Pred Srbijom su teški mjeseci. Neće nas natjerati da priznamo nezavisnost tzv. Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbiji slede teške nedelje i meseci, jer je cilj međunarodne zajednice da Srbiju primoraju, na jedan ili drugi način, ubacujući je u određeni pravni okvir, da prizna nezavisnost tzv. Kosova, na šta, kako je rekao, neće pristati.

Srbija 26.11.2023 | 12:30
Pred Srbijom su teški mjeseci. Neće nas natjerati da priznamo nezavisnost tzv. Kosova

Vučić je naveo da će naša zemlja pretpeti mnogo pritisaka, te da će koristiti i zlupotrebljavaće situaciju da Srbija ima šta da izgubi.

"Zato su Albance stavili kao pod sankcije, koje i nisu toliko ozbiljne, a time zapravo ucenjuju Srbiju, jer imamo šta da izgubimo", rekao je Vučić.

Komentarišući što će načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović sutra razgovarati sa komandantom Kfora o bezbednosti na Kosovu, Vučić je rekao da ne misli da će tema tog razgovora biti bilo šta više od toga, jer i nema o čemu drugom da se govori.

Ukazao je da se Srbija sve vreme suočava ne samo sa dvostrukim standardima, već sa bezobzirno licemernim ponašanjem.

"Kfor i NATO se s pravom pozivaju na Rezoluciju 1244 i oni svoj mandat crpe iz tog dokumenta, ali kada ih pitate za druge norme iz te iste rezolucije, kažu nam – ne gledajte u prošlost, nego u budućnost", rekao je on.

Na to, kaže, mi, nedovoljno veliki moramo da se naviknemo.

"I da se u granicama mogućeg borimo za narod i zemlju. Biće mnogo važnih razgovora, svaki nam je važan, ali suštinski njihov cilj je da nas primoraju, na jedan ili drugi način ubace u pravni okvir, da ovako ili onako pritnamo nezavisnost Kosova", ukazao je Vučić.

Vučić je istakao da stav Srbije da ne želi da dopusti tzv. Kosovu da uđe u UN sa sobom nosi određene posledice.

"Nisu pretnje mesecima unazad uzaludne... To će samo da se nastavlja i svaki dan će da govore kako su Kosovu uvedene sankcije, pa svi traže da ih uvedu i Srbiji... Kad pitamo zbog čega, kažu – zbog Banjske. Kada ih pitate a šta je sa istragom za pokušaj ubistva Dragiše Galjaka, Jovanovića, šta je sa kažnjavanjem počinioca za pokušaj ubistva dvoje dece u Štrpcu, nema odgovora", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će nešto potpisivati Vučić je odgovorio da neće nikada i naveo je da je to više puta rekao.

"Rekao sam već hilljadu puta da neću i to na najtežim mestima. To sam rekao u lice Šolcu, Makronu i Meloni. Tu su bili i Šarl Mišel, Borelj i Lajčak. Pred njih šestoro sam to rekao. Rekao sam im to i ranije u lice", istakao je Vučić.

On je dodao da je Srbija imala predloge da se reši pitanje nestalih i sa srpske i sa albanske strane, ali je Priština ne želi da dođu porodice nestalih.

Pa mi to radimo zbog tih porodica. Mi to radimo zbog toga da bi njihovi bližnji mogli da dobiju trajni mir. Da bi mogli da znaju gde su pokopani. Da bi mogli da obilaze grobove. Da bi mogli da saznaju šta se to dogodilo. Zbog tih porodica radimo", rekao je Vučić.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ne daj

26.11.2023 12:42

Vucko.

ODGOVORITE
Name

А

26.11.2023 12:42

Мене интересује шта ће Енглеска војска на граници Србије и тзв. Косова. Зашто они обилазе ту границу? У ком својству? Нису Еулекс, нису НАТО, чиста провокација.

ODGOVORITE
Name

Evo zašto

26.11.2023 13:29

Pa prave se englezi, eto šta rade..!!

Name

B

26.11.2023 14:45

ENGLEZI JESU NATO ...I TO SRCE NATO-A.

Name

He He

26.11.2023 15:19

Pa sve dok patroliraju tuđim granicama, kod njih neće biti problema ! Jedino se budale brane na kućnom pragu ! Rusija se brani na Dnjepru, nisu budale da se brane na svojoj granici , SAD se brane kod Tajvana, Iraka, Sirije, "kosova", S. Koreje, Venecule ... !

Name

Nebojsa

26.11.2023 12:50

Svu energiju treba usmeriti na ocuvanje Srbije i temelja Srbskih.

ODGOVORITE
Name

re

26.11.2023 14:24

O kakvim temeljima lupetaš na kojim si drogama aaaa???? 🤣🤣🤣

Name

Gergely

26.11.2023 14:24

Ali zato ti si tu supermen ti ces sve te koji pritiskaju pobijedit.Koji si ti manipulator zajedno sa ovim s ovu stranu Drine.Drugi odlucuju i odlucit ce vi ste nebitni to trebas da kazes narodu.

ODGOVORITE
Name

Pop

26.11.2023 15:05

Izbori. Malo Reklame. A rastjerao pola Srbije. Mladi bijeze isto kao kod nas. Dva Miliona Penzionera ima. Samo siri Paniku.

ODGOVORITE
Name

Ironija

26.11.2023 15:15

Ne daš Gazivode! Nemaju tablice! Nemaju pozivni! Nemaju pasoše sa kojima putuju po Evropi bez vize! Nemaju vojsku i policiju! Ne podržava ih Evropa i Amerika! Nema Srba u policiji i sudstvu! A da, to nisi ti uradio nego prethodna vlast

ODGOVORITE
Name

borac

26.11.2023 15:22

Nasa srbska posla mnogo price malo rada.

ODGOVORITE
Name

Kosovo je Srbija

26.11.2023 16:28

Bolje nam nasa Srpska vec cijela BH.

ODGOVORITE
Name

Prazna priča

26.11.2023 16:29

Jebe se njima što ih ti nećeš priznati. Oni odavno imaju sve atribute države. Zamajavati srpski narod. Okani se bolan šuplje priče i papagajskog ponavljanja.

ODGOVORITE
Name

Mile ronhil

26.11.2023 16:29

Bravo Aco! Ne daj svetu Srpsku zemlju nikada!

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2023 00:57

Pomozimu šta ćekaš