Za pravoslavne vjernike počeo Božićni post

- Za pravoslavne vjernike danas je počeo šestonedjeljni Božićni post, koji prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku Roždestvu Hristovom - Božiću.

Republika Srpska 28.11.2022 | 08:04
Za pravoslavne vjernike počeo Božićni post

Priprema za Božić, koji se proslavlja 7. januara, potpuna je ako vjernik na kraju šestonedjeljnog posta pristupi svetim tajnama ispovijesti, pokajanja i pričešća.

Post je temelj hrišćanskog puta i prva neophodnost na putu spasenja, pa ga smatra veoma značajnim za duhovni život svojih vjernika, ali i moćnim sredstvo za postizanje punog spasenja.

Prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, očišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja.

Post se zasniva na primjeru samog Isusa Hrista, koji je na hljebu i vodi postio 40 dana prije nego što se suočio sa Satanom.

Tokom ovog posta upotreba ulja je dozvoljena svim danima, osim srijede i petka, kada se jede hrana spremljena na vodi.

Riba i vino se mogu upotrebljavati svake subote i nedjelje, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice /4. decembra/, Svetog Nikole /19. decembra/ i Svetog Ignjatija Bogonosca /2. januara/, čak i ako praznik padne u srijedu ili petak.

Posljednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Crkva je četiri puta godišnje odredila višednevne postove - Božićni, Vaskršnji ili Časni uoči Vaskrsenja Hristovog, Petrovski pred praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu /12. jula/ i Gospojinski uoči Uspenija Presvete Bogorodice /28. avgusta/.

Jednodnevni postovi su na Usjekovanje glave Svetog Jovana Кrstitelja /11. septembra/, Vozdviženje Časnog krsta - Кrstovdan /27. septembra/, Кrstovdan /18. januara/ uoči Bogojavljenja, kao i svake srijede i petka, osim takozvanih trapavih sedmica. 

(Srna Foto:Profimedia/Shutterstock) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

klokan

28.11.2022 08:48

svim srbima nekaje na srecu i zdravlje prestojeci bozicni post i hristovo rozdenstvo koje dolazi daga u sreci i zdravlju docekaju sa svojim ukucanima na okupu

ODGOVORITE
Name

RE klokan

28.11.2022 11:46

Šta je sa onima koji nemaju ukućane, nemaju djecu, jel oni nisu hrišćani? Šta je sa onima koji imaju djecu ali ih je sekta otjerala trbuhom za kruhom u Sloveniju, Njemačku, Australiju?!!!! Manite se više te slike života na okupu u kolibi, od toga je ostala samo štetna fantazija

Name

Re

28.11.2022 21:04

Ovaj čovjek je opasno zaražen mržnjom prema svojoj naciji i vjeru. Kakve ima veze sistem i politika sa Božićnim postom. Vlast je nakaradna i lopovska ali ako odemo u inostranstvo možemo i tamo postiti i biti Srbi Pravoslavci. Neka te Bog čuva i da ti podari smirenja.

Name

Klix

28.11.2022 09:45

Sretan post svima koji poste!

ODGOVORITE
Name

RE

28.11.2022 10:02

Popovi burle kriminalca ,mi postimo kao borci i penzioneri sa penzijama ispod 700 maraka kod burle kriminalca svakog dana i bez Božića u RS.

ODGOVORITE
Name

Tačno!

28.11.2022 11:47

Treba pogledati "manastir" Sv. Petke u Bjeljini, sa sve AUDIJEM... Jako se zastranilo, zaista... Ja sam za da se manastir izgradi skupo, ali da se pare troše npr. da bude od kamena, pa da ostane vijekovima, a ne na kič i šund, a konstrukcija da traje 50g maksimalno

Name

sasa

28.11.2022 15:39

Kakva je koalicija grbavog bizona i crnokošuljaša, postićemo izleda bez prestanka, dakle cijelu godinu.