Sicilijanski mafijaš traži od sudije zaplenu knjige

Sicilijanski mafijaš traži od suda da naredi zaplenu svih primeraka knjige “Gomora i Solo e il Coraggio” autora Roberta Savijana, koji živi pod zaštitom policije nakon što mu je pretilo smrću zbog razotkrivanja mafijaških tajni.

Zanimljivosti 30.01.2023 | 15:34
Sicilijanski mafijaš traži od sudije zaplenu knjige

Đuzepe Gravijano, koji služi doživotnu kaznu u zatvoru maksimalne bezbednosti, podneo je prošle nedelje tužbu za klevetu protiv autora knjiga među kojima su “Gomora i Solo e il Coraggio”, o životu sudije Đovanija Falkonea. , kojeg je mafija ubila 1992. godine.Gomora je tako 2006.godine otkrila tajne napuljske mafije.

U dokumentu pisanom svojom rukom i upućenom tužilaštvu u Trentu, Gravijano tvrdi da Savijanova knjiga o Falkoneu sadrži netačnosti o njemu, posebno o njegovom nadimku.

Prema Savianu, Gravijano je dobio nadimak „Majka priroda“ jer je imao moć da dodeli ili oduzme život. Međutim, šef mafije kaže da je to zaradio zbog toga što je bio “veliki altruista“.

Gravijano je zatražio od suda u Trentu da zapleni i povuče sve primerke knjige iz italijanskih knjižara.

Prema rečima sudija, 59-godišnjak je bio jedan od organizatora bombaških kampanja u Milanu, Rimu i Firenci 1993. godine, zajedno sa Mateom Mesinom Denarom, mafijašom uhapšenim ovog meseca posle 30 godina bekstva piše Gardijan

Saviano je rekao: “Gravijanov zahtev je… dokaz da moć zastrašivanja mafije nikada ne prestaje. Koliko god čudno izgledalo, mafijaši se ne plaše da će neko pisati o njima, već se plaše kako piše o njima.”

Prošle nedelje tužioci u Trentu odbili su Gravijanov zahtev da zapleni Savianove knjige. Konačnu odluku donosi sudija koji još nije doneo odluku o slučaju.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

A NAŠI SICILIJANCI

30.01.2023 16:46

Koliko Sicilijanski mafijaša ima R Srbska u Tz vlasti pa nemaju niti srednje škole a kamoli da znaju knjigu napisati . Mogli bi ju pisati na 1000 stranica o avom kriminalu na čelu sa BALVANOM DODIKOM KOJI POSJEDUJE MILIJARDE OTETE OD NARODA

ODGOVORITE