Vladi "gori pod nogama": Spas traže od domaćih tajkuna

Nema sumnje, Vlada RS se dovela u situaciju da joj „gori pod nogama“, zbog čega ne pita za cijenu novih zaduženja. Entitetska vlast neće priznati da finansijski stoji loše, mada je jasno da nisu na vrijeme prikupili, mada su imali više nego dovoljno vremena, dovoljnu količinu para da bi platili ratu po osnovu obveznica prodatih na Bečkoj berzi.

Republika Srpska 07.06.2023 | 19:56
Vladi "gori pod nogama": Spas traže od domaćih tajkuna

Vlast u Republici Srpskoj je prije nekoliko dana objavila da na Banjalučkoj berzi prodaje obveznice u ukupnom iznosu od 210 miliona konvertibilnih maraka, što znači da u prethodnom periodu nisu uspjeli da obezbjede novac kako bi isplatili ratu od 200 miliona evra za obveznice prodane na Bečkoj berzi prije pet godina. Republika Srpska se tako iznova zadužuje da bi vratila stari dug i to po enormno visokoj kamatnoj stopi, od čak 6,2 posto na godišnjem nivou, pa će na kamate, po osnovu ovog zaduženja, otići cijelih 51 milion maraka.

ZADUŽENJE ZA ODGODU KRAHA

Premijer RS Radovan Višković tvrdi da je to najniža kamatna stopa koju je vlada u ovom momentu mogla da postigne na finansijskom tržištu. Na pitanje zašto je ta kamatna stopa značajno veća nego u Federaciji BiH, gdje iznosi 3,8 posto, Višković je dao je odgovor, kojim je demonstrirao notorno neznanje o finansijskom poslovanju i finansijskom tržištu, što je poražavajuće za osobu koja je na čelu jedne entitetske vlade.

„Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u prethodnom periodu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane, napravila je i ostavila svoju Razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu“, rekao je Višković na skupštinskoj sjednici i izgovorio neistinu.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je za Žurnal da visina kamate nema veze sa bankama, čak ni kada su one u vlasništvu entiteta, već se kamata na berzi se određuje na bazi ponude i potražnje.

„Da je u prethodnim plasmanima trezorskih zapisa i obveznica Republike Srpske bila niža kamata, ona bi bila niža i za ovih 210 miliona. Ali, pošto je prethodno definisana viša kamata, u ovom momentu privući slobodna novčana sredstva možete samo sa većom kamatom. To zna svako ko se bavi bankarstvom. Pošto RS u vrlo krakom roku, koji ističe 28. juna, mora obezbijediti 210 miliona maraka da bi servisirala svoje obaveze sa Bečke berze, kamata je podignuta iznad komercijalnog nivoa da bi se privukli investitori“, pojasnio je Pavlović.

Nema sumnje, Vlada RS se dovela u situaciju da joj „gori pod nogama“, zbog čega ne pita za cijenu novih zaduženja. Entitetska vlast neće priznati da finansijski stoji loše, mada je to jasno kao dan, kao i da nisu na vrijeme prikupili, mada su imali više nego dovoljno vremena, dovoljnu količinu para da bi platili ratu po osnovu obveznica prodatih na Bečkoj berzi.

U decembru prošle godine Mađarska je RS odobrila kredit od 110 miliona evra, koji su najvećim dijelo usmjerili u javnu potrošnju, jer je budžet sve teže zakrpiti. Da su bili pametni, kako to voli reći premijer Višković, novac od mađarskog kredita sačuvali bi za izmirenje obaveza sa bečke berze. Međutim, nisu, sve te pare su potrošene.

Prema izvorima Žurnala iz Vlade RS, Višković je bio emisar Milorada Dodika u Kini, pokušavajući da izvidi da li su kineski investitori zainteresovani za kupovinu entiteskih obveznica u iznosu od 165 miliona evra. Kinezi, navodi naš izvor, nisu uopšte željeli da se bave time, jer ta cifra za njih nije ni kap u moru finansijskih transakcija koje ima ta zemlja. Osim toga, oni su veoma spori u procedurama, koje bi u ovom slučaju trajale mjesecima, za šta Vlada RS nije imala vremena. Pritjerani uza zid, pribjegli su u ovom trenutku jedinom mogućem rješenju - da plasiraju obveznice na domaćem finansijskom tržištu.

Isti izvor navodi da je vlast već sa potencijalnim kupcima iz inostranstva sklopila dogovor o kupovini obveznica na Banjalučkoj berzi putem njihovih ovlaštenih agenata. Vrlo vjerovatno će se pojaviti različiti finansijeri, među njima i oni sa parama koje su povezane sa domaćim tajkunima.

