Kod migranata pronađeno oružje, obilježja OVK

Šest migranata je u bolnici posle pucnjave u Horgošu, a više od 1.000 je prebačeno u prihvatne centre, kaže za RTS pomoćnik direktora policije pukovnik Dragan Vasiljević. Policija je pronašla automatsko oružje, pištolje, municiju, a kod nekih su pronađena i obeležja takozvane OVK, dodaje Vasiljević. U prihvatni centar u Preševu sinoć i tokom noći stigla je grupa od 620 migranata sa severa zemlje, javlja dopisnik RTS-a.

Srbija 26.11.2022 | 10:11
Kod migranata pronađeno oružje, obilježja OVK

Nakon pucnjave i sukoba dve grupe migranata u centru Horgoša, više od 1.000 je prebačeno u prihvatne centre, kaže za RTS pomoćnik direktora policije pukovnik Dragan Vasiljević.

"U četvrtak popodne, prijavljena je pucnjava, odnosno oružani sukob između grupa krijumčara ilegalnih migranata. Policija je odmah na to reagovala. Šest lica su se javila u opštu bolnicu sa povredama. Nalaze se pod policijskim nadzorom. Policija preduzima intenzivne mere na pronalaženju izvršilaca krivičnog dela", kaže Vasiljević.

Prema njegovim rečima, uglavnom se radi o državljanima Avganistana i Maroka.

Prilikom pretrage terena, policija je pronašla određenu količinu oružja i municije koja se nalazila kod njih. "Radi se o automatskom oružju, o pištoljima, određenoj količini municije", dodaje pomoćnik direktora policije.

"Kod određenog broja lica, na garderobi su pronađena obeležja OVK, na kapama, šalovima, kačketima", ističe Vasiljević.
Akcija i dalje traje u celoj zemlji 

Akcija MUP-a po ovom pitanju, napominje, i dalje traje na teritoriji cele Srbije, dok je po nalogu ministra unutrašnjih poslova pojačano prisustvo policije u svim delovima zemlje.

Migranata ima najviše u zonama graničnog pojasa na teritoriji policijskih uprava Subotica, Kikinda, Sombor, Vranje, Pirot, ali su prisutni i u drugim delovima zemlje.

U narednom periodu, kaže Vasiljević, ne očekuje se veći priliva migranata, koji je ove godine u odnosu na prethodnu godinu znatno veći.

"Po nalogu ministra, u četvrtak je formirana i nova radna grupa koja se bavi bezbednosnim pitanjima, posebno prema teritoriji Mađarske, Severne Makedonije i Bugarske, u kojoj su uključeni pripadnici Uprave granične policije, Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Uprave policije, SAJ-a i policijskih uprava, kao i SUK-a", rekao je Vasiljević.

Pomoćnik direktora policije pozvao je građane da u svakoj situaciji, u kojoj sami procene da im je sumnjivo ponašanje migranata, odmah pozovu najbližu policijsku stanicu ili se obrate najbližem policijskom službeniku.

"Uveravam građane da mogu biti potpuno spokojni. Policija u potpunosti obezbeđuje red i mir svakog građanina", poručuje Vasiljević
U Preševo stiglo 620 migranata sa severa zemlje

U prihvatnom centru u Preševu trenutno je smešteno 1.100 migranata, a sinoć i tokom noći stigla je grupa od 620 migranata, sa severa zemlje, javlja dopisnik RTS-a.

U Bujanovcu je smešteno 83, a u Bosilegradu 27 migranata.

I dalje najviše stižu preko Severne Makedonije, nešto manje preko Bugarske i Crne Gore.

Priliv migranata u Pčinjskom okrugu je pre dva meseca bio pojačan, dolazilo je i po 150, ali je poslednjih desetak dana taj priliv manji, oko pedeset migranata dnevno.

I dalje najviše dolaze iz Sirije i Avganistana, ali iz drugih zemalja.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u 13 prihvatnih centara u Srbiji je smešteno oko 3.665 migranata.

(RTS/ foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

055

26.11.2022 09:53

Kako se da vidjeti sa fotografije to su uglavnom muškarc,mladi,vojnici!

ODGOVORITE
Name

re14

26.11.2022 12:09

treba sa njima zaršiti po kratkom postupku ne gubiti vreme i novac.

Name

Jaaaa

26.11.2022 10:16

To Amerika svjesno radi u saradnji sa albancima i šiptarima na Kosovu da bi napravila haos u Srbiji zbog podržavanja Rusije,što na Bajakovu nisu napravili tako nešto,ne smiju na Hrvatskoj granici jer šiptara sa ovk ima dovoljno koji rade tamo,samo u Srbiji hoće haos da naprave,jasno ko dan.

ODGOVORITE
Name

Sve smisljeno

26.11.2022 10:23

Oni su teroristi, da su migranti valjda bi poveli zene, djecu, majke , oceve , ocito da su stigli sa ciljem

Name

sta reci

26.11.2022 10:53

Sad nek ih dobro pretresu . Umjesto da budu zahvalni za gostoprimstvo oni prave probleme. Bagra koju treba pod hitno protjreati. Nasi ljudi nemaju svoj mir zbog ovog sljama.

ODGOVORITE
Name

Xx

26.11.2022 10:59

Zato su i poslati sve je to vojno sposobno

ODGOVORITE
Name

051

26.11.2022 11:07

Samo je pitanje dana kada će , životinje koje ne pripadaju Evropi,početi pucati na lokalno stanovništvo!

ODGOVORITE
Name

Marko

26.11.2022 17:38

Nadlezni trebaju pitati , gdje su vam zene i djeca skojim razlogom su dosli ,na ove prostore

Name

Abc

26.11.2022 17:36

Meni je neprijatno ovo čitati, kakva neumjesna laž, znači dotakli ste dno. Obilježja OVK, automatske puške... Stvarno ste dotakli dno.

ODGOVORITE