Poziv poslanicima da glasaju protiv zakona o NVO

"Vlada Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava.

Bosna i Hercegovina 27.09.2023 | 21:24
Poziv poslanicima da glasaju protiv zakona o NVO

Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini", navode ambasadori Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIC).

Ističu kako su nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u Republici Srpskoj i predloženi novi zakon u suprotnosti sa samim pojmom demokratije.

“Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju. To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u Republici Srpskoj. Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIC ) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija. Upravni odbor PIC-a pozvao je poslanike Republike Srpske da glasaju protiv predloženog zakona”, kazali su iz PIC-a.

(N1) Foto: AA/Arhiva 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Па

28.09.2023 09:24

Шта имате позивати ови ваши ће сигурно гласати

ODGOVORITE