Ne pristajemo da EU uvede sankcije bilo kome na ZB

“I sami vidite da Brisel nekada zbog jednostavnosti pribjegava sankcijama, ali ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne proteklih decenija mislim da možemo da zaključimo da nisu dovele do značajnijih rezultata. Ista je situacija sada sa briselskim sankcijama. Nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan“, rekao je Sijarto.

Bosna i Hercegovina 22.03.2023 | 10:50
Ne pristajemo da EU uvede sankcije bilo kome na ZB

Bosna i Hercegovina može da računa na Mađarsku, na Vladu Mađarske, u interesu da proces pridruženja BiH Evropskoj uniji (EU) najzad bude ubrzan, izjavio je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto nakon sastanka s ministrom spoljnih poslova BiH Elmedinom Konakovićem u Sarajevu.

Mađarski ministar rekao je da današnja situacija odnosno izazovi koje je donio ratni konflikt u Ukrajini, s kojima se suočava cijeli evropski kontinent, i u okviru njega centralna Evropa, pokazuje koliko je bila greška EU što proteklih godina nije pospješila proširenje na područje Zapadnog Balkana.

On je istakao da bi, da je područje Zapadnog Balkana pripojeno EU, mogli mnogo efikasnije da se nose i suočavaju s teškoćama.

“EU bi bila jača i mogli bismo efikasnije da se izborimo s ilegalnim migracijama“, rekao je Sijarto.

Prema njegovim riječima, Mađarska je prošle godine na južnim granicama zaustavila oko 265.000 ilegalnih migranata.

“Mađarska želi da se ubrza proces proširenja EU, ali i vi vrlo dobro znate da u EU postoje države članice koje samo verbalno podržavaju proširenje EU, a kada dođe do odlučivanja vrlo su uzdržani. Zbog toga mi pozivamo zemlje članice da prestanu s onemogućavanjem i ograničavanjem procesa proširenja EU, jer to i za EU i Mađarsku znači sigurnosni rizik“, rekao je on.

Dodao je da je i za njih značajna stabilnost BiH te da očekuju od Brisela da učini korake na polju procesa pridruženja BiH.

“I sami vidite da Brisel nekada zbog jednostavnosti pribjegava sankcijama, ali ako pogledamo koliko su sankcije bile uspješne proteklih decenija mislim da možemo da zaključimo da nisu dovele do značajnijih rezultata. Ista je situacija sada sa briselskim sankcijama. Nikako ne pristajemo na to da EU uvede bilo kakve sankcije u odnosu na Zapadni Balkan“, rekao je on.

Istakao je da oni koji smatraju da se sankcijama mogu riješiti bilo kakvi problemi ne znaju kakva je ovdje situacija i pokušavaju da prikriju svoje neznanje.

“Podržavamo dijalog u obostranom interesu“, dodao je on.

Prema njegovim riječima ekonomska saradnja BiH i Mađarske je razvijena, a obim robne razmjene prošle godine je bio veći od 600 miliona eura, što je povećanje za 20 posto.

Szijjarto je komentarisao i odnos koji Mađarska ima prema Miloradu Dodiku.

“Nemojte se ljutiti, ali je nebitno šta ja mislim o Dodiku. Važno je šta ljudi u BiH, a posebno u Republici Srpskoj misle o njemu. Ako sam ja dobro shvatio, u Republici Srpskoj je on ponovo izabran za predsjednika entiteta i mi to poštujemo i to je veoma važno”, zaključio je Sijarto

(Anadolija) Foto: AA

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

EU

22.03.2023 10:20

Mađarska i Hrvatska uz nas, nije loše, nije loše, nadamo se uskoro ulasku u EU,

ODGOVORITE
Name

Sve

22.03.2023 10:41

Sami podmazani potkovani lobirani maloooo zabrinuti okupani preprani papcii preletaciii umrezenii koza nostra 21 vijeka na brdovitom balkanu! Korumpiran8 harajuuu!! Bogate se narod opljackyli rastjerali a maloo zabrinuti nemaju efekta tu!! Pa cemu su tu! A narod bjezi nestajanje naroda opljackanog pljacka stoljeca traje od rata!!

ODGOVORITE
Name

Yuka

22.03.2023 10:54

Jeste se vi Mađari furali ko neka velesila, malo malo kontra eu, a bili bijeda hebiga. I sad vam treba vegete, kao 80 tih. Da vam ne bi eu fondova i sad bi bili fukare, mada niste daleko od toga. Ne podržavaš ti sankcije burli i njegovim pajtosima

ODGOVORITE
Name

Vladimir veliki

22.03.2023 11:03

NE PRISTAJETE DA SE BILO KOME UVEDU SANKCIJE ZATO STO STE MAFIJASI KAO I ONI KOME TREBA DA SE UVEDU SANKCIJE,LOPOVI BJELOSVJETSKI

ODGOVORITE
Name

E moj vladimire....

22.03.2023 11:24

Pa kome su sta sankcije donijele.... samo sirotinju jos vise da ugnjetava....e sad ako si ti neki faktor državni ili privatnik onda te u potpunosti razumijem...

Name

re

22.03.2023 11:28

S Dodikom se moze lakse dogovorit izvlacenje para.

Name

Miroslav

22.03.2023 11:25

Volja naroda, se mora postovati, svidjalo se to nekome ili ne. E sad sto neko nije zadovoljan, na sledecim izborima ce dobiti priliku. Kritika da, ali galama, vredjanje, niski udarci, je ponasanje ocajnika, jer nije uspeo uveriti glasace da glasaju za njega. Sa primitivnim ponasanjem, tesko se bilo kad uveriti glasace.

ODGOVORITE
Name

re

22.03.2023 11:59

Vecinska volja naroda se mora postovati, ali tiranija vecine nad manjinom i krsenje ljudskih prava pod izgovorom vecine se ne smije desavati. To vise nije demokratija vec Hitlerov Treci Rajh.

Name

Slovenac

22.03.2023 12:16

Baš se vi puno pitate u eu

ODGOVORITE
Name

Tatar

22.03.2023 13:47

Moj Sijarto ne dozvoljava sankcije a dozvoljava mega pljačke i sve ostale oblike kriminala.Tipican balkanski politicar

Name

Marko

22.03.2023 14:44

Ko god da ne slusa mora dobiti sankcije od EU to je pravilo i zakon se mora postovati

ODGOVORITE
Name

Smislov

22.03.2023 18:15

Sličan se sličnom raduje pa su se srpski Vladaoci odjednom slizali sa Mađarima i Turcima, jer su autokratsku vlasti kao i što su naše. Tu još fali Bjelorusija, ali njima je Srbija uvela sankcije, toliko o dosljednosti priče da nikome neće uvoditi sankcije, jer ne donose ništa dobro. Zato su odnosi nas i Rumuna nikad hladniji, i ako je to jedini narod sa kojim nikada nismo ratovali.

ODGOVORITE
Name

BOY

22.03.2023 19:19

Što se tiče Mađarske i izjava njihovih političkih predstavnika, puno toga niste htjeli uraditi pa se na kraju podvije rep i potrči se za šargarepom koju Brisel drži na štapu. A toj šargarepi nemožete da odolite. To vas čini smiješnim, malim i bezkičmenjacima. Samo puno pričate kao i Duduk koji to naučio od vas.

ODGOVORITE