Zašto su motorne testere prvobitno bile namenjene!?

Ako ste se ikada zapitali zašto su motorne testere prvobitno bile izmišljene, možda vam neće prijati kad saznate odgovor?

Zanimljivosti 09.11.2022 | 16:36
Zašto su motorne testere prvobitno bile namenjene!?

Da mnogo ne pričamo rećićemo vam odmah! Prva motorna testera je prvobitno stvorena da pomogne ženama prilikom porođaja.! Zastrašujuće zvuči zar ne?

Pre uobičajene upotrebe carskog reza, sve bebe su morale da prođu kroz porođajni kanal. Što svakako ima smisla.

Ali, kao što znamo, bebe mogu da postanu opstruirane tamo ako su zategnute ili prevelike. Kada bebe nisu mogle da prođu kroz njih ili bi se zaglavile u karlici, delovi kostiju i kertridža su uklonjeni kako bi se stvorilo više prostora za bebu. Ovo se zove “simfiziotomija”.

1780.godine dva lekara John Aitken i James Jeffray su napravili napravu -medicinski instrument Osteotome kako bi mogli da uklone delove karlične kosti žene kako bi proširili porođajni kanal u postupku koji se zove simfiziotomija.

prvobitna motorna testera Osteotome
prvobitna “motorna testera” odnosno instrument Osteotome

Ako počnete da se osećate malo mučno zob ovih reči moglo bi vam pomoći da znate da ove rane motorne testere nisu mnogo ličile na ove koje danas znamo. Nekada su te “motorne testere” bile mnogo manje otprilike oko veličine kuhinjskog noža a pokretala ga je mala ručna ručica.

To definitivno nije toliko preteće, ali ipak nije ni strašno prijatno ako je porođaju pitanju

Inače procedura simfiziotomije  nema blistavu istoriju postojanja, ali na sreću porodilja to je sada veoma zastarela procedura. Za to možete zahvaliti carskom rezu.

Motorna testera je ubrzo korišćena za druge operacije sečenja kostiju i amputacije u hirurškoj sali. Zatim je evoluirao u alat za obradu drveta kada su ljudi primetili kako se brzo i lako može proći kroz bilo šta. Postao je veći i moćniji i na kraju je prerastao u “čudovište” koje reže drva, kakvo danas poznajemo.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar