Marfi za FORBS BiH: Sancionisani troše ogroman novac da bi bili skinuti s crne liste

“Dodik možda ne priznaje naše sankcije, ali naše sankcije itekako priznaju Dodika. U javnosti sankcionisane osobe, bez obzira ko su one,  često kažu da ih sankcije ne dotiču, ali reći ću Vam nešto, privatno itekako troše mnogo vremena i novca da siđu s crne liste,” rekao je Marfi. 

Bosna i Hercegovina 08.12.2023 | 20:00
Marfi za FORBS BiH: Sancionisani troše ogroman novac da bi bili skinuti s crne liste

Američke sankcije su instrument spoljne politike koje koristi vlada Sjedinjenih Američkih Država kako bi izvršila pritisak na entitete, pojedince, bili oni iz svijeta politike ili biznisa, i podstakla promjene u njihovom ponašanju. Ove sankcije obično uključuju ograničavanje ili zabranu trgovine, finansijskih transakcija ili drugih oblika ekonomske interakcije s ciljem postizanja određenih političkih ili sigurnosnih ciljeva.

Za Forbes BiH ekskluzivno govori američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Majkl Marfi i pojašnjava da će Sjedinjene Američke Države uvijek štititi svoje interese na Balkanu dok je u fokusu javnosti verbalni rat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, i upravo američkog ambasadora. Ambasador ga optužuje da ekonomski uništava entitet, a da najgore tek slijedi, Dodik to sve negira. 

“Dodik možda ne priznaje naše sankcije, ali naše sankcije itekako priznaju Dodika. U javnosti sankcionisane osobe, bez obzira ko su one,  često kažu da ih sankcije ne dotiču, ali reći ću Vam nešto, privatno itekako troše mnogo vremena i novca da siđu s crne liste,”rekao je Marfi.

Razlozi za uvođenje sankcija mogu varirati, uključujući ljudska prava, nuklearni programi, terorizam, regionalnu stabilnost ili kršenje međunarodnog prava. Sjedinjene Američke Države obično sarađuju sa saveznicima i međunarodnim organizacijama kako bi koordinirale primjenu sankcija i pokušale postići širu međunarodnu podršku. Međutim, u nekim slučajevima, SAD mogu nametnuti jednostrane sankcije, bez odobrenja drugih zemalja.

Ko je sve na “crnoj listi”

Crna lista SAD-a znači da sva imovina sankcionisanih osoba koje su u SAD-u ili u posjedu, ili pod kontrolom osoba iz SAD-a, je blokirana i mora se prijaviti OFAC-u. Praksa je pokazala da je jedini dosadašnji efekat sankcija bio prestanak poslovanja sa bankama u stranom vlasništvu.

Sjedinjene Američke Države mogu nametnuti ekonomske sankcije na različite načine, uključujući:

Ograničavanje pristupa određenim financijskim institucijama ili zabrana određenih vrsta financijskih transakcija; postavljanje ograničenja na uvoz i izvoz robe između SAD-a i ciljane zemlje; potpuna zabrana trgovine s određenom zemljom; ograničavanje putovanja određenih pojedinaca ili članova vlade; blokiranje imovine pojedinaca ili entiteta kojima su nametnute sankcije.

Ovo je lista sankcionianih pojedinaca američkog State Departmenta:

Funkcionalnost sankcija u realnom vremenu

Posljedice se vide i na drugim stranama, vlastima je sve teže doći do novih izvora finansiranja budžeta, nisu ovaj put izašli na međunarodno tržište da prikupe novac, za otplatu dugova kao što su to radili u prethodnom periodu zadužujući se na bečkoj i londonskoj berzi.

“Mi smo bili jasni da ćemo koristiti autoritet kako bismo pojedince, koje smatramo odgovornim, proporcionalno sankcionisali za svaki tip neprihvatljivog ponašanja.” – pojašnjava američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Jedna od ključnih karakteristika američkih sankcija je i ta da oni koji su na crnim američkim listama, ne mogu putovati u SAD, poslovati, imati račune, niti raspolagati eventualnom imovinom na teritoriji SAD-a ili kupovati istu.

