BiH jedina u regionu nije učestvovala u PISA testiranju

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regionu koja nije učestvovala u PISA testiranju u prošloj godini, a kako kažu iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, razlog zbog čega osnovci nisu obuhvaćeni ovim testiranjem je jer nije postignut politički konsenzus.

Bosna i Hercegovina 09.12.2023 | 13:38
BiH jedina u regionu nije učestvovala u PISA testiranju

"Nažalost, uprkos tomu što je Agencija ispunila brojne preduvjete potrebne za sudjelovanje naše zemlje u 'PISA 2022' testiranju, u trenutku kada je istekao i zadnji, više puta produžavani rok, postavljen od strane OECD-a, u našoj zemlji još nije postojao politički konsenzus oko sudjelovanja u spomenutom međunarodnom istraživanju", kazala je u razgovoru za "Nezavisne novine" Maja Stojkić, direktorica Agencije.

Dodala je da se nada da će ova situacija ipak "biti škola" te kako će ulazak u sljedeći PISA ciklus, iako još upitan, biti podržan od strane nosilaca odluka.

"Država je ta koja mora izraziti spremnost za ulazak u međunarodne studije. Bez suglasnosti države, bez političkog konsenzusa, bez potpisivanja ugovora, nažalost, nema ni istraživanja", pojašnjava Stojkićeva.

Komentarišući da li je učinjena šteta učenicima što su propustili ovo testiranje, pojašnjava da do sljedećeg ciklusa PISA istraživanja neće biti u mogućnosti da procijeni štetu.

"Nakon toga o šteti ćemo moći govoriti okvirno i to ako je definiramo kao vrijeme koje smo propustili da napravimo promjenu nabolje u našem obrazovanju. Naime, PISA testiranje je najveće svjetsko istraživanje u obrazovanju, a specifičnosti ovog 'PISA 2022' istraživanja su to da je provođeno odmah nakon pandemije bolesti izazvane virusom korona i da je kroz ovo istraživanje ispitivana i sposobnost učenika za kreativno mišljenje", ističe Stojkićeva.

Dodaje da su rezultati prethodnog PISA ciklusa koji su održani 2018. godine za našu državu bili loši.

"Mit o kvaliteti našeg obrazovanja je razbijen. Imamo samo jedan odsto učenika čijim se postignućima hvalimo u medijima. To je onih jedan odsto koji idu na matematičke olimpijade i druga natjecanja. Samo jedan odsto u cijeloj državi, a svako drugo dijete od 15 godina nam je funkcionalno nepismeno", dodala je Stojkićeva.

Ističe da bh. đaci za svojim vršnjacima iz OECD zemalja već kasne za tri godine školovanja još čekaju prve rezultate obrazovnih promjena koje su nastupile nakon prethodnog "PISA 2018" ciklusa.

"Apelujemo na donositelje odluka da zajedničkim snagama uradimo sve što možemo kako i iz narednog ciklusa PISA istraživanja ne bismo izostali i tako ostali zakinuti za odgovore na goruća pitanja, a naša djeca za kvalitetnije obrazovanje", zaključila je Stojkićeva.

Stav Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske je da je organizovanje PISA testiranja važno i potrebno za sve učenike Srpske i BiH.

"Naravno, podrazumijevaju se u tom smislu ustavne i zakonske nadležnosti koje Srpska ima u oblasti obrazovanja, a koje je u isključivoj nadležnosti entiteta. U nastojanju da se omogući Srpskoj učestvovanje u međunarodnim istraživanjima, a vezano za ciklus istraživanja 'PISA 2021 (2022)', Vlada Srpske je početkom februara 2020. godine donijela zaključak kojim se, pored ostalog, zadužuje nadležno ministarstvo da o svim međunarodnim projektima u oblasti obrazovanja informiše Vladu Republike Srpske, koja mora dati i saglasnost prije zaključivanja bilo kakvog sporazuma", dodaju iz ovog ministarstva.

Ističu da u vezi sa potpisivanjem Sporazuma o učešću u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (PISA) 2025, za Srpsku jedino prihvatljivo učešće je na način da se Srpska prepozna kao poseban region mjerenja, što znači da je neophodno, pored osnovnog teksta sporazuma, istovremeno potpisivanje Sporazuma o uspostavljanju pridružene regije - Republika Srpska za učešće u PISA testiranju, kako bi vaspitno-obrazovni sistem Srpske bio vidljiv na listi međunarodnog PISA istraživanja, a što nije prihvaćeno.

