Na "crnoj listi" SAD sada je već 120 sankcionisanih osoba iz BiH

Nakon što je Petar Đokić, ministar u Vladi Republike Srpske, predsjednik Socijalističke partije i koalicioni partner Milorada Dodika stavljen ove sedmice na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, broj uvedenih sankcija protiv pojedinaca i entiteta u Bosni i Hercegovini koje je Vašington uveo porastao je na ukupno 120, saznaje Politicki.ba!

Republika Srpska 18.11.2023 | 19:48
Na "crnoj listi" SAD sada je već 120 sankcionisanih osoba iz BiH

Najviše ih je, prema evidenciji Odjeljenja za kontrolu strane imovine (OFAC), u kategoriji Bosna i Hercegovina.

Kada se detaljno pregledaju sve uvedene sankcije u zadnjih skoro 30 godina, dođe se do liste od ukupno 120 imena - pojedinaca i firmi (entiteta). Neke sankcije izricane su više puta (Milorad Dodik), a neke obuhvataju grupe pojedinaca i firmi - entiteta.

Evo nekih detalja: 

Listu onih koji su kažnjeni po sankcionom režimu samo za BiH, predvodi firma Agape, u vlasništvu kćerke Milorada Dodika - Gorice Dodik. Uz nju se na listi OFAC-a navodi i Ivana Dodik. Slijedi Agro Voće, firma u vlasništvu sina i kćerke Milorada Dodika - Igora i Gorice.

Slijedi Alternativna televizija Banja Luka. Oni su kažnjeni zbog direktnih veza sa Miloradom Dodikom koji ima efektivnu kontrolu nad tom "medijskom" kućom.

Sankcionisana lista OFAC-a poredana je po abcd-nom redu. 

Iza ATV-a je Benivolence International, humanitarna organizacija koja je sankcionisana zbog veza s terorizmom. 

BIO Corporation je na "crnoj listi" iz istih razloga. Stavljena je zbog veza s terorizmom.

Milovan Bjelica, funkcioner SDS jedan je od najstarijih na "crnoj listi" SAD. Slijedi i Miloš Bukejlović. Sankcionisan je jer je kao ministar pravde u aktuelnoj Vladi RS učestvovao u donošenju zakona u NSRS kojim se ugrožava Ustav BiH.  

Marinko Čavara je HDZ-ov visoki funkcioner kažnjen zbog opstrukcija Dodika.

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine i jedna od najodanijih saradnica Milorada Dodika kažnjena je ljetos "za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini RS kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS, čime se opstruiše ili ugrožava provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma". 

Savo Cvijetinović zvani Tigar, član IO SNSD-a sankcionisan je ove sedmice zbog djelovanja u firmi "BN Inžinjering" iz Bijeljine, firme koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog transporta u Oružanim snagama Rusije.

"BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer motora za helikoptere, proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, preko BiH",navedeno je u obrazloženju sankcija.

Slijede Gorica i Igor Dodik i njihov otac Milorad koji je dva puta sankcionisan u SAD. 

Firma Fruit Eco iz Gradiške, na crnoj je listi SAD jer je u vlasništvu Dodikovih.

Njima se pridružio Edin Gačanin. On je sankcionisan zbog veza i svoje uloge u narko kartelu. 

Global Liberty Laktaši, još jedna od firmi Dodikovih, u društvu je s Global relief fuondation, organizacije koja se dovodi(la) u vezu s terorizmom. 

Slijedi hotel Casa Grande. Uvršten je na listu zbog veza s narko kartelima. Integral Inžinjering je još jedna banjalučka firma koja je kažnjena zbog svojih veza. 

Slijedi je Inžinjering - BN iz Bijeljine. 

Diana Kajmaković, tužilac u Tužilaštvu BiH stavljena je septembra prošle godine na "crnu listu" SAD pod optužbom da je "odgovorna za ili je učestvovala u korupciji ili rušenju demokratskih procesa ili institucija na zapadnom Balkanu".

Tu je, potom, je Naser Keljmendi zbog učešća u ili veza sa narko kartelima. 