No sankcije su mnogo više od toga. Džon Šmit, prvi direktor Odjela za kontrolu strane imovine (OFAC) pri Ministarstvu finansija SAD, je ranije za N1 pojasnio i sljedeće:

“Imajte na umu da se američke sankcije primjenjuju na osobe iz SAD-a, na američke kompanije, u jurisdikciji Sjedinjenih Država. Dakle, ono što sankcije uopšte znače je da ja kao Amerikanac, nijedna američka kompanija, nijedan američki pojedinac ili entitet ne možemo imati posla sa bilo kojim pojedincem ili entitetom koji je stavljen na listu sankcija. Nezakonito je da bilo ko to radi.

Dakle, oni mogu imati široke implikacije zbog širokih efekata američkih kompanija, američkog dolara i drugih, kako se koriste širom svijeta. Sada, iako je fokus na Amerikancima, to također znači da osobe koje nisu iz SAD-a ne mogu koristiti ljude poput mene, ne mogu koristiti američki dolar. Ne mogu koristiti robu porijeklom iz SAD-a u bilo kojoj stvari koja se može odnositi na sankcionisane strane.

Dakle, to bi uticalo na Vas, u Vašem regionu, uticalo bi na bilo koga bilo gdje u svijetu. Ne možete uključiti osobe iz SAD ili tehnologije ili finansijske usluge i bilo šta što ima veze sa ovim ljudima ili ovim kompanijama.”

Problem i otvaranje računa u inostranstvu

U razgovoru s pojedinim stručnjacima iz bankarskog sektora, problem za pojedince koji su na američkoj crnoj listi, moglo bi biti i eventualno otvaranje računa u inostranstvu, s obzirom na to da banke, iako nisu američke, imaju diskreciono pravo da odbiju saradnju s licima koja jesu dio američkih sankcija, i to, kažu nam, nije rijedak slučaj.

Vrlo teško je pronaći finansijsku instituciju koja ne radi po američkim standardima ili nema nikakvog kontakta s SAD-om. Kažu iz bankarskog sektora, osobama s crne američke liste otežano je otvaranje bankovnih računa, ali i samo kartično plaćanje.

Ne rade stranice Vlade RS, bijeg u virtualni svijet Srbije

Vijest o tome da su internet stranice institucija Republike Srpske početkom novembra bile nedostupne za pretraživanje, mnogi su odmah povezali s prethodnim odlukama Amerikanaca da pojedince u Republici Srpskoj stave na američku crnu listu. Naime, Vlada Republike Srpske koristila je domenu američke kompanije Versign.

Urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić smatra kako će Vlada Republike Srpske uzeti srpsku domenu RS, umjesto bosanskohercegovačku BA, koju je spominjao profesor Mrdović, kao što je to učinio prethodno i predsjednik entiteta, Milorad Dodik nakon što mu je ugašen zvanični Youtube kanal. No, bijeg u virtualni svijet Republike Srbije, tek je jedan od problema s kojim se sankcionisani pojedinci mogu suočiti. Bitno je da će posljedice osjetiti i građani, napominje Vukelić.

“Blokiranjem portala Vlade Republike Srpske, inspektorata, predsjednika RS, jedan je od očitih primjera kakve su posljedice ukoliko se nalazite na crnoj listi. To je samo jedna od posljedica. Pretpostavka je šta se desilo, kada dođete na crnu listu, svim kompanijama američkim je preporuka da ne smiju sarađivati sa takvim licima. Kompanija kod koje je, pretpostavljam, pohranjen i zakupljen server naših institucija je američka kompanija koja je poslušala svoju vlast i vjerovatno otkazala tu uslugu.

To je zaprepašćujuće jer i građani Republike Srpske trpe tu posljedicu jer im je uskraćeno elektronsko komuniciranje i saznavanje informacija od najviše izvršne vlasti u Republici Srpskoj. Ne možete doći do propisa, ne možete biti obaviješteni o nekim konkursima, tenderima itd”, kaže Vukelić za N1.

Bez Evrope u sankcionisanju pojedinaca i partnera

Sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv istaknutih bh. pojedinaca zbog navodne upletenosti u korupciju i narušavanje demokracije u zemlji vjerovatno neće imati ozbiljan učinak na nivo korumpiranosti i demokratskog nazadovanja, te je bitno da Washington uvjeri Europsku uniju da se pridruži ovim i budućim sankcijama, smatra Ivana Stradner, savjetnica Fonda za zaštitu demokratije.

“Sankcionisane strane imaju malo poslovnih veza sa Sjedinjenim Državama. Kao takvo, ubjeđivanje Evropske unije da se pridruži ovim i budućim sankcijama protiv loših aktera u BiH, je krucijalno, jer takvi akteri više posluju i putuju Evropom”, predlaže Stadner.

Vijeće Evropske unije donijelo odluku kojom se “proširuju okvirne mjere na pojedince ili subjekte” koji podrivaju stabilnost BiH.

Direktan uticaj američkih sankcija na građane

Dok su sankcije namjenjene izvršavanju pritiska na vladu ili političare određene zemlje radi postizanja promjena u njihovom ponašanju, one često imaju direktan utjecaj na građane te zemlje. Sankcije mogu ograničiti trgovinu, izazvati inflaciju, smanjiti ekonomski rast i uzrokovati nezaposlenost, što direktno pogađa životni standard građana. 

Sankcije mogu otežati pružanje humanitarne pomoći, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje i dobrobit civilnog stanovništva. Građani mogu imati otežan pristup osnovnim potrebama poput hrane, lijekova i drugih nužnosti zbog poremećaja u snabdijevanju uzrokovanim sankcijama. Povećanje ekonomske nesigurnosti i opšte nezadovoljstvo mogu podstaći političke nemire ili promjene koje nisu uvijek u interesu stabilnosti. Sankcije mogu imati i socijalne posljedice, uključujući smanjenje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

(Forbes.ba)  

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Dodo

08.12.2023 20:16

Nije mi jasno ako je na listi kako putuje u brisel

ODGOVORITE
Name

Jaffa

08.12.2023 23:12

Sin Cvijanovićke vadi šljunak iz Vrbasa, kamen ide i u međunarodne projekte. Manite nas licemjerstva sa Zapada. Oni su nam postavili lopove i mafijaše za vlast.

Name

075

09.12.2023 08:14

Mr Murphy, ko je doveo na vlast Milorada?

Name

Bakir

09.12.2023 08:50

SAMO VI NJOMA NEDAJTE KREDITE I PARA NI SA KOJE STRANE PA DA VIDIS KAKO SVE PRIZNAJU I OCE I ONO STO NETREBA.

Name

Kalinic

09.12.2023 08:52

Ovo je samo zamajavanje glupog naroda,koje sankcije oni svi putuju po bijelom svijetu i rade sta hoce a sankcije su samo mrtvo slovo na papiru.

Name

Nenad-Nostradamus

08.12.2023 20:18

A vi taj novac necete i ne volite vise volite nas narod.Pa zato ste Dodika i postavili jer znali ste da ce on sve nase pare dati da ostane na vlast i pored svega i njemu ce dosta ostati.Zato su nam plate,penzije,boracka,socijalna sve manja i manja.A vi znate kako se moze smijeniti vlast u nekoj drzavi koja se vama ne svidja.Ovu nasu ne dirate znaci odgovara vama takva vlast.Bice para za Vas Jos od vaseg Dodika.

ODGOVORITE
Name

Armirac

08.12.2023 22:09

Da jadni ti Zapadnjaci spali na tu bijednu RS i gradjane koji hodaju u poderanim gacama.

Name

Re re

09.12.2023 07:11

Mi smo kao narod i borci koji nije lopov u burlinom režimu Srpske živi mrtvaci kojem sve fali za normalan život u RS, samo što to niko od vas ne želi i neće da vidi, da je režimu kašika u medu godinama u RS.

Name

Re Jaffa

09.12.2023 08:46

100% tačno. Sprega korumpiranih lopova sa zapada i domaćih lopova uništavaju, osiromašuju i raseljavaju običan narod.

Name

Armirac

08.12.2023 20:31

Kao da je bitno mi idemo u Sarajevo da branimo Dodika i RS nemere nam niko nista jaci smo od sudbine.Ja jos idemo na granice koje postoje.

ODGOVORITE
Name

Крађа

09.12.2023 08:33

Појединци на високим функцијама,па председници Републике,Владе и Скупштине,по сазнању средстава јавног информисања краду огроман новац. Забрањују слободу говора,да би себе заштитили,а огроман број народа гладује или бежи у иностранство.