„Sve će biti urađeno po sistemu - neko iz vlasti nazove i kaže: Kupi obveznice, to je tvoja obaveza i ne razmišljaj više o tome“, navodi izvor Žurnala.

NAKNADNA PAMET PREMIJERA

Viškovićeva priča o tome da bi sve bilo drugačije da RS ima banku u svom vlasništvu je tek loš alibi za katastrofalno finansijsko stanje u kojem godinama tavori ovaj bh. entitet. Za početak, RS je imala banku, čiji je bila skoro stopostotni vlasnik, Banku Srpske, koja je propala.

„Premijer Višković bi trebalo da se sjeti kako je i zašto propala Banka Srpske, koja je nastala na temeljima Balkan Investment Banke (BiB). Da je ta banka imala pravo i poslovno rukovodstvo i da je poslovala po principima korporativnog upravljanja, Banka Srpske bi i dalje postojala“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Sa propašću Banke Srpske propalo je, ne samo mnogo novca, već i kompletna infrastruktura banke.

„Osnovati novu banku i postaviti je od početka je vrlo složen proces i trebaće mnogo vremena i para za tu operaciju. Nije sporno da se može napraviti poslovna banka koja će biti entitetska, ali to traži dosta novaca, visokokvalitetne ljude, menadžement i teško se u cijelom tom procesu može osloniti na Investiciono-razvojnu banku RS (IRB), u kojoj praktično više nema velikih sredstava potrebnih za početno poslovanje nove banke“, ocijenio je Pavlović.

Banka Srpske nastala je nakon što je Vlada RS 2013. godine preuzela propalu Balkan Investment Banku, u vlasništvu litvanske UKIO grupacije i dokapitalizovala je sa 30 miliona KM. Nakon samo četiri godine banka je gurnuta u stečaj. Višković je otkrio da entitetska vlada sada razmatra mogućnost da od nadležnog suda zatraži ubrzavanje procedure kako bi se okončao stečaj Banke Srpske. Nakon toga, rekao je, krenulo bi se u osnivanje nove banke u vlasništvu RS, koja bi se udružila sa IRB RS. Ono što je Višković „zaboravio“ da kaže jeste da je IRB godinama novac plasirala probranim firmama, čiji su vlasnici bliski ljudima iz vrha vlasti Republike Srpske, bez ikakvog obezbjeđenja, koji te pare nikada nisu vratili. Iz IRB RS tako su nepovratno otišle stotine miliona maraka, koji nikada neće biti vraćeni.

Nikada se nijedno tužilaštvo nije pozabavilo kriminalnim radnjama počinjenim putem BiB i, kasnije “Banke Srpske”, za čiju propast bi neko morao da odgovara. Kada je u pitanju IRB RS, pokrenut je samo jedan postupak, onaj  protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića, i to u slučaju odobravanja kredita zvorničkoj „Energoliniji“ u iznosu od 12,4 miliona KM.

(Žurnal.info) Foto: Srna

Komentari / 64

Ostavite komentar
Name

re

07.06.2023 20:07

Neka daju ostavke sve imaju što su poželjeli da imaju , da više ne stvaraju probleme narodu RS.

ODGOVORITE
Name

niko kao on.

07.06.2023 20:20

E kad se javi ovaj go.re,ne treba veća pomoć Srpskoj?

Name

Dragan

07.06.2023 20:42

Niko kao on, re zna sve pravi se najobrazovaniji svima nalazi greske u pravopisu,sve zna stase desava u citavoj BIH pa i dalje. Sta reci ane zaplakati.

Name

c

07.06.2023 21:14

Puštizte druge pametne da spase što se spasiti može.

Name

d

07.06.2023 21:31

Pa šta vam je sa lažljivicom Zorom, ona je rekla da ima pare ali da nisu na računu, doklen narod da vjeruje pojedinim prevarantima i mutikašama.

