Teret zaduživanja Vlada prebacuje na opštine i gradove

- Dok se vlast u Republici Srpskoj hvali povećanim prihodima od PDV-a, povrat sredstava opštinama po osnovu uplaćenog iznosa PDV-a se smanjuje, rekao je v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević na sjednici Кoordinacionog odbora SDS Izborne jedinice 1 u Prijedoru.

Republika Srpska 05.02.2023 | 15:41
Teret zaduživanja Vlada prebacuje na opštine i gradove

“Tako su se iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pohvalili da su prihodi u prošloj godini bili za milijardu i 310 miliona veći nego u prethodnoj ili za 19%. U isto vrijeme lokalne zajednice dobijaju manje sredstava iz povrata PDV-a, zbog rastuće stavke duga koji po prioritetima plaćanja ide prije povrata opštinama, tako da preostaje manje sredstava za povrat jer je rata duga premašila milijardu, odnosno za 2023. godinu iznosi 1,1 milijardu КM. Ispada da Vlada RS ima viška sredstava, a opštine manjak, odnosno da se teret zaduživanja prebacuje sa Vlade na lokalne zajednice”, rekao je Miličević.

“Jer, dok se vlast hvali većim prihodima za 20 posto, opštine dobijaju manje sredstava za 10 posto iz povrata PDV-a”, ističe Miličević. 

“Svakome je jasno da povećani prihodi PDV-a nisu rezultat većih privrednih aktivnosti, niti uspješnosti Vlade, nego inflacije i rasta maloprodajnih cijena, što znači na teret građana. Кao i da ovakva raspodjela i teret duga idu na štetu opština”, rekao je  Miličević.

“SDS smatra da nam treba jači razvoj lokalnih zajednica i veća pomoć nerazvijenim opštinama, od kojih su neke pred gašenjem, kao i radikalno drugačija i pravednija politika raspođele prihoda od sadašnje u kojoj centralna vlast grabi samo sebi, a građanima i opštinama šta ostane”, zaključio je Miličević.

(BN Foto: SDS) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

GRUJO

05.02.2023 15:14

Pa šta čekate. Pozovite narod na proteste i to svaki dan. Dosta je da samo konstatujete što svi znamo. Dajte rješenje iznesenih konstatacija makat to bile i demonstracije do konačnog rješenja.

ODGOVORITE
Name

Mile Ronhil, dugački

05.02.2023 15:22

Mi dižemo kredite, oni vraćaju. Jel pošteno?

ODGOVORITE
Name

Majdan

05.02.2023 15:57

Milane nije baš sve tako,evo u Ugljeviku u opštini koja ima najveći budžet po stanovniku Vasilije Perić za poslednjih 20 godina svoje vladavine otvorio je 1 buregdžinicu i napravio par kilometara lošeg puta

ODGOVORITE
Name

Tatar

05.02.2023 17:06

Vi ste postali opšte poznati i pomalo dosadni po iznosenju tih stvari Gospodo znamo mi to ko i vi ali dajte ponudite nešto konkretno narodu i opravdajte svoje visoke i nikad zarađene plate

Name

Re

05.02.2023 17:22

Ali i sebi kupio stanove i apartmane nije on naivan kako izgleda.

Name

Re

05.02.2023 17:50

Ajd ne iznosi lazi.U Ugljeviku je mnogo toga uradjeno.

