Farmer otkrio prelepi stari vizantijski podni mozaik ispod voćnjaka!

Kitnjasti vizantijski podni mozaik koji prikazuje razne šarene ptice i druge životinje slučajno je otkriven u Gazi nakon što je palestinski farmer pokušao da zasadi novo drveće na svojoj zemlji.

Zanimljivosti 26.09.2022 | 15:49
Farmer otkrio prelepi stari vizantijski podni mozaik ispod voćnjaka!

Salman al-Nabahin je otkopao relikviju pre šest meseci dok je radio u svom voćnjaku maslina u izbegličkom kampu Bureij, oko kilometar od granice sa Izraelom.

Pokušavajući da otkrije zašto neka drveća nisu pustila korenje, Nabahin je rekao da su on i njegov sin počeli da kopaju. Tada je sekira njegovog sina udarila u nešto tvrdo i nepoznato po izgledu.

„Tražio sam na internetu… Saznali smo da je to mozaik iz vizantijskog doba“, rekao je otac sedmoro dece, sedeći pored svog otkrića. “Vidim ga kao blago, draže od blaga. Nije lično, pripada svakom Palestincu.”

Palestinsko ministarstvo turizma i antikviteta saopštilo je da je pod obuhvata nekoliko mozaičkih panela koji prikazuju životinje i druge karakteristike društvenog života tokom vizantijskog doba. Vizantijsko carstvo je trajalo od rascepa Rimskog carstva na Istočno i Zapadno carstvo 395. godine do njegovog osvajanja od strane Turaka Osmanlija 1453. godine prenosi CNN

“Arheološko otkriće je još uvek u ranoj fazi i čekamo da saznamo više o tajnama i civilizacijskim vrednostima“, navodi se u saopštenju ministarstva. “Nacionalni istraživački timovi rade u partnerstvu sa međunarodnim stručnjacima i naučnicima iz Francuske arheološke škole.

Gaza je bogata antikvitetima, jer je bila važno trgovačko mesto za civilizacije koje datiraju još od starih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, sve do Rimskog carstva i krstaških ratova.

Poslednjih godina napravljeno je nekoliko otkrića. Ali zbog nedostatka sredstava i relevantnih stručnjaka, Gaza je obično pozivala međunarodne grupe da pomognu u procesu iskopavanja i očuvanja.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar