BiH ključna ruta trgovine oružja i heroina

Prema Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu koji je 26. septembra objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC). Bosna i Hercegovina se nalazi za osmom mjestu.

Bosna i Hercegovina 27.09.2023 | 13:28
BiH ključna ruta trgovine oružja i heroina

GI-TOC je međunarodna nevladina organizacija za razvoj strategija za borbu protiv organizovanog kriminala sa sjedištem u Ženevi. Organizacija kontinuirano provodi istraživanja o zastupljenosti organizovanog kriminala na evropskom tlu.

Na prvom mjestu od 44 države na evropskom kontinentu po rasprostranjenosti kriminala je Rusija, a na drugom Ukrajina.

Što se tiče kotiranja zemalja u našem susjedstvu, Srbija zauzima treće mjesto, a Crna Gora peto. Globalni indeks za 2023. godinu ukazuje kontinuirani rast organizovanog kriminala na globalnom nivou, pri čemu 83 posto svetske populacije živi u uslovima visokog kriminala.

Stopa kriminaliteta u BiH je 5,85.

Heroin se najčešće krijumčari iz Holandije.

U izvještaju za BiH navodi se kako je zemlja aktivna i dobro organizovana u segmentu trgovine oružjem. Mnogo oružja iz 1990-ih je ostalo u opticaju i BiH je među vodećim državama u svijetu po broju legalnog i ilegalnog vatrenog oružja u posjedu civila.

"Pored toga, Bosna i Hercegovina se nalazi duž jedne od ruta trgovine između velikih zemalja dobavljača oružja, poput Srbije i Crne Gore, i zemalja odredišta za ilegalno vatreno oružje u Evropi", navodi se u izvještaju GI-Toca.

Bosna i Hercegovina je zemlja tranzita i krajnje odredište za heroin i hemikalije prekursora. Ovo tržište nadgledaju kriminalne grupe koje su povezane sa drugim balkanskim kriminalnim grupama, kao i turske i katarske kriminalne grupe.

Kako je navedeno u izvještaju, tržište heroina i cijene heroina su ostale stabilne zbog niskog nivoa zapljene od strane organa za provođenje zakona, što je rezultat korupcije i fragmentacije policijskih snaga.

"Novi obrasci krijumčarenja heroina iz Holandije u Bosnu i Hercegovinu ukazuju na povećanu potražnju za heroinom u zemlji. Kako je tržište kokaina manje rasprostranjeno od tržišta drugih droga u zemlji, Bosna i Hercegovina i dalje je pretežno tranzitna ruta za drogu koja dolazi iz Crne Gore i prolazi prema EU.

Sve je veća uključenost kriminalnih organizacija na tržište kokaina, posebno organizovanih kriminalnih grupa istočnog Balkana. Posljednjih godina zabilježene su zapljene velikih količina kokaina direktno povezane s BiH, što ukazuje na porast trgovine i prisutnosti kokaina unutar zemlje, bilo za tranzit ili domaću potrošnju", detaljno je opisano u izvještaju.

U izvještaju je opisano i stanje u pravosudnom sistemu BiH. Navodi se kako je Pravosuđe Bosne i Hercegovine i dalje slabo i često "pati" od političkog uplitanja.

Nedostatak političke volje za pokretanje reforme pravosuđa i loše funkcionisanje pravosudnog sistema i dalje podrivaju ostvarivanje ljudskih prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Što se tiče kazneno-popravnog sistema, u izvještaju je navedeno kako se dalje prijavljuju zlostavljanje zatvorenika u pritvorskim objektima.

Iza Bosne i Hercegovine nalaze se Albanija (na petnaestom mjestu), Hrvatska (na šesnaestom mjestu u Evropi) i Sjeverna Makedonija (na osamnaestom mjestu u Evropi).

(Klix)  Foto:EPA-EFE

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zlatni Bor

27.09.2023 14:12

Sokolac zna!!!!

ODGOVORITE
Name

Nije valjda

27.09.2023 14:32

Pa zašto je Nešić ministar za bezbjednost

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2023 15:59

Nesic je najveci mafijas i narko diler.on ne12 olos

Name

Nenad-Nostradamus

27.09.2023 16:33

To je zato da bi se bezbjedno droga distributovala preko BiH,zato smo birali najboljeg u tom poslu i dosli smo do zakljucka da je to Nesic

Name

Trojstvo

27.09.2023 14:58

Rusija, Ukraina Srbija? Daleko smo dogurali narode moj, daleko ali u zemlju.

ODGOVORITE
Name

Suverena Babaic

27.09.2023 14:59

Ovo ce nas policajac Kostresevic da sprijeci..

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

27.09.2023 16:48

Šta se radi sa tim heroinom kad svi samo spominju HEROIN. Valja li to staviti u kiseli kupus protiv buďi.

ODGOVORITE
Name

Igipop

27.09.2023 16:58

Ono sto uhvate u Španjolskoj mi za života nećemo uvesti..Ruta kroz BiH je šprdačina za one koji se vježbaju da od malih postanu malo veći

ODGOVORITE