Jak vjetar paralisao Sloveniju, bez struje 2.000 domaćinstava

Agencije za životnu sredinu Slovenije ARSO izdalo je upozorenje na jak vetar koji se iz severnog dela te države proširio na centralne i jugoistočne predele. Vetar ruši drveće, a u centralnoj Sloveniji dolazi do poremećaja u snabdevanju električnom energijom.

Region 04.02.2023 | 13:57
Jak vjetar paralisao Sloveniju, bez struje 2.000 domaćinstava

Naročito u severnoj Sloveniji danas do sredine popodneva, na severoistoku do večeri duvaće jak severni vetar, koji će prelaziti brzinu od 70 km/h, na izloženim područjima i 90 km/h, upozorava Arso.

Najbrži udar vetra preko nizina izmeren je u Bežigradu, gde je duvao vetar brzine 76 km/h. Na nešto većoj nadmorskoj visini u Trojanama vetar duva brzinom od 94 km/h.

U Goričkom je duvao vetar brzine 75 km/h, a u Lešću 68 km/h. Vetar će, prema prognozi, početi da se stišava tek prema večeri.

Kako je saopšteno iz Uprave za zaštitu i spasavanje (UZRS), vetar ruši drveće i lomi granje u više dijelova zemlje. Vetrolom se javlja sa područja Notranjske, Bele Krajine, Savinjske, Gorenjske, Posavine i srednjeslovenačkog regiona. Na terenu je nekoliko vatrogasnih jedinica.

U Brezju nad Kamnikom ovako je omorika pala na stambeni objekat, piše i UZRS. I na području Ljubljane ima nestanka struje zbog oborenog drveća. Prema njihovim podacima, bez struje je 2.795 korisnika.

Oprez neće biti suvišan ni na putevima, upozoravaju iz Saobraćajno-informacionog centra.

Severac je posebno jak u planinama. Najjači udari vetra do sada su izmereni na Kredarici, gde je vetar duvao brzinom od 165 km/h, u Krvavcu, gde je nalet duvao od 117 km/h, i na Voglu, gde je vetar dostizao brzinu od 100 km/h. .

Kako je skijalište Krvavec saopštilo putem društvenih mreža, zbog jakog vetra bili su prinuđeni da zatvore staze. Zbog jakih naleta vetra danas je zatvoreno skijalište Krvavec“, napisali su, a priložili i snimak.

(Kurir  Foto:Facebook)

Komentari / 0

Ostavite komentar