Budistički monasi pozitivni na drogu- hram ostao prazan!

Mali budistički hram na Tajlandu ostao je bez monaha nakon što su svi otpušteni zbog pada na testovima na drogu, rekli su lokalni zvaničnici.

Zanimljivosti 30.11.2022 | 16:26
Budistički monasi pozitivni na drogu- hram ostao prazan!

Četiri monaha, uključujući i opata, bili su pozitivni na metamfetamin u severnoj provinciji Fečabun.

Boonlert Thintapthai je rekao da su monasi naknadno poslani u zdravstvenu kliniku da se podvrgnu rehabilitaciji od droge.

Upad policije dolazi usred nacionalne kampanje za borbu protiv trgovine drogom.

Monasi su, kako se izveštava, uklonjeni iz hrama nakon što je policija u ponedeljak izvršila testove urina, koji su pokazali da sva četvorica muškaraca pozitivni na narkotike. Zvaničnici nisu rekli šta je privuklo pažnju policije na hram.

G. Thintapthai je rekao za novinske medije da je “hram sada prazan zbog uhapšenih monaha i da su obližnji seljani zabrinuti da ne mogu da naprave nikakve zasluge”.

Inače, stvaranje zasluga je važna budistička praksa u kojoj vernici stiču zaštitnu snagu kroz dobra dela – u ovom slučaju dajući hranu monasima.

Međutim, gospodin Thintapthai je rekao da su regionalni zvaničnici tražili pomoć od lokalnog monaškog poglavara, koji je obećao da će dodeliti neke nove monahe u hram u okrugu Bung Sam Phan u pokušaju da se pozabave zabrinutostima vernika.

Poslednjih godina, metamfetamin je postao glavni problem na Tajlandu, a zaplene droge su dostigle najviši nivo 2021. godine, prema Kancelariji UN za drogu i kriminal izveštava BBC

Zemlja je glavna tranzitna tačka za metamfetamin. Droga preplavljuje zemlju iz Mjanmara – najvećeg svetskog proizvođača metamfetamina – preko Laosa. Pilule se zatim prodaju na ulicama u vrednosti od oko 20 bahta (0,70 dolara).

Prošlog meseca, tajlandski premijer Prajut Čan-oča naredio je suzbijanje droge nakon što je bivši policajac koji je otpušten iz policije zbog posedovanja metamfetamina ubio 37 ljudi tokom pucnjave u vrtiću.

(Zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar