnom deponijom u Ramićima da je bez odlaganja uvede u posjed na 280 dunuma zemljišta koje im prema važećem rješenju Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove pripada.

U dopisu „Čistoće“ koji su pored DEPOT-a dobili i predsjednik skupštine grada i gradonačelnik Banjaluke se navodi da “DEPOT” bespravno i bez saglasnosti u posjedu drži imovinu koja pripada njima.

„Na osnovu zahtjeva o stvarnim pravima zahtjevamo da nam predmetne nepokretnosti predate u posjed bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana od dana prijema ovog poziva. U protivnom bićemo prinuđeni da sudskim putem tražimo zaštitu svojih vlasničkih prava”, navodi se u zahtjevu “Čistoće”, u koji je portal CAPITAL imao uvid.

Podsjećamo, “DEPOT” od početka ovog mjeseca posluje na zemlji koja prema rješenju RUGIP-a pripada gradskoj “Čistoći”.

To rješenje iz 2020. godine su grad Banjaluka, DEPOT i Pravobranilaštvo Republike Srpske pokušali da ospore, ali bezuspješno.

Iz DEPOT-a su se danas oglasili saopštenjem gdje ocjenjuju kako je riječ o otimanju zemljišta koje je prema njihovim tvrdnjama kupljeno od grada 2005. godine za 2,66 miliona maraka.

Sve se prema njihovim tvrdnjama radi u dogovoru RUGIP-a i “Čistoće”.

“Da je akcija sinhronizovana najbolje pokazuje činjenica da je desetak dana prije uknjižbe, uprava DEPOT-a bila obaviještena da “Čistoća” obustavlja plaćanje odlaganja komunalnog otpada”, saopštili su oni i naveli kako im “Čistoća” po to osnovu duguje 590.000 KM.

Da stvar po njih bude gora, kažu kako se “Čistoća” upisala i kao vlasnik građevinskih objekata i infrastrukture koje je “Depot” gradio i plaćao iz kredita Svjetske banke.

Dodaju kako su od Vrhovnog suda tražili vanredno preispitivanje presude te da RUGIP do tada nije smio da vrši promjene upisa prava na zemljištu.

Inače, prema saznanjima CAPITAL–a uprava DEPOT-a ne planira “Čistoću” da uvede u posjed dok se o tome ne izjasni gradonačelnik Banjaluke i skupština grada.

Iz Gradske uprave poručuju kako su na strani uprave “DEPOT-a”, te da neće udovoljiti zahtjevu “Čistoće”.

“Naši pravnici su dobili zadatak da prouče koje sve pravne lijekove možemo preduzeti. Riječ je o velikom predmetu, a nemamo svu dokumentaciju. U svakom slučaju, sigurno je da zahtjev i rok od 30 dana nećemo ispoštovati jer smatramo da ta imovina ne pripada “Čistoći””, kazao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Dragan Milanović, šef kluba odbornika PDP-a u gradskoj skupštini smatra kako bi o ovoj temi trebalo da se razgovara na skupštini.

“Svakako da bi ovo mogla biti tema na jednoj od redovnih ili posebnih sjednica, jer je riječ o velikom potencijalnom problemu koji se mora rješavati, kao i brojni drugi koji su naslijeđeni iz prethodnog perioda”, kazao je on.

(Capital)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Titanic

05.08.2022 19:33

Ljudi zaposleni u upravi preduzeca a smjesteni u stambenoj zgradi zvanoj Titanic u Banjaluckom naselju Borik,nikada ili vrlo kratko dolaze na posao,dzogiraju,voze bicikl u toku radnog vremena,navece drze casove i instrukcije u prostorijama firme,totalni raspad sistema,zivim u toj zgradi pa sam upoznata sa situacijom.

ODGOVORITE
Name

Vladimir

06.08.2022 05:40

A sve te gulikoze placa narod koji je izabrao hapacku vlast da zaposljavaju svoje srodnike i stranacke mafijoze..Bitno je da se uzme plata a memoria biti zaradjena sve je TO omogucio Dodik i njegov SNSD.

Name

Patriots

06.08.2022 05:57

Sve će to riješiti Milenko Jaćimović Čovjek sa tri lažne diplome a imenovan za jednog od direktora Neznam zbog čega ga je Demos predložio na tu funkciju a svi znaju da je veliki papak samo mjenja stranke

Name

Boris

06.08.2022 11:03

Nisu bez razloga gorjele razne arhive po BiH, kao ni IRB

Name

Nostradamus

06.08.2022 12:45

Zasto Prnjavor kada ima Dodikovog gradonacelnika. Ako sam dobro razumio Dodik je samo Banja luci prijetio.

Name

Same mutljaže

05.08.2022 20:18

Koliko ima tih proizvođača problema,običnom čovjeku je nemoguća misija razumjeti ko je krivac,a ko pravednik,ko je iskren,ko laže.. Zato sam odlučila,ne vjerovati nikom...

ODGOVORITE
Name

Laktasi

06.08.2022 10:19

Srbac prava deponija smeća,slijepo crijevo,mrtva varošica?

Name

Srpkinja

06.08.2022 10:27

Sredice to nas gradonacelnik kad uvede gradsku liniju Cistoca deponija smeca

ODGOVORITE