Name

Re

07.06.2023 21:45

Budala zna da kamate diktira potražnja. Ko ce kupiti obveznice da reskira za nisku kamatnu stopu i ova kamata je ogroman rizik za kupca. Vidjecemo dal' ce uspjeti prodati ili ici ta kamata na 9 % i vise

Name

Re

07.06.2023 21:52

Nikada ni nece moci bez zaduživanja kad je vlast formirala nepotrebne institucije koje veze nemaju sa potrebama a sve se to debelo placa od Helikoptera, ministarstava, direkcija i raznih ustanova koje nikakve veze nemaju sa zakonom i ovlastenjima. Realnost i rentabilnost moze biti samo ukidanje takvih institucija a ima ih mnogo na kraju krajeva one samo dopisnicki rade prema institucijama BiH koje ih u biti i realizuju

Name

Rade

07.06.2023 22:45

RS nepostoji oni su je davno unistili. Republika Srpska je Mafijaska Republika i zluzi samo za njih Tajkune Politicare Kriminalce i nemoze me niko ubijediti da vrijedi ista. Sta mi imamo od Republike Srpske Normalan Narod radim crnacim i nemogu da se Prehranim a kamoli da Zivim zaduzeni smo i sve je samo skuplje dok oni u Luksuzu uzivaju i Narodu daju Zastave da mase kao i Vucic sto radi ali gori im po nogama i onda kaze ukednimo se Srbi sa njima nikad cuj ujedinite se da bi oni opstali na Vlasti da njihpva Djeca milijone dobijaju a moje da im bude Rob e pa nece moci!

Name

Re re

08.06.2023 00:09

Ljudi,taj Visković može biti premijer sam u privatnoj seljačkoj (a krvlju zalivenij nažalist) Dodikovoj RS! Pa on je seljački poslusnik i veoma ograničen lik!

Name

VRS-RVI

08.06.2023 13:32

Ko njima vjeruje on je veca budala!!! Ovaj “nejaki” radovan nije ni za mjesne zajednice, aaaa da vodi vladu, to moze samo u zemlji čuda kao sto je nasa!!!

Name

Milojko

07.06.2023 20:21

Neka nas je VelikiBaja iz..bao, i ne misli da nam se ikada skine, kad smo ovolike budale pa Ga i NjegoveMu trpimo do bezzKraja.

ODGOVORITE
Name

Tatar

07.06.2023 22:09

Taj krah ne treba izbegavati.Cak ga treba ubrzati

Name

Vladimir veliki

07.06.2023 22:48

Pa nek vrate sve ono sto su pokrali za ove godine mogu da vrate sve dugove i jos toliko bih ostalo..mafijasi svjetskog ranga

Name

Igor

07.06.2023 22:59

Ja nisam budala jer nikada nisam glasao za njega. A te budale koje su glasale za njega nadam se da ce biti kažnjeni za sav ovaj progon Srpskog naroda.

Name

Re Igor

08.06.2023 07:43

Mozda budala nisi ali da si ipak glasao , jesi ali ne znas .

Name

Gispodo

07.06.2023 20:36

Prodajte svoju imovinu i eto para.....

ODGOVORITE
Name

Cccc

07.06.2023 20:38

Ovo mi je ista američka sapunica sa povećanjem limita zaduženosti preko 31,5 bilion dolara i na kraju sve se završilo kako se i znalo da će se završiti. 31500 MILIJARDI dolara (još jednom i slovima TRIDESET JEDNA HILJADA I PETSTOTINA MILIJARDI) je Amerika dužna i sad ce se nastampati para još koja milijarda i niko ne panici. Mi dužni samo cirka 2.5 milijardi dolara i katastrofa. Hajde ljudi ne panicite.

ODGOVORITE
Name

Re

08.06.2023 07:23

Amerika vs saka seljaka za balkana. Ne moze se porediti, osim u supljini za mozak sake seljaka sa balkana!

Name

Re ccccc

08.06.2023 08:36

U pravu si, komentar je pravi, samo da se zna RS-ka je veličine kao najmanja država u sastavu SAD a o broju stanovnika da i ne govorim. Zamislite da Dodik i Višković vode SAD, koliki bi dug bio. To se ne može ni zamisliti koliko bi Amerika bila dužna. 😂😂😂

Name

MeNAGER

07.06.2023 20:49

Dobro pa sta sada Pa jel bitnije ocuvanje jedne banke koja se sazida za dva mjeseca ili ocuvanje Hilandara na Svetoj Gori starog 800 godina

ODGOVORITE
Name

Re

08.06.2023 07:34

Da mogli bi prodati hilandar! Odlicna ideja, kako se voline toga nisu sjetile jos? Brzo balvana na avion za kinu, da im povoljno proda hilandar, svaka godina iljadu eur i eto para za voline!

Name

Re

08.06.2023 09:52

Kakvo očuvanje. Samo još jedan metod za novo isisavanje novca u privatne džepove.

Name

Re

07.06.2023 21:01

Ostavke podnesite to jedini spas poz bn tv

ODGOVORITE
Name

Milojka Radic

07.06.2023 21:02

Nije sve u parama! Milorade, ako odvojis RS od tzv. BiH ostajes upamcen kao heroj!

