Imao je najveći nos na svetu dugačak čak 19 centimetara!

Replika njegove glave je postavljena u muzej "Verovali ili ne" i spada u jedan od popularnijih eksponata, a brojni znatiželjnici nagađaju i šta je razlog dugog nosa.

Zanimljivosti 30.11.2022 | 17:44
Imao je najveći nos na svetu dugačak čak 19 centimetara!

Živeo je u 18. veku, radio je u cirkusu i dostupni istorijski izvori govore da nije bio naročito inteligentan. Nije se proslavio ni nekim ratnim podvigom, nije se naglo obogatio... Ali o njemu se i danas priča. Tomas Veders se pamti kao čovek s navodno najvećim nosom u istoriji, piše Daily Star.

Radio je i živeo u Jorkširu u Engleskoj i njegov nos navodno je bio dug neverovatnih 19 cm. Da li je to tako uistinu bilo - nemoguće je proveriti. Nije u to doba još bilo kamera i sličnih čudesa, ali ekipa iz Ginisove knjige rekorda posthumno mu je dodelila "titulu" za "Najveći svetski nos".

Tomas Veders, najveći nos na svetuFOTO: PRINTSCREEN/VEROVALI ILI NE

O njegovom životu se ne zna puno. Tek da je čitavi radni staž proveo u cirkusu i da je preminuo u svojim ranim 50-im godinama. Poznat je i pod pseudonimom Tomas Vadhaus.

 

Jedna replika njegove glave postavljena je u muzej "Verovali ili ne", gde je među popularnijih eksponatima, a brojni znatiželjnici nagađaju i šta je razlog dugog nosa. Na društvenim mrežama može se pronaći nekoliko različitih replika glave ovog gospodina. Valjda su autori dobili kreativnu slobodu prilikom izrade.

- Verovatno je nekakav tumor ili izraslina. Samo ne znam kako je mogao da diše - jedan je od brojnih komentara na društvenim mrežama.

(Kurir.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar