Bivši šef KOS-a osuđen na 20 godina zatvora

- Bivši šef jugoslavenske vojne Kontraobaveštajne službe (KOS) Aleksandar Vasiljević danas je na osječkom Županijskom sudu u odsutnosti nepravosnažno osuđen na dvadeset godina zatvora.

Region 20.03.2023 | 14:08
Bivši šef KOS-a osuđen na 20 godina zatvora

Vasiljević je, kako prenosi Hina, osuđen za ratne  zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske.

Optužnica je Vasiljevića teretirala da je počinio krivična dela kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (ŠNO) u vreme, kako se navodi, "oružanog sukoba na teritoriji Hrvatske između regularnih oružanih snaga

Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim jedinicama pobunjenih Srba i snagama Jugoslavenske vojske (JNA)".

Nakon što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog ŠNO-a od 10. oktobra 1991. osnivani logori za ratne zarobljenike u mestima na teritoriji Srbije i Hrvatske - Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška, Vasiljević je, kako se tvrdi, kao načelnik navedene Uprave, za stvarne komandante logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti na ispitivanje ratnih zarobljenika.

U te je logore u Srbiji od početka oktobra 1991. do maja 1992. godine s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja i drugih mesta u Hrvatskoj protivpravno dovedeno i zatočeno civilno stanovništvo i više stotina zarobljenih pripadnika oružanih jedinica Hrvatske.

Vasiljević je optužen da je kao odgovorna osoba znao da njemu podređeni, ali i pripadnici drugih jedinica, hrvatske zatočenike ubijaju i muče te da prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovečno postupaju, ali ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protivpravne radnje i njihove posledice, stoji u optužnici.

Usled takvog zlostavljanja u srpskim logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška usmrćeno je 19 hrvatskih zatočenika, veći broj zatočenih civila i ratnih zarobljenika je zadobio teške i po život opasne povrede sa posledicama trajnog narušenja zdravlja, dok je više žena sistemski silovano i seksualno zlostavljano, navodi se u optužnici.

Obrazlažući nepravosnažnu osuđujuću presudu Vasiljeviću na 20 godina zatvora, predsednik Sudskog veća Zvonko Vrban kazao je da je Vasiljevićeva krivica proizlazi iz prikupljenih dokaza, iskaza svedoka, pregledane materijalne dokumentacije te iskaza samog okrivljenog.

Sud smatra nespornim da je Vasiljević naložio organizaciju logora u Srbiji, u koje su dovođeni hrvatski civili i ratni zarobljenici, i u kojima su postavljeni formalni kandidati  iz tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), ali su logorima zapravo upravljali Vasiljevićevi podređeni iz Službe državne bezbednosti.

"U logorima su zatočenici svakodnevno fizički i psihički mučeni i zlostavljani, kroz ispitivanja koja su provodili pripadnici srpske Službe državne sigurnosti, a što je Vasiljević znao, ali nije sprečio, niti je osigurao primerene uslove za život zarobljenih osoba, pa je u takvim nehumanim uslovima svakodnevnog zlostavljanja 19 zatočenika usmrćeno, a velikom broju osoba je narušeno zdravlje", rekao je sudija Vrban.

(Tanjug) 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

KOMUNISTA

20.03.2023 14:21

Osidili onoga ko im je pomogao da naprave drzavu. Tako mu i treba.

ODGOVORITE
Name

Tzv rs

20.03.2023 17:46

Osuđuju one s kojima su bili u dogovoru oko podjele Bosne I Hercegovine!? Kako da ne!

Name

Miroslav

21.03.2023 00:32

Tzv, Dejtonka se pocela raspadati, jer su tako htela tri njena naroda, proces jos uvek traje, i odlazi u nepovrat. Iz vana je bilo navijaca, pomagaca, ratnika i raznih drugih, sto su potpomagali gradjanski rat. Ali zelja po propasti Dejtonke, raste u Dejtonki.od onda do danas.

Name

tragac

20.03.2023 15:10

Iskreno govoreći malo je dobio.

ODGOVORITE
Name

Porfiirije

20.03.2023 15:32

Gdje će izdržavati kaznu? ? Jeste li ga obavijestili gdje da se javi? ? Možda je najbolje da sve Srbe presudite na streljanje u Jasenovcu onako kako ste to nekada radili.

ODGOVORITE
Name

jk

20.03.2023 16:15

malo je i dobio

ODGOVORITE
Name

Regularna je bila

20.03.2023 16:50

JNA u sukobu sa hrvatskim paravojnim formacijama koje su razbijale suverenitet i teritorijalni integritet postojece drzave.

ODGOVORITE