Japan otkrio 7000 ostrva, za koje nije znao da ih ima

Japan je nedavno prebrojao svoja ostrva i otkrio da ih ima 7.000 više nego što se pre mislilo.

Zanimljivosti 02.03.2023 | 16:32
Japan otkrio 7000 ostrva, za koje nije znao da ih ima

Digitalno mapiranje koje je izradila Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI) nedavno je otkrilo da na teritoriji Japana postoji 14.125 ostrva, dvostruko više od broja 6.852 koji je u službenoj upotrebi od izveštaja japanske obalske straže iz 1987. godine.

Međutim, GSI je prošle sedmice naglasio da nova brojka odražava napredak u geodetskoj tehnologiji i da nije promenila ukupnu površinu zemlje u posedu Japana.

Rečeno je da je, iako ne postoji međunarodni sporazum o tome kako brojati ostrva, korišćen isti kriterijum veličine kao i prethodno istraživanje pre 35 godina.

Inače, ostrva koja okružuju Japan bila su u središtu nekoliko teritorijalnih sporova.

Japan polaže pravo na južne Kurilska ostrva koje drži Rusija, a koje Tokio naziva Severnim teritorijima. Spor datira još s kraja Drugog svetskog rata.

Japan takođe tvrdi da ima istorijsko pravo na nenaseljena ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, kojim trenutno upravlja, ali Kina je više puta osporila tu tvrdnju.

U međuvremenu, Japan i Južna Koreja ostaju u više od 70 godina dugom sporu oko suvereniteta grupe malih ostrva poznatih kao Dokdo kod Seula i Takeshima kod Tokija u Japanskom moru, koje Koreja naziva Istočnim morem.

(Telegraf.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar