Problemi voćara zbog slabog roda, država ne pomaže

Četrdeset odsto voćara prestalo je da se bavi ovim poslom zbog loših uslova, slabog roda, ali i lošeg odgovora države na probleme sa kojima se ovi privrednici susreću. Tražena pomoć države izostala je, kažu voćari te ističu da ukoliko se država ne umiješa i ne zaštiti voćare, ovi proizvođači neće opstati. 

Republika Srpska 08.08.2022 | 20:13
Problemi voćara zbog slabog roda, država ne pomaže

Voćari su se u par navrata obraćali resornom Ministarstvu, međutim odgovor nisu dobili. Nakon toga, kažu,  pomoć su tražili i od članu Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ali ni iz njegovog kabineta nema odgovora. Ostavljeni na milost i nemilost države, neki više nisu mogli da se bore, pa su odustali. 

„Oko 35 do 40 posto voćara je napustilo, tri velika proizvođača su napustili svoju proizvodnju i neki su počeli već da i čupaju zasade, znači radi se oko nekih sigurno 600 do 700 hektara voćnjaka da je napusteno.

Mi smo na neki način obratili se i ministru, gospodinu Pašaliću, tražili smo sastanak da vidimo kako da prevaziđemo ovu situaciju, međutim nije našao za shodno da nas pozove i primi pa smo uputili i jedan poziv gospodinu Dodiku da dođe na sastanak u kancelariju Udruženja voćara Republike Srpske, međutim nisu se udostojili ni da odgovore da su primili naš poziv.

Mi smo ponovili taj poziv i jednom i drugom, međutim nisu uopšte uvažili našu molbu,“ istakao je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Tražili su pomoć, a iz Kompenzacionog fonda dobilu su, kažu, siću nedovoljnu za saniranje štete. Stočarima je prošle godine isplaćeno pet miliona maraka pomoći, dok su voćari dobili 620 hiljada, ističu ovi privrednici. 

„Evo i ove godine smo jako malo dobili, dobili smo milion maraka iz Kompenzacionog fonda, a kad vidimo da su ovi svi drugi proizvođači koji jako dobro stoje i da je samoodrživa proizvodnja, oni su ipak dobili daleko više, a ovo milion maraka na tri hiljade hektara i toliko proizvođača ne znači baš ništa“, kaže Dojčinović.

Resorni ministar Boriš Pašalić tvrdi da nije tačno da se nisu odazvali pozivu voćara i da su imali sastanak sa njima u zadnjih mjesec dana. Iz Udruženja voćara Srpske potvrdili su nam da su se zadnji put sa ministrom sastali 17. marta.  

„Tačno je da u voćarstvu imamo problem. Nije tačno da 40 posto odustaje od proizvodnje, ali mi imamo krizu u voćarstvu ne samo ove godine, nego smo prethodne tri godine imali mraz u aprilu, tako da je to na neki način otežalo proizvodnju, ali moram reći da smo mi odvojili milion maraka ove godine dodatnih sredstava po hektaru isplatili proizvođačima.

Da smo prošle godine besplatno im dali sadnice da posade hektar, svako ko je želio. Oni imaju redovne mjere kada je u pitanju podrška po kilogramu, imaju mogućnost da nabave mehanizaciju, da podignu voćnjak, sve što jedan voćar na svom imanju investira“, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Koliko je značajna pomoć države govori podatak da je za hektar vočnjaka potrebno izdvojiti oko 12 hiljada maraka, a manji proizvođači iz Kompenzacionog fonda dobili su oko 2000 maraka pomoći, kažu iz Udruženja.

Pored toga ističu da tržište BiH nije zaštićeno i da i male količine koje proizvode, ne uspiju plasirati zbog velike količine uvezenog voća. Kažu ukoliko se država ne umiješa i zaštiti ove proizvođače, voćari neće moći opstati. 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hmm

08.08.2022 19:04

Pomaze samo ako si vocar sa prezimenom Dodik ??

ODGOVORITE
Name

Re:

09.08.2022 04:42

Možda je voćarima najbolje da svi promjene prezime u Dodik!

Name

BOB ROCK

09.08.2022 06:55

Koja država,ovo vi zovete državom, ja sam mislio da ste vi iz BN-a ozbiljan medij.

ODGOVORITE