ODGOVORITE
Name

Re Milojka trt

08.06.2023 01:03

Tebe je vidim ubedio da zivis od zraka i magle. A to da se odcepimo moze al od smeha

Name

Re Milojka Radic

08.06.2023 05:53

Milojka, zar ti jos vjerujes u bajke i Dodika. Najveci manipulator, prevarant i lazov. Mozes ti i Dodik o tome samo sanjati. Prije ce se FBiH odvojiti od tzv.RS

Name

Rope

08.06.2023 07:30

Vec je upamcen kao nezapamcena lopovska volina!

Name

Radodajka

08.06.2023 08:59

Jbg, otcjepljuje je vec 20 godina, kolko mu jos treba para da je otcjepi kad vise nema sta prodati osim bosanskih rijeka i planina, a to mu je zabranio Visoki i Ustavni

Name

Re

08.06.2023 09:53

Kod njega baš sve jeste u parama. A kao i uvijek, nekom heroj, nekom suprotno.

Name

Eeee

07.06.2023 21:20

Ništa. Ostavka neka vrate sto su uzeli baram oni imaju para.

ODGOVORITE
Name

Mirko

07.06.2023 21:22

I treba nam tako kad nam je premijer magaciner i seljačina a predsjednik šatorsko vasarski cirkusant! Rezultat ćemo tek vidjeti!

ODGOVORITE
Name

Re

08.06.2023 07:27

Rezultat je isti kao poslije cirkusa Kolorado! Ostane hrpa piljevine mijesane sa izmetom raznih majmuna, konja, magaraca i ostale zivine! A "cuje se" do svake selende u pc-ju.

Name

Re

08.06.2023 07:44

Rezultate mi vec odavno kusamo .

Name

Q

07.06.2023 21:22

Ovaj juce se upljuvo faleci. Teče med i mlijeko

ODGOVORITE
Name

KRALJ

07.06.2023 21:23

PA BABA ZORA, STALNO JE GOVORILA. IMAMO OBEZBIJEĐENE PARE, SAMO NISU JOŠ NA RAČUNU. ALI OD OVE VLASTI SE MOŽE OČEKIVATI SAMO PROPAST.

ODGOVORITE
Name

Re

07.06.2023 21:32

Da li će se izvinuti za sve laži oni koji ovako ogavne stavove iznose kad Republika Srpska otplati svoje obaveze 22.juna!

ODGOVORITE
Name

Re za re

08.06.2023 06:02

Ti nevidiš dalje od svog nosa.Ili si glup ili nerazumeš.Ako misliš da je uspeh na bilo koji način vratiti novac,koji je uzet,onda ostajem bez reči.

Name

Hamburg

08.06.2023 07:29

Mozete jesti koru sa drveca! Ako je koje ostalo da stoji.

Name

AirBag

07.06.2023 21:35

Jos da imaju na raspolaganju drzavnu imovinu, gdje bi im bio kraj. Samo čuješ jednog dana rudnik kupili kinezi , šume kinezi, rusi austrijanci itd. Sve ogradjeno i nema prismrdit. U svojoj zemlji a da ti stranci ne daju ni gljiva nabrat..

ODGOVORITE
Name

Ekonomska neznalica

07.06.2023 21:47

Dabogda vraćao kredit kreditom!

ODGOVORITE
Name

Mazalo

07.06.2023 21:56

Mazalo kaže mi imamo prijatelje mi ćemo se odcijepiti! Valjda su na to računali pa nisu kontali vraćati dugove..

ODGOVORITE
Name

Ma

07.06.2023 22:04

Ne seri sutra mi je peMzija u redovnom terminu bez dana zakašnjenja. Čak i ranije jer je 10 za isplatu

ODGOVORITE
Name

Re

08.06.2023 07:28

Sanjati je dzabe!

Name

Zvornik

07.06.2023 22:08

Neka sada Debeli pomogne Baji. Rasturiti fabriku Birač, podijelite tal. E to bi BAJU spasilo da mirno spava i uživa u Rusiji.

ODGOVORITE
Name

Johny

07.06.2023 22:23

Ma za sve su krivi Britanci

ODGOVORITE
Name

Baš,

07.06.2023 22:31

Lijepo od vas što nas putem vaših, stručnjaka, raznih ličnih izvora i svega što narod interesuje obaveštavate o stanju u Republici Srpskoj, da nije vas bili bi skroz zaglupljeni.

ODGOVORITE
Name

Ipe

07.06.2023 22:42

Kupi Bingo,ima para,roba povoljna.

