Ko će naslijediti skupocjeni nakit kraljice Elizabete?

Kejt Midlton često je viđena kako na sebi nosi nakit kraljevske porodice, a najčešće se radi o nakitu pokojne princeze Dajane i pokojne kraljice Elizabete II.

Zabava 20.09.2022 | 19:25
Ko će naslijediti skupocjeni nakit kraljice Elizabete?

Kejt je na kraljičinoj sahrani minđuše kombinovala uz crnu odevnu kombinaciju u znak žalosti za kraljicom, a na bdjenju je nosila i minđuše princeze Dajane.

 

Kraljica ima bogatu kolekciju skupog nakita, koja se sastoji od brojnih dragulja, dijamanata i bisera, a mnoge zanima ko će naslediti njenu zbirku dragocenosti.

London, sahrana kraljice Elizabete, Kejt Midlton
FOTO: EPA/TOLGA AKMEN

Prva u redu za vlasništvo nad skupocenim nakitom je nova kraljica Kamila Parker Bouls.

"U svemu tome postoji hijerarhija", rekla je Kejti Nikol, stručnjak za kraljevsku porodicu u intervjuu za ET.

"Kraljica pratilja dobija prvi izbor kraljičinog nakita. A nakon toga je princeza od Velsa, naravno, Kejt Midlton. Vojvotkinja od Saseksa, sigurna sam, doći će po neki nakit u nekom trenutku, ali ona je mnogo dalje u poretku."

Megan Markl
FOTO: PROFIMEDIA

Treba imati na umu da krunski dragulji, zajedno sa stvarima poput Carske državne krune, kao i određenih kraljevskih rezidencija, pripadaju naciji, a ne samim pojedincima. Kraljičina privatna zbirka sasvim je druga stvar.

"Ključna razlika između krunskih dragulja i kraljičine privatne zbirke je ta što o privatnoj zbirci znamo mnogo manje", objasnila je Nikol.

"Ovo su darovi koji se daju kraljici tokom njene vladavine, ali krunski dragulji pripadaju monarhu. Oni se predaju od monarha do monarha u poverenju za naciju. Dakle, tehnički, oni pripadaju monarhu, ali monarhu nije dozvoljeno da pobegne s krunskim draguljima. Oni ostaju čuvani u Londonskom tornju na sigurnom za naciju, a kada jedan monarh umre, krunski dragulji odmah se prosleđuju njihovom nasledniku."

Takođe je teško odrediti novčanu vrednost kraljičine privatne zbirke, iz očitih razloga.

"Dok krunskim draguljima možemo proceniti milijarde, proceniti vrednost kraljičine privatne zbirke mnogo je teže, jednostavno zato što ne poznajemo svaki komad u njenoj kolekciji", rekla je Nikol.

"I, takođe, kako možete da stavite cenu na nešto što joj je možda dao svetski vođa ili kralj, ili kraljica, ili car, ili carica pre 40, 50 godina? Ovi komadi imaju toliki značaj, istorijski značaj, da im je vrlo teško odrediti cenu."

kraljica Elizabeta
FOTO: PROFIMEDIA

"Sigurna sam da postoje draguljari koji bi mogli da sakupe kraljičinu ličnu kolekciju na temelju onoga što smo videli, a to su tijare pune bisera i dijamanata", nastavila je Nikol, "ali s obzirom na to da su ih kraljice predale pred našom pokojnom kraljicom, nemoguće je proceniti ih. Jednostavno su neprocenjivi."

Možda je jedan od najpoželjnijih komada nakita u privatnoj kolekciji pokojne kraljice verenički prsten s okruglim dijamantom od tri karata, kojim je princ Filip postavio pitanje 8. jula 1947. Priča kaže da je Filip koristio dijamante s tijare koja je pripadala njegovoj majci, princezi Elis od Batenberga. S prstenom je bio jedan problem, bio je prevelik za kraljičin prst. No, promenili su mu veličinu upravo na vreme za objavu veridbe para u Bakingmeskoj palati.

Nikol kaže da bi taj prsten možda mogao da pripadne princezi Šarlot. ''Ko god da ga dobije, imaće vrlo poseban komad nakita, a to bi možda mogla biti i princeza Šarlot.''

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr)

 

Komentari / 0

Ostavite komentar