Ekonomski zamajac iz 2021. godine u BiH usporava

Ekonomski zamajac u Bosni i Hercegovini koji se osjećao u 2021. i u prvom kvartalu 2022. godine polako usporava pod uticajem globalnih kretanja, o čemu govore i podaci o industrijskoj proizvodnji u posljednja dva mjeseca.

Bosna i Hercegovina 08.08.2022 | 11:14
Ekonomski zamajac iz 2021. godine u BiH usporava

U maju i junu zabilježen je pad nivoa industrijske proizvodnje, prema podacima Agencije za statistiku BiH, nakon što je u prvom kvartalu ove godine zabilježen rast. U maju u odnosu na april pad je iznosio -1,0 posto, a u junu u odnosu na maj -2,2 posto.

Ipak, posmatrano u periodu od prvih šest mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine industrijska proizvodnja je u porastu za 4,6 posto.

Pad industrijske proizvodnje osjeti su u gotovo svim iindustrijskim grupama, a najveći je kod energije (-7,2 posto u maju i - 6,6 posto u junu), dok je
kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju (proizvodi koji se odmah konzumiraju kao na primjer hrana) pad bio - 2,1 posto u junu, a -1,0 posto u maju.

Prerađivačka industrija, koja čini najveći dio industrijske proizvodnje, takođe je u padu - 0,6 posto u maju i -1,0 posto u junu.

Trend usporavanja u industrijskom sektoru BiH potvrđuju i podaci o prometu industrije, koji bilježi pad u junu od 2,2 posto u odnosu na maj. Poređenje pokazuje da je pad bio veći na domaćem tržištu (iznosio -4,2 posto) nego na stranom tržištu ( -0,8 posto).

Najveći uzročnik pada prometa industrije je energija, gdje je evidentiran pad od -34,5 posto u junu, a u negativnom teritoriju je promet intermedijarnih proizvoda (sirovine, repromaterijali, poluproizvodi i sl. )- 2,4 posto, kao i kapitalnih proizvoda (strojevi, oprema i slično) -1,6 posto.

Ipak, zahvaljujući dobrim ranijim mjesecima, ukupan promet industrije za prvih šest mjeseci 2022. veći je za 34,7 posto nego u istom periodu lani.

(Indikator/ foto: Ilustracija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Šejtan

08.08.2022 10:10

Problem je sto u BiH nedostaje plivajući i leteći zamajac..Milorad ima više letećih zamajaca nego oruzane snage BiH

ODGOVORITE