Savo Krunić kažnjen je prije više od dvije decenije, zajedno sa SDS.

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno - bezbjednosne agencije BiH još je jedno ime na "crnoj listi" SAD. Označen je jer je "koristio državnu telekomunikacionu kompaniju za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je takođe dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Srpske".

Slijedi ga Fadil Novalić, bivši premijer FBiH i poslanik u Parlamentu FBiH. Kažnjen je jer je "zloupotrijebio podatke o penzionerima u korist vlastite političke partije, Stranke demokratske akcije (SDA), a protivno zakonima Bosne i Hercegovine".

Duško Petrović šef je predstavništva Srpske u Moskvi. Ove sedmice on je dodat na "crnu listu" i zbog veza koje je stvarao između Milorada Dodika i Vladimira Putina. 

Puma Security, firma iz Mostara, sankcionisana je još prije nekih 20 godina. Zbog opstrukcija Dejtona. 

Nekako u to vrijeme na "crnoj listi" našla se i organizacija Revival of Islamic Heritage Society - veze s terorizmom. 

Asim Sarajlić, bivši visoki funkcioner SDA sankcionisan je u aprilu prošle godine zbog političke korupcije. 

Alen Šeranić je junu prošle godine stavljen na "crnu listu" SAD pod optužbom za zloupotrebe. On je danas ministar u Vladi RS. I nije jedini tamo s američke liste kažnjenih. 

Dragan Stanković je direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS sankcionisan zbog opstrukcija Dejtona.

Slobodan Stanković i dalje je na "crnoj listi" SAD. Iako je umro u februaru ove godine, njegovo ime nije skinuto sa liste OFAC-a. Kažnjen je u oktobru prošle godine zbog korupcije. 

Aktuelni predsjednik Parlamenta RS Nenad Stevandić kažnjen je jula ove godine, zajedno s Željkom Cvijanović i još nekoliko funkcionera RS zbog urušavanja Dejtonskog sporazuma. 

S njim u društvu - iz istih razloga - je i premijer Radovan Višković.

Bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić još je jedno od imena na američkoj "crnoj listi". Kažnjena je zbog opstrukcije pravde i "promovisanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa".

Taibah International je među zadnjima na spisku OFAC-a iz BiH. Ova organizacija sankcionisana je zbog veza s terorizmom.

Zvaničnici SAD, uključujući i ambasadora te zemlje u Bosni i Hercegovini Majkla Marfija najavljuju da lista uopšte nije konačna i da će dalje rasti. 

(Politicki.ba)

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

Savaa

18.11.2023 20:14

Kada ce hapsenja? Nisu dzaba na crnoj listi.

ODGOVORITE
Name

polako

18.11.2023 22:05

Ma nema hapsenja ovi gelipteri se ponose sa crnom listom,,, a krezavi ih gledaju kao heroje Od sljepoce niko ne vidi da je vec udarilo po RS i narodu. M.Zajednica hoce da prisili glasace da otjeraju ovo zlo od ne narodne vlasti.

Name

Spisak Dodikovih firmi:

18.11.2023 22:30

SAD objavili firme koje su u vlasništvu ili kontrolom Dodika: 1. Kaldera 2. GP krajina 3. Grand trade 4. Red Box media 5. Eco Group (više pravnih lica povezanih sa Vicom Zeljkovićem) 6. Infiniti internacional group 7. Moja apoteka 8. Euphoria marketing 9. DL plakat 10. ATV televizija i radio 11. Faktor Magazin 12. BL – portal 13. Infiniti ADS 14. EP mobile 15. Infinity Energy and ITSS 16. RK Boska 17. Delta Planet 18. Prointer 19. “EVL doo” Elektronska videolutrija 20. Senet d.o.o.21. Sirius 22. Marković Invest – RM Laktaši 23. Agrovoće 24. Global liberti 25. G and S CO MAX 26. Agrodestil 27. Đedova rakija 28. Agape restoran 1 29. Agape restoran 2 30. Restoran Kaldrma 31. Bazeni laktaši 32. Hotel San Laktaši 33. Igokea KK 34. Sektor ADS 35. Alfa security 36. Alfa plus 37. Alumina d.o.o. Zvornik 38. Naša banka 39. Hotel Bistrica Jahorina 40. „Laking“ d.o.o. Istočno Sarajevo 41. Banja Vrućica 42. Euroekspres 43. Klinika kostić 1/2 (50%) 44. Tesla Elekrik laktaši 45. Niskogradnja 46. Centar za automobilsko inženjerstvo, Homologacija vozila i tehnički pregledi (sin premijera Marko Viškovića i Igor Dodik) 47. Aeroput (privatni avioni)48. Veletekstil 49. Fruit eco 50. Green line 51. „SB invest“ 52. Global liberty 53. Mega IT 54. RM 55. Business inteligence 56. Iskra Trade 57. N City 58. KBV datacom 59. Global star 60. Parking garaže UKC (izgradnja) 61. Interkont komerc d.o.o. 62. Quantum 63. Zemljište poljoprivredne škole BL; 64. Restoran i hotel Kaldera 65. UNA TV