Name

PticaSojka

08.12.2023 20:45

Najgore je što te sankcije indirektno najviše pogađaju obične ljude, koji zbog toga imaju sve manje simpatija prema američkoj administraciji. Šteta.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

09.12.2023 08:29

Oni uvek uvode sankcije celim narodima, i njihovim legalnim prestavnicima. Ovaj "ambasador", da je pravde i drzave bi morao otici odakle je dosao? Hostapler u uloze "ambasadora".

Name

Momo

08.12.2023 20:54

Pa da,ostavili im roditelji naslijedstvo veliko pa ga troše a SVE GOLOGUZANI UŠLI U POLITIKU DA SE DOČEPAJU NOVACA! Tako nam i treba kas smo glupi!

ODGOVORITE
Name

Dosta je i vas

08.12.2023 21:13

Troše velik novac ,pa što im niste blokirali privatne račune po bankama šta j...e građane i narod zbog njih.

ODGOVORITE
Name

Pijacar

08.12.2023 22:06

Ne j...u oni gradjane nego gradjani j..u sami sebe birajuci ove na vlasti.

Name

Stvarno

08.12.2023 21:53

I dalje mu odobravate kredite nekapiram lud zbunjen i slabo normalan

ODGOVORITE
Name

Jasna Stvar

08.12.2023 22:16

Dzaba Vam sve - nas Burle je najtejaci na svijetu!

ODGOVORITE
Name

Sl

09.12.2023 01:14

Velika je to sramota.al to njih nije briga nek su oni situirani i plivaju u parama to je njima jedino vazno kako to sacuvati .ma bolje je jesti suvog hljeba i imati porodicu normalnu uzivati u odrastanju djece negó svi njihovoj milioni sto imaju.jebes taj zivot svaki dan ti robija za vratom nemaju oni nikakav zivot sve je to vjestacki i to oni znaju.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

09.12.2023 10:23

Problem je u ćinjenici da sankcije SAD indirektno pogađaju obični narod u RS, administracija SAD je imala na raspolaganju instrumente da na drugaćiji naćin utiće na ponašanje vlasti u RS, npr.pojaćanom diplomatskom aktivnošću, a ne sankcijama! odnosno crnim listama!

ODGOVORITE
Name

Gerhard

09.12.2023 10:59

Čuj troše novac da bi se skinuli sa crne liste nije li ovo priznanje korupcije ,znači skinute te im sankcije kad vam legnu na račun....pa čekaj jedu opravdani razlozi ili ne ,gde blokirana imovina,računi itd.zamislite narkomana koji je zaradio milijarde uvedete sankcije za putovanje ,ma zaboli njega a on ima milione ,šta ga boli za vama Amerima.

ODGOVORITE
Name

OO7

09.12.2023 11:45

sankcije i za mrtve??Stanković?

ODGOVORITE
Name

Василије 1

09.12.2023 13:37

Овај ме подсјећа на гицу. Лице као у гице.

ODGOVORITE
Name

Fox

09.12.2023 14:27

Napravili ste od burle lopova i to žešćeg ,podržavali ga ,smećar srpstva se oteo kontroli i sad smo još dužni slušati i čitati vaša prepucavanja !!! Ne znamo samo kad je kraj ??? Kad će se konačno vidjeti ledja i vama i njemu ! Priznali ste mu ,,pobjedu " na izborima - sad bi bilo najpoštenije da obezbjedite skenere i na lokanim izborima ,budu i predsjednički izbori,to je za vas sitnica ,vraticemo vam dug kad se oduzme njegova imovina !!! Tebi Marfi ,dati vilu u Srbiji ! On te nazvao svinjom ,mi nećemo ...

ODGOVORITE
Name

cirkusa

09.12.2023 14:50

Vi ste Ameri..i doveli na vlast dodika ito na tenku,pa cete ga vi i skinuti dok vam vise nebude trebao.To vi a i dodik dobro znate,zato dodo radi ovo sto radi a sve uz vasu podrsku a na stetu sobstvenog naroda kojega toboze stiti.A u stvari stiti sebe i svoje bogate hambare novca.

ODGOVORITE
Name

Sto im i EU

09.12.2023 18:25

ne uvede sankcije? Narod bi to slavio. Pa nek putuju u Azejberdzan i voljenu Rusiju.

ODGOVORITE