Udruženje Fonogram o nepoštovanju zakonskih akata

Na konferenciji su govorili mnogi međunarodni i domaći stručnjaci, među kojima i predstavnica IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) Agnieszka Horak de Sousa te Generalni sekretar WICMI-ja (World Innovation and Change Management Institute) Danijel Koletić.

Bosna i Hercegovina 24.03.2023 | 15:19
Udruženje Fonogram o nepoštovanju zakonskih akata

Udruženje za zaštitu prava proizvođača fonograma "Fonogram", organizovalo je 21. marta Međunarodnu konferenciju u Sarajevu.

Konferencija je organizovana s ciljem otvorene komunikacije, a vezano za nedorečenosti i nepoštivanje implementacije važećih zakonskih okvira o autorskom pravu i srodnim pravima, kao kolektivnom ostvarivanju prava na području muzičke industrije u kojoj prema nezvaničnim podacima posredno i neposredno stvara i živi više od 15.000 ljudi u BiH.

Na konferenciji su govorili mnogi međunarodni i domaći stručnjaci, među kojima i predstavnica IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) Agnieszka Horak de Sousa te Generalni tajnik WICMI-ja (World Innovation and Change Management Institute) Danijel Koletić.

Oni su istakli da postoji nerazumijevanje političke javnosti te da zbog neprovođenja zakonskih okvira država, a samim time i korisnici budžeta godišnje gube ogromna sredstva, baš kao i domaće i međunarodne kolektivne organizacije.

Ahmed Švrakić, u uvodu je istakao da se dobro podsjetiti citata Fridriha Ničea koji je zapisao: "Bez muzike, život bi bio greška", uz istovremeno podsjećanje na probleme sa kojima se suočavaju svi učesnici u muzičkoj industriji u Bosni i Hercegovini.

Prisutnim zvanicama i gostima se putem videolinka, obratio i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto, te se prema riječima ministra, očekuje i formiranje radne grupe radi utvrđivanja svih manjkavosti sistema, kao i otklanjanja takvih nedostataka.

Jedan od vodećih advokata za autorska prava i srodna prava Kemal Švrakić moderirao je i dva panela, jedan pod nazivom: ''Pravni okvir i primjena zakona'', na kojem su učestvovali: Tatjana Vitomir (Institut za intelektualno vlasništvo BiH), Branko Komljenović (potpredsjednik UO ZAPRAF Hrvatska), Rodoljub Stojanović (Ricom Publishing i MultiMedia Music Beograd), Antonio Beus (predsjednik fonda za kinematografiju FbiH), Emir Haljković (direktor Stručne službe FONOGRAM BiH), te drugi panel pod nazivom: ''Iskustva kolektivnih organizacija i korisnika u primjeni zakona'', na kojem su učestvovali: Maja Vidmar Klarić (direktor ZAPRAF Hrvatska), Hajdi Mostić (CCO kompanije TELEMACH BH), Nikola Vilotić (direktor OFPS Srbija), Jasmin Ferović (direktor muzičke produkcije BHRT), Ahmed Švrakić (predsjednik UO Fonogram).

U Bosni i Hercegovini je u toku primjena reforme Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, kako je istakao direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Josip Merdžo, a za koji se očekuje da bi do kraja 2025. godine trebala biti okončana.

Za kraj iz Udruženja "Fonogram" ističu kako očekuju da će konferencija postati tradicionalna te se nadaju da će svi dijelovi državnog aparata ispuniti zakonom propisane obaveze što bi olakšalo rad kolektivnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Dodatne informacije o Udruženju za zaštitu prava proizvođača fonograma FONOGRAM, možete pronaći pišući na njihov mail stručnasluž[email protected]

(Fonogram.org)

Komentari / 0

Ostavite komentar