Name

re savaa

19.11.2023 00:35

Obidju psihijatra za svaki slucaj.

Name

Miloš

19.11.2023 08:24

Sve go lopov do lopova, na celu sa milom hrvatom.

Name

Nenad-Nostradamus

19.11.2023 09:23

@polako.U pravu ste Americke sankcije su smijesne,jedino bi imali problema kada bi EU uvela sankcije,kao one devedesetih.

Name

Mrgud

18.11.2023 20:18

Sve te sankcije su zbog Dodikove kontra verzione politike i za to ispatamo svi ali ajde ti to dokazi glupom narodu.

ODGOVORITE
Name

Re

19.11.2023 11:10

Malo je na spisku koliko je lopova i dilera.

Name

11903

18.11.2023 20:19

E sad da sankcionisani imaju gram patriotizma povukli bi se i tako prestali da budu vodenički kamen oko vrata Republici Srbskoj? Nije li se Radovan Karadžić čim mu je javljeno da je stavljen na crnu listu politički se upokojio da bi RS živjela?

ODGOVORITE
Name

Njuskalo

18.11.2023 20:20

Nemogu da svatim skoro svi politicari iz R.Srpske su na crnoj listi a oni i dalje urusavaju ustav BiH i izazivaju sukobe i niko nista ne preuzima i niko nikog ne hapse.....

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

18.11.2023 20:26

Onaj ko je na americkoj crnoj listi , kod ostalih je na bijeloj listi. Americka lista vise nije merodavna.

ODGOVORITE
Name

Re Nebojsa

18.11.2023 21:21

Da naravno, ponos je biti na listi sa Abu Musom , Abu Hamzom i ostalim islamskim teroristima. Ali, u pravu si, Dodika podržava narod jer je on omogućio visok standard i dobar život. Doduše zasad mal9j grupi ljudi oko sebe ali treba biti strpljiv, i ostali će doći na red.

Name

Milija

18.11.2023 21:55

To je lista koju su napravili Amerikanci i tiče samo Amerike. Oni su zabranili tim likovima da peru kradene pare u Americi ali ko god drugi hoće, može da im otvara račune u bankama. To zna i Dodik koji je veĉinu para prebacio u Rusiju.

Name

Re Re Nebojsa

18.11.2023 21:56

A izvini molim te sta je to Abu Hamza gori od Dodika? On bar ne "ubija" svoj narod glupom politikom...svi se vi nesto poredite sa muslimanima a narodu sve gore i gore

Name

Nisu baš ni

18.11.2023 23:48

Putini, hamasi, talibani i ostali diktatori ovoga svijeta mjerodavni, Nebojša. U odnosu na njih zapad je na svoje zastave ispisao ljudska prava, ovi prvi samo mržnju i ubijanje.

Name

Ma

18.11.2023 20:33

Pišam se ja na te sankcije

ODGOVORITE
Name

Re

18.11.2023 21:45

Bas tako.kakve su to sankcije samo mrtvo slovo na papiru a oni i dalje vladaju i pljackaju svoj narod.