"Kako nije prihvaćen prijedlog za potpisivanje navedenog sporazuma, Ministarstvo nije tražilo saglasnost od Vlade Srpske na predmetni sporazum, što je dužno na osnovu naprijed navedenog zaključka.

Iz tih razloga Republika Srpska, odnosno Bosna i Hercegovina, prošle godine ipak nije učestvovala u međunarodnom PISA testiranju učenika.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH kazali su da međunarodna istraživanja predstavljaju eksterno ocjenjivanje učeničkih postignuća, te je tako Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH kao samostalnoj upravnoj organizacija dato u nadležnost da pregovara, organizuje i realizira kompletan proces pristupanja i provođenja međunarodnih istraživanja.

(Nezavisne)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Pisa svira nečemu

09.12.2023 13:51

Pisa testiranje je za dokone koji vole da presipaju iz šupljeg u prazno!

ODGOVORITE
Name

Re

09.12.2023 17:40

Što da testiraju kad je lakše kupiti diplomu po zelji i dzepu

Name

Denzel

09.12.2023 14:13

Toliko od pismenosti kad od “drzave” RSa sad traze da se sad prepoznaju kao regija. Nije potrebna PISA da se vidi pamet

ODGOVORITE
Name

Bolje da ne testiraju

09.12.2023 14:20

Da umjesto učenika testiraju nastavnike i učitelje opet bi bili na dnu

ODGOVORITE
Name

Oli

09.12.2023 14:47

Kod nas zavrse fakultet neznaju tablicu mnozenja.Djeca po telefonima pißu skraćenicama i stikerima,tuđicama živo zlo🥶

ODGOVORITE
Name

Nastavnik

09.12.2023 16:44

Kao nastavnik u jednoj školi u RS mogu samo kazati zašto vlasti ne dozvoljavaju testiranje: prije nekoliko godina PISA test, djeci dozvoljeno da prepisuju, pomogli i nastavnici i rezultat katastrofa. Nije zapad urušio sistem obrazovanja već upravo mi sami. Škola je, otprilike, istureno odjeljenje najjače partije. Toliko

ODGOVORITE
Name

Todorović

09.12.2023 17:44

Nastavniče nisi u pravu,RPZ nije dao saglasnost za testiranje jer bi se radilo u rezultatima na nivou BiH,mi ne bismo znali posebno rezultate u Republici Srpskoj.Postoji mogućnost da se šifre posebno dobiju i onda da se izdvajaju učenici iz Republike Srpske pa posebno obrađuju rezultati.To je mukotrpan posao a sa druge strane je li im teško bilo da oni objave posebno rezulzate naše Republike pa neka zbirno sa BiH rade šta hoće.

Name

lila

10.12.2023 09:14

Kako se to razlikuje obrazovni sistem u RSu od FBiH da bi rezultati bili važni? Postoje pedagoška pravila po kojima se podučava i koja su priznata u cijelom svijetu. Jel to RS otkrila neku posebnu metodu pisanja ili neku novu matematiku?

Name

Bagro nesposobna

09.12.2023 17:35

Nece vlast da se vidi da je ovdje obrazovni sistem katastrofa, a ucenici sve nepismeniji.Hvala vlastima sto su upropastili i obrazovanje. Zivio Milorad Dodik i njegovi milioneri na vlasti. Jos jedno od njihovih dostignuca👍🏻👍🏻👍🏻

ODGOVORITE
Name

Gorčin

09.12.2023 18:03

Mene lično bi mnogo više zanimalo kako bi naši učitelji, nastavnici i profesori prošli na nekom testiranju.

ODGOVORITE
Name

Vuk

09.12.2023 23:40

Bolje je što nismo pokazali neznanje i nepismenost, te nerad u prosveti.

ODGOVORITE
Name

Nece da se pokaze

10.12.2023 12:31

Da smo najjgluplji i najmeobrazovaniji. Ova vlast nece nista da mjeri, da bi lopiravljala stanje, samo ih interesuje koliko mogu uzeti, koju kombinaciju i prevaru izvesti, koju jos nekretninu kupiti.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

10.12.2023 16:11

Znači,neko drugi će nam zauzeti posljednje mjesto.

ODGOVORITE