Nađene cigarete pod Veljim brdom umjesto u peći

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja juče popodne pronašli kamion pun cigareta koji je nestao na putu od carinskog skladišta "Zetatransa" ka Nikšiću, gdje je trebalo da budu spaljene

Region 03.10.2022 | 11:09
Nađene cigarete pod Veljim brdom umjesto u peći
 

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) pronašli su juče poslijepodne u blizini Veljeg brda nadomak Podgorice kamion pun cigareta, koji je dan ranije nestao tokom vožnje od carinskog skladišta “Zetatransa” na putu ka Nikšiću - gdje su skupocjeni paketi trebalo da budu spaljeni, saznaju “Vijesti”.

Vozač nestalog kamiona i jedan službenik Uprave prihoda i carina uhapšeni su kasno sinoć zbog sumnje da imaju veze sa nestankom cigareta vrijednih gotovo milion eura.

Izvor blizak istrazi tvrdi da je kamion krcat paketima cigareta pronađen “ušuškan” u jednoj ulici i da su službenici SPO više od 30 časova tragali za nestalim tovarom, koji je, kako se sumnja, trebalo da završi u švercerskim rukama.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i agenti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) navodno su duže vrijeme tajno pratili akcije Uprave prihoda i carina (UPC), koja je u nekoliko navrata organizovala spaljivanje cigareta.

U februaru ove godine, cigarete su oduzete u Slobodnoj zoni Luke Bar i donijeto je rješenje da budu uništene pod patronatom države.

Potraga za tovarom krenula je u subotu ujutro, kada su, kako je rečeno “Vijestima, agenti snimili kako iz carinskog skladišta “Zetaransa”, u pratnji članova Komisije za spaljivanje cigareta UPC, izlaze dva kamiona natovarena cigaretama, koje je trebalo da se odvezu do Nikšića i spalionice firme “M construction”.

U Nikšić je, u pratnji policije i članova Komisije za spaljivanje, stigao samo jedan kamion iz konvoja, što je bio alarm da službenici SPO krenu u akciju privođenja sumnjivih osoba, ali i službenika čiji je posao bio da štite cigarete koje je država oduzela i obavezala se da će ih spaliti.

Zbog nestanka kamiona, policija je na informativni razgovor u subotu veče pozvala i direktora Uprave carina i prihoda Rada Miloševića, koji je nakon isteka šest sati, otišao kući, ali su inspektori zbog daljeg izviđaja zadržali njegov telefon.

Milošević je tokom noći iz sjedišta UPC uzeo i dokumentaciju sa internim dokumentima i predao je policiji, a satima je morao i da odgovara na broja pitanja inspektora...

Osim Miloševića, policija je cijele noći u svojstvu građana uzimala izjave i obavještenja od pet članova Komisije za spaljivanje cigareta UPC, vozača kamiona, ali i nekoliko zaposlenih u carinskom terminalu “Zetatransa”, kako bi pokušali da otkriju gdje je i kako nestao kamion.

Do zaključenja sinoćnjeg izdanja “Vijesti”, SDT nije donio odluku da li će još protiv nekoga otvarati krivičnu istragu, kao i koje će krivično djelo staviti na teret grupi za koju se vjeruje da je na veoma organizovan način krala cigarete predviđene za spaljivanje...

”Izviđajem je obuhvaćen veliki broj lica, a nakon analize brojnih dosad prikupljenih dokaza i onih čije je prikupljanje u toku, postupajući tužilac će donijeti odluku”, saopšteno je iz SDT-a.

(Vijesti.me Foto: gov.me) 

Komentari / 0

Ostavite komentar