Name

Kurva Evropa

18.11.2023 23:46

Neće da im uvde sankcije... Kad nebi mogli raspolagati svojim nekretninama u EU drugu bi pjesmu pjevali

Name

To

18.11.2023 20:34

To je sve nevažno.Nema sankcija dok se ne promijeni vlast.

ODGOVORITE
Name

Re,To

19.11.2023 09:58

A,kad,i kako će se promijeniti vlast??? Šta mi činimo,da bi došlo do promjene vlasti?!Hajde,da se ozbiljno angažujemo na djelu,pa bar nešto pametno učinimo za sebe,onda tek da nešto pametujemo...

Name

Qqq

18.11.2023 20:42

Šta se čeka radite nešto sa. Njima nosite ih. Vi ste i stavili.

ODGOVORITE
Name

Lujo

18.11.2023 20:48

Verujte, to su oni koji su upravo najbolji s njima i rade s njima, jer koja je kazna?uslovna?

ODGOVORITE
Name

BL

18.11.2023 20:54

Pooštriti sankcije i stegnuti bandu sa svih strana.

ODGOVORITE
Name

Ja

18.11.2023 21:47

Ko da to uradi oni koji daju kredite da oni imaju sta da pljackaju i kradu,to je samo narodu sipanje prase u oci.

Name

Radnik sa Pala

18.11.2023 21:06

Dal ce ko mene staviti na crnu listu sa platom, gdje sam radim i izdrzavam dvoje male djece. Treba vas na doživotnu robiju staviti, sve lopovi na crnoj listi mene nema tu koji pošteno radim dva do tri posla razletio se na sve strane i još nas kadete na obračunu plate. Ma dabogda vam za lijeka trebalo samo širi crnu listu vrnjih od vas nema.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

18.11.2023 21:35

Za sledeće izbore dobiće zabranu bavljenjem politikom i vršenje bilo koje javne funkcije,u pitanju je da li će moći biti i članovi bilo koje stranke.

Name

Kako

18.11.2023 21:12

rusofili daju americka imena svojim lopovskim firmama 😂

ODGOVORITE
Name

Mile Ronhil, dugački

18.11.2023 21:15

Kare meni mali, tajo bolan ja i ti dizali pun ku**c, pun đavo, nekih kredita, ko će bolan vraćat, kolka je rata, kolka je kamata, ono... šta ću bolan tajo, nema me niđe, bolan Mile, živ mi bijo... Karem ja Mile, tajo njegov, šta se ti bolan sekiraš, jesi dobio sve kredite da se ne drogiraš, jesi... Pa šta sereš bolan, jel se drogiraš? - Jok, stari, znaš da samo ponekad malo trave iz bašće da me smiri, kakav bolan ovo-ono nema toga, jebo ga ti, pa ne bi tebe... - Dobro, smiri se, ne serendaj više... Nema vraćanja bolan, pojeo vuk magare, sve što sam digao, nema vraćanja... Kako, ne pitaj. Imam ja svoje igrače, ni Ronaldo im nije ravan, ja njima prst, oni meni šaku, ode glava bolan, tako se to radi. Treba li ti šta da ti nabacim koji tender, ova tvoja Projunger, Profuknj... ProBem Li Je... - Prointer tajo... - Ma nebitno, kanuće ti u ponedeljak koja iljada, milijon, ma šta bilo, kanuće, videću sa Zorom... Aj mani se zajebancija, čuvaj tu djecu bolan, ko zna šta sutra nosi. Ko u Bakince, ko u Beograd, ko u Moskvu, ko u p.m.! A, neko će dobiti i sankcije, j*baj ga...

ODGOVORITE
Name

+

18.11.2023 21:42

Da li njima ovo nešto šteti. Oduzimaju nam vrijeme. Ili SAMO RS I NARODU U NJOJ. Običan građanin.

ODGOVORITE
Name

Sankcije

18.11.2023 21:55

Sankcije se osjete..ne mora se hapsit niko ali lagano narod ustaje protiv Dode i njegove prljave politike...samo botovi su jos uz njega onaj tans cvijanovic i ona Sanja elitna k...