Name

Re,Majdan

05.02.2023 18:53

Ugljevik je tek posebna priča,gdje je Vasilija Perić,i tamo,i ovamo,malo opozicja,malo pozicija,a građani su mu samo brojevi za glasanje. Pa,i za to su građani glavni krivci!!!Ćute,tamo gdje moraju reagovati,a po budžacima šapuću protiv opštinske vlasti!Time razgolićuju sebe,i zlo koje nose u sebi.Ako ga hvališeš javno,i aplaudiraš za ono što ni budala ne bi cijenila,imaš šansu da ti dodijeli jednokratnu pomoć,u suprotnom,dobit ćeš bezvrijedni papir,kao rješenje o odobrenim sredstvima,a nakon 2-3 mjeseca,obavještenje o nedostajućim sredstvima u svrhu dodjele pomoći!!! Čiji je taj budžet,i u koje svrhe služi?!?!?!U svrhu bogaćenja šačice kretena,čija je namjera da još više ugroze ovaj narod! Pa,pogledajte osnovnu školu,u koju je uložena ogromna svota narodnog novca samo za prozore,a fasada podsjeća na zamak strave,i užasa,iz horor filmova!Jesu li to zaslužila dječica?!Čime???Postoji li roditeljski savjet?!Šta oni rade tamo?!Ovo je najveća sramota za građane Ugljevika!!! Ima li neko od odbornika,koji će pokrenuti inicijativu za renoviranje Osnovne škole,uz uslov da opština iz budžeta izdvoji 10%od proračuna za taj posao! Procjena realnog koštanja,a ne tendera po sistemu ja,tebi-ti,meni! Takođe pijaca mora biti uređena,lokali u krugu pijace da ne liče na užas,kanali u prigradskom i seoskom dijelu Naselja,raskrsnice smrti da budu riješene,ili opoziv načelnika i njegovih sluga!!!

Name

Pen

05.02.2023 16:42

Gospodine Milićeviću cijenim vas, sve mi to źnàmo, pokrenite nešto da spriječimo naše daljnje propadanje. Srljamo samo u dužničko ropstvo jedva se preživljava.

ODGOVORITE
Name

Prpa

05.02.2023 18:45

Opozicija moze samo ukazivati, rezim raspolaze parama

Name

Re,Pen

05.02.2023 19:10

Neka gospoda iz opozicije podignu zadnjice,i izvrše provjere svojih načelnika,i gradonačelnika,ako im je stalo da budu tamo gdje jesu,umjesto što kritikuju samo vlast,koja je haotična!A,kritikovati štetočine na vlasti,a zatvarati oči pred kriminalnim radnjama opštinskih vlasti,koje pripadaju opoziciji,još je štetnije!!!Ili,krenite s ozbiljnim radom,ili se maknite,uhljebi!!!Kad već sami,"niste upućeni,zbog neiskustva",građani će vas naučiti na svoj način! Marš,BAGRO,kriminalna! SIKTER!!!

Name

+

05.02.2023 18:54

VLAST UZIMA SAMO SEBI. KAKAV POVRAT. ONI SU GAZDE PARA. GLAVA JE U BL, I SVE KOMADE POVUČENE U BL. OPŠTINE SAMO RADITE I DAJTE SVOJE RESURSE. IONAKO VELIKI, KAO, VULIĆKA, ŠULIĆKA , ŠPIRIĆKA, BLESIĆKA, ŽMIRIĆKA, SVE JE DIGNUTO VISOKO U BL. SVE JE U NJIHOVIM JE RUKAMA. IZA RATA ODMAH SU PO OPŠTINAMA ODREDILI ZAJEDNIČKI RAČUN. DA NAČELNICI KOMANDUJU, KOME ĆE SE PREBACITI PARE. OD TADA NITI RADI, ČISTOĆA, NI TOPLANE NI VODOVODI KAKO TREBA. TIM NAČINOM FINANSIRANJA NISU STIMULISANI. PONIŽENI SVAGDJE I U PROIZVODNJI, ONI KOJI STVARAJU DOBIT. NAMNOŽILO SE MNOGO, SAMO PRIČALI A. VLADINIH I NE VLADINIH.

ODGOVORITE
Name

Onaj reče

05.02.2023 19:03

U,Ugljeviku je dosta toga urađeno!!!A,ne nabroja,šta!!! Zašto je dozvolio da se zatvori Zenit,u Kurjak?!?!?!Gdje su mašine iz konfekcije,mašine za izradu obuće?!Da nisu nekim čudom isparile?! Šta je urađeno u Ugljeviku?!Čija je obaveza da riješi put koji je usljed klizišta uništen,dijelovi.Ugljevičke opštine,odsječeni od svijeta,i još u opasnosti da ostanu i bez vode!!!Je li to neko zove radom?! Narod treba da radi njihov posao,dok oni uživaju plate,koje uzimaju od naroda,bez stida i srama!!!Doći će dan,kada će ih građani na lopatama izbacivati iz opštine,da se zna!Vratit će svaku marku koju su opljačkali,neka znaju!!!

ODGOVORITE