ODGOVORITE
Name

Ne Kontam

07.06.2023 22:49

Zar nismo u mogućnosti uvesti dodatne na dodatne akcize, na naftu , plin, struju, kanalzaciju, vodu,hleb, ... ! Malo patriotizma nije na odmet !

ODGOVORITE
Name

16 krajiška

07.06.2023 23:26

Bagro lopovska lažni predsjednik smeće izdajničko srbenda dezerter.

ODGOVORITE
Name

Duplo golo

08.06.2023 00:22

Jel' istina ono što pričaju..?? Da Orbanu Rusija odobrava 10 milijardi eura kredita iz državnih finansijskih izvora..?? A Dodiku šipak..ili ono ispod lakta..!!

ODGOVORITE
Name

SAMO MILORAD,

08.06.2023 00:46

IMA UKRADENIH 2MILIJARDE MARAKA,NAJMANJE! ODREŠI KESU BAJA,MOŽDA NEŠTO I ZARADIŠ!

ODGOVORITE
Name

Samo

08.06.2023 01:31

Je jedan tajkun, ostalo su pipci

ODGOVORITE
Name

Zdrave

08.06.2023 06:00

Ja Vam od srca dajem onu moju polovinu zagarantovana boračke penzije , ako vam šta može pomoći i onako ste sami onu drugu polovinu oteli.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

08.06.2023 06:07

Tajkuni? I treba da vrate ono što su uzeli od Republike Srpske. Da nije bilo Republike Srpske ne bi bilo ni njih. Zajedno su nastali a da li će zajedno i nestati vidjećemo. Polako postajem ravnodušan,nažalost.

ODGOVORITE
Name

Komentar

08.06.2023 07:09

Dodik privodi kraju ekonomsko unistenje RS. Zato su ga i odrzavali na vlasti sve ove godine.

ODGOVORITE
Name

anna

08.06.2023 08:03

Samo vi izadjite na jedan miting, vicite zivjela RS, zapjevajte ne moze nam niko nista, eto para i jadni gladni borci ce vam pokloniti onaj mizerni dodatak! Penzioneri penzije, samo lazno srbujte glupom narodu!

ODGOVORITE
Name

Marko

08.06.2023 08:30

I treba nam kriza kad trpimo da nam postave za premijera poslušnig telca! A U Srbiji pedera i tako naš narod ponižavaju intelektualno!

ODGOVORITE
Name

Piksi

08.06.2023 08:40

Nama ne treba otcjepljenje nego integracija u jedinstveniju Bosnu i Hercegovinu. Tada će bit otežana svaka kradja javnih dobara pod plaštom nacionalizma.

ODGOVORITE
Name

SgtBrutalisk

08.06.2023 09:31

Republika Srpska ima kreditni rejting koji je na nivou smeća, doslovce se zove "junk". To je 14. od 17 rejtinga, još samo 3 stepenice može pasti do potpunog smeća.

ODGOVORITE
Name

DA

08.06.2023 10:09

Prvo ova dva tajkuna sto skupa sjede trebaju vratiti opljackano,pa onda oni oko njih kojih ima bezbrojno i eto dug srpske se moze vratiti jednostavno.

ODGOVORITE
Name

Lupetanje

08.06.2023 13:47

Srbi žive i uživaju od lupetanja vlasti i ovdje i u Srbiji. Ej covjece premijer Srbije lezbejka bez fakulteta ovdje premijer dispecer Rajka Dukica. Pa ljudi šta nam rade to nije normalno. Sedam miliona ljidi nema visokoskolovanih nestranačkog kadra da bude premijer nego neka tupava spodoba ni jezik nije savladala.Ali u Srbiji idu petkom masovne demonstracije protiv Vucica dok kod nas ni to. Jadni smo i bijedni mi cuvari tekovina rata i RS. Gubimo polako tlo pod nogama.

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

08.06.2023 16:30

Ovaj Viskovic je davno zasluzii dozivotnu robiju zajedno s Dodikom i ovima koji su unistili sve sto se moglo unistiti u zadnjih 20 i kusur godina u Republici Srpskoj.Uveo bi i smrtnu laznu za sve koji su rukovodili Republikom Srpskom a doveli je do malte ne nestajanja.

ODGOVORITE
Name

Dragan

09.06.2023 18:24

Ovoliku zluradost nigdje nisam video. Alternativa džamakirija. Bože pomozi.

ODGOVORITE
Name

Cetnik

09.06.2023 22:38

Ima Budimir balaban uzmi od njega