ODGOVORITE
Name

Smoky

18.11.2023 22:17

Da je drug Tito živ bio bi na ZLATNOJ listi.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

19.11.2023 00:51

I oni sto prave crne liste, jednom ce i sami zavrsiti na njima. I njihova ce dogoreti, kao sto je dogorela sveca svih do sada propalih imperijalnih sila. Kakvi su, mogu isprovocirati jos jedan rat pored dva koje vode? Njima je tudja krv hrana, njima je rat brat, jer preko njega skupljaju milijarde.

ODGOVORITE
Name

Miroslave

19.11.2023 07:38

I vama je rat brat! SAD su prvo vas vrbovali da započnite agresiju na R.BiH! Znali su sa iz dna duše da ste islamofibi i da zelite da se osvetite Turcima! CIA je vas angažovala da budete pokretači, a ne Bošnjake I Bosnace! Postali su vaši političari na to bezuslovno! Tzv rs je stvirena od strane SAD , to svako zna a javno je priznao Ivan Daçiq!

Name

Vrijeme

19.11.2023 01:33

Najveći mafijaš na Balkanu se nije znao zaustaviti nego po naređenju KGB jos potkopati mir i sa svojim plaćenicima potpisuje nacionalnu mrznju medju stanovnicima kako bi došlo do sukoba.E pa dosta je.Vrijeme je za zatvora.

ODGOVORITE
Name

Lune

19.11.2023 03:09

Njima netreba USA ni sankcije Narod je njih trebao pohapsiti vec odavno Nisu oni oplackali USA vec RS ,BiH narod I narod RS -BIH treba suditi

ODGOVORITE
Name

M

19.11.2023 06:21

Koji je suštinski efekat sankcija?? Koliko znam ti likovi i dalje vedre i oblače u R. Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

xxx

19.11.2023 07:51

Drzte lopova po spisku.

ODGOVORITE
Name

Profesor

19.11.2023 07:51

Mi smo bolestan narod pa kako neće biti i političari šta nama smeta Amerika mi smo mali živimo normalno.Uvjek se guramo kao bitni smo kome čemu.A

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

19.11.2023 08:01

Blago nama!! A oni se busaju u prsa junaćka! Jer vole Republiku Srpsku!!

ODGOVORITE
Name

BL

19.11.2023 10:18

Svima sa crne liste se treba zabranjit kandidovanje za bilo koju poziciju.

ODGOVORITE
Name

Erd

19.11.2023 11:30

Kao da je to lista SAD nešto ljudi imaju po milijardu i to je kao nešto dajte molim.vas.

ODGOVORITE
Name

Xxxx

19.11.2023 11:58

Crna vlada Radovana Viskovica,ne moz biti crnja,trebaju podnijeti svi ostavke.

ODGOVORITE
Name

Re

19.11.2023 12:05

Mogu biti samo ponosni na to, jer nisu prodane duše kao što su oni koji to veličaju!

ODGOVORITE
Name

Istina

19.11.2023 13:48

Mi svi RS smo na crnoj listi. Zar ne vidite dasu sve pokrali ,koliko firmi imaju!?

ODGOVORITE
Name

Sl

19.11.2023 13:55

Kolumbija je to sramota prava.kako ih nije stid.fuj....

ODGOVORITE
Name

Sa strane

19.11.2023 15:37

Čast je da te najveći fašisti na svetu proglase nepodobnim. Ni jedan čestit čovek nema razloga da se stidi što je na crnoj listi rušitelja suverenih država, ubica, pljačkaša, decoubica i nosioca poremećenih vrednosti koji udaraju na stubove porodice, morala, poštenja, kulture i običaja naroda... A USA su sve nabrojano!

ODGOVORITE
Name

re

19.11.2023 16:23

Isti su ti na listi,zar ne vidiš.Šta god da su ameri,ovi su gori.Ko termiti,sve pojeli.Ostalo-ništa.

Name

Gkhg

20.11.2023 12:30

Nek ih vode sebi,oni su ih i doveli

ODGOVORITE
Name

Reciprocitet

20.11.2023 13:42

Ok, crna lista , pa d ai mi napravimo crnu listu za njih. Po onoj jevrejskoj, oko za oko - zub za zub.

ODGOVORITE