Skandal pred Mundijala, Ekvadoru prijeti izbacivanje

Reprezentaciji Ekvadora prijeti izbacivanje sa Svjetskog prvenstva zbog sporne krštenice Bajrona Kastilja.

Sport 13.09.2022 | 10:44
Skandal pred Mundijala, Ekvadoru prijeti izbacivanje

Desni bek je u centru najveće afere uoči Mundijala u Kataru koji počinje za dva mjeseca, piše B92.

Engleski "Daily mail" objavio je dokumanta i audio-snimke koji potvrđuju da je Kastiljo priznao da je lažirao nacionalnost.

Kastiljo je navodno Kolumbijac, stoga nije imao pravo da igra za Ekvador u kvalifikacijama za SP, ali je to napravio lažiranjem dokumenata.

Pomenuti izvor objavio je originalni Kastiljov rodni i krsni list na kojima piše da je rođen u Kolumbiji te da ima kolumbijsko državljanstvo.

Na snimci nastaloj 2018. Kastiljo u razgovoru s visokim zvaničnikom ekvadorskog fudbalskog saveza govori da koristi krivotvorena dokumenta koji mu omogućavaju da kao Kolumbijac rođen u toj državi zaigra za Ekvador, te otkriva ko mu je pomogao da ih dobije.

Kastiljo priznaje da nije rođen 1998. u Ekvadoru, kako lažno sam za sebe govori, nego tri godine ranije u Kolumbiji kao Bajron David Kastiljo Segura.

Otkriva da je napustio kolumbijski grad Tumako da bi otišao u ekvadorski San Lorenco, kako bi pokušao da ostvari fudbalsku karijeru.

Kastiljo priznaje da mu je u sređivanju lažnih dokumenata pomogao Marko Sambrano, ekvadorski poduzetnik i vlasnik kluba Norte Amerika.

"Marko mi je rekao da će mi pomoći s ovim", čuje se kako Kastiljo govori na snimku.

Prije četiri mjeseca Čile je optužio Ekvador za lažiranje Kastiljovog rodnog lista te zatražio da se zbog toga Ekvador izbaci s SP u Kataru i da Čile zauzme njegovo mjesto.

FIFA je nakon kratke istrage u junu objavila da je okončala postupak i da nije našla nepravilnosti te potvrdila da će Ekvador nastupiti na Mundijalu.

Međutim, Čile se žalio na tu odluku, a novi dokazi, koji teško terete Ekvador i Kastilja, pojavili su se nekoliko dana prije sastanka FIFA komisije za žalbe.

"Daily mail" piše da bi uzimanje njih u obzir moglo rezultirati izbacivanjem Ekvadora sa Svjetskog prvenstva i davanjem tog mjesta Čileu.

Da bi skandal bio još veći, Ekvador je trebalo da otvori SP utakmicom protiv domaćina Katara, u grupi u kojoj su još Nizozemska i Senegal.

Čileanci su proljetos tvrdili da je Kastiljo uz pomoć ekvadorskih vlasti i tamošnjeg Fudbalsko saveza lažirao sva dokumenta i da zapravo uopšte nije Ekvadorac.

Advokat čileanskog saveza tvrdio je da je Kastiljo rođen u Kolumbiji, da u ekvadorskim registrima uopšte nema njegovih otisaka prstiju te da nije smio da igra za Ekvador.

"Roditelji Bajrona Kastilja su rođeni u Tumaku u Kolumbiji, Bajron je rođen u Tumaku i tamo je i kršten. Ne postoji nikakav dokaz da on ima ikakve veze s Ekvadorom i dokazi su vrlo jasni", rekao je Eduardo Karlezo, koji zastupa FS Čilea.

Nakon otkrića novih dokumenata i snimka Kastiljovog priznanja FIFA bi mogla da kazni Ekvador tako da sve utakmice kvalifikacija na kojima je nastupio Kastiljo registruje rezultatom 3:0 za protivnike.

U južnoameričkim kvalifikacijama Ekvador je završio na četvrtom mjestu, Peru na petom, Kolumbija na šestom i Čile na sedmom.

Ako bi se utakmice u kojima je Kastiljo igrao registrovale sa 3:0 za protivnike, na Svjetsko prvenstvo otišao bi – Čile.

Naime, Kastiljo nije igrao ni u jednoj utakmici protiv Perua i Kolumbije, ali jeste u obje protiv Čilea koji bi u tom slučaju dobio još šest bodova, dvije pobjede po 3:0 i "skočio" bi na četvrto mjesto.

Peru bi i dalje bio na poziciji za interkontinentalni baraž (izgubio od Australije), a Ekvador bi završio na posljednjem mjestu.

Iako se nagađalo da bi u ovom raspletu na SP ni kriva ni dužna mogla otići Italija, južnoamerički izvori tvrde da se to neće dogoditi.

Naime, ako FIFA zaista odluči da oduzme bodove Ekvadoru, njegovo mjesto u Kataru mogla bi zauzeti jedino reprezentacija iz KONMEBOL-a. Osim ako FIFA ne odluči da to mjesto dodeliti reprezentaciji s najboljom pozicijom na rang listi koja se nije plasirala u Katar, a to je Italija.

Na potezu je FIFA, koja za sad nije komentarisala navode pomenutog britanskog medija.

(B92)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BB

13.09.2022 08:59

Lopov ko lopov.

ODGOVORITE
Name

Zlaja

13.09.2022 11:30

Šta ima veze krštenica. To nije dokumenat. Bitan je rodni list.

ODGOVORITE