MUP Hrvatske: Rusi preko BiH traže azil u Hrvatskoj

- Državljani Ruske Federacije sve više koriste BiH kao tranzitnu tačku za ulazak u Hrvatsku, gdje traže azil, potvrđeno je "Nezavisnim" u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske.

Region 29.01.2023 | 21:31
MUP Hrvatske: Rusi preko BiH traže azil u Hrvatskoj

Kako su nam rekli, na granici Hrvatske sa BiH, Srbijom i Crnom Gorom u posljednje vrijeme povećan je broj ruskih državljana koji žele ući u Hrvatsku i dodali su da se u najvećem broju slučajeva radi o dolascima upravo iz BiH. Kako su naglasili, ruski državljani od Hrvatske traže azil kako bi se mogli naseliti u EU.

"Dakle, radi se isključivo o osobama koje zakonito dolaze na granične prelaze RH i na graničnom prelazu iskazuju namjeru za međunarodnom zaštitom. U navedenom slučaju ne radi se o nezakonitim prelascima državne granice RH", podvukli su oni za "Nezavisne".

Dodaju da se s ovim ruskim državljanima postupa kao prema bilo kojoj osobi koja dolazi na granicu na identičan način, u skladu s šengenskim pravnim normama.

"Ukoliko osoba na graničnom prelazu izrazi namjeru za međunarodnom zaštitom, primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti", naglasili su oni.

U Graničnoj policiji BiH za "Nezavisne" potvrđuju da je došlo do povećanog broja ulaska ruskih državljana na teritoriju BiH, ali su i precizirali da nije došlo do povećanja nakon što su na svojoj stranici objavili podatke o ulasku državljana Rusije vazdušnim saobraćajem do 25. decembra 2022. godine.

Prema podacima koje su objavli, od početka novembra do 25. decembra evidentirali su 2.598 državljana Ruske Federacije, od čega na ulasku u BiH 1.654, a na izlasku iz BiH 944 državljana, koji su u BiH stigli preko aerodroma Sarajevo, Tuzla i Banjaluka.

"Za državljane Ruske Federacije ukupno su izdata 24 rješenja o odbijanju ulaska u BiH zbog neispunjavanja uslova za ulazak u BiH", naveli su oni.

Kako navode u Graničnoj policiji, državljani Rusije koriste činjenicu da im za ulazak i boravak u BiH ne trebaju vize, u skladu s međunarodnim sporazumom koji je BiH zaključila s tom zemljom.

Inače, kako su "Nezavisne" prve objavile, EU će sada, nakon što je BiH postala kandidat za članstvo u EU i nakon što je formirana nova vlast na nivou BiH, tražiti da budu uvedene vize građanima Rusije. Od BiH se traži da se uskladi s viznom politikom EU kad su u pitanju Turska, Kina i još nekoliko zemalja.

Većina ruskih državljana koji ulaze u BiH kao razlog dolaska navode turizam, ali odmah nakon ulaska u zemlju veliki broj njih kreće prema hrvatskoj granici kako bi podnijeli zahtjeve za azil.

Inače, prema pisanju srbijanskih medija, više od sto hiljada ruskih državljana se već doselilo u Srbiju i podnijelo dozvole za boravak i izdavanje radne dozvole, što znači da se barem na neko vrijeme namjeravaju zadržati u toj zemlji.

Mediji u Srbiji takođe pišu da se u najvećem broju Rusa koji su se doselili u Srbiju radi o imućnijem sloju ili srednjoj klasi koja ne želi da bude mobilisana za rat u Ukrajini. Istovremeno, radi se o ljudima koji su uglavnom dobro obrazovani i posjeduju diplome ili znanja koje bi Srbija mogla iskoristiti za svoj razvoj.

(Nezavisne Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Mike

29.01.2023 20:38

Naravno kad Srbija i RS ne daju da se uvedu vize Rusima!!

ODGOVORITE
Name

Hazim

29.01.2023 20:55

Milanović ih pozvao

Name

Re Mike

29.01.2023 21:22

Nisi mi baš jasan. Koji je tvoj problem?

Name

Ipe

29.01.2023 23:27

Eto i njima malo "imigranata",dosta su oni preko nas "filtrirali" za Njemačku podobne migrante.Sad nije sa Lampeduze migrant,nego Rusia via Bosna i Hercegovina tu Hvatska,A Milanović ih sa cvijećem dočekuje.

Name

Re

29.01.2023 23:43

RS nemoze zabraniti niti odobriti vize,jer nije drzava,to moze samo BiH.

Name

Mike

30.01.2023 06:16

Apsolutno nikakvih problema nemam od kako sam otišao iz tih takozvanih država u normalan svijet a već ke 25 godina. Za ovog sto kaže da RS koje država i da ona ne koze niti odobriti niti zabraniti vize za strane građanke ( u ovom slučaju Ruse) . Ni jedna važna odluka u BIH ne može se donijeti bez RS-a. Pa helikopteri ne mogu gasiti požar ako Ronhill ne da odobrenje i sad ti misliš da RS ne može da uzice na donošenjem odluka o vizama?

Name

Tačno

29.01.2023 21:28

Ne radi se o Rusima, već o Ruskim Državljanima, koji vode razna porijekla ! Nisu oni kao Arapi, kada dobiju BIH državlanstvo da bi i poginuli za nju ! Ljudi navikli na lovu, idu tamo gdje mogu raditi i mešetariti, a znamo koji narod je naj bolji u mešetarenju !

ODGOVORITE
Name

Re

30.01.2023 07:25

Ma ne, ne, nisu Rusi! Rusi stoje u redovima za dobrovoljnu mobilizaciju!? Valjaš gluposti i pokušavaš umanjiti problem mobilizacije u Rusiji, jer se najavljuje novi val! Naravno da Rusi bježe i to bilo kuda.

Name

Idealno

29.01.2023 22:16

Mene sad čudi kako ti rusi ne traže azil u bratskoj Srbiji i R. Srpskoj, pa da se ne naseljavaju na našim prebogatim zemljama...

ODGOVORITE
Name

Re

30.01.2023 04:42

To su najsiromašniji prostori.

Name

Re

30.01.2023 05:22

Imaš ti veliki problem. A to o vašim prebogatim drzavama je posebna priča. I neka jenapisano Rusi kojih je za godinu bilo 2000 duša što je nevažno... Samo je bitno da su Rusi...

Name

Rusi

30.01.2023 06:18

Su između emocija i novca ipak izabrali novac . Nisu Rusi ludi Srbi.

Name

Istina

30.01.2023 06:04

Podrska svim ljudima koji bjeze od rata,zivot je samo jedan!

ODGOVORITE
Name

Coco

30.01.2023 07:16

Pa gdje idu iz Ruskog blagostanja u mrsku i nacisticku Evropu ???

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

30.01.2023 09:59

To su izdajnici Rusije, patriote će tražiti azil kod braće u Srbiji i Dodikiji

ODGOVORITE
Name

Zašto ?

31.01.2023 03:02

Zašto ih srpske policje Srbije i RS ne uhapse i vrate u Rusiju!? Zašto bježe? Zašto nisu na ratištu!? Sve hapsiti i vraćati u Rusiju!

ODGOVORITE