SNSD-ov zakon na snazi, ali još nema kontrole imovine 

U Republici Srpskoj je od februara ove godine na snazi Zakon o utvrđivanju porijekla i posebnog poreza na imovinu, kojim je definisano da se za imovinu za koju se ne dokaže porijeklo uvodi porez od 75% njene vrijednosti. Međutim još nema konkretnih kontrola i sankcija za nezakonito bogaćenje. Ovo otvara pitanje, da li će i kada oni sa sumnjivom imovinom biti kontrolisani i sankcionisani?

Republika Srpska 09.12.2023 | 19:37
SNSD-ov zakon na snazi, ali još nema kontrole imovine 

Deset mjeseci od stupanja na snagu zakona koji treba da oporezuje one koji u tri uzastopne godine imaju uvećanje imovine i prihoda preko 300 hiljada maraka, međutim konkretnih kontrola i sankcija i dalje nema. Iz Poreske uprave Republike Srpske nam je poručeno da su pripremne aktivnosti za provođenje zakona završene, ali je i dalje u toku prikupljanje podataka.

 U opoziciji od početka ne vjeruju da će ovaj zakon ikada dati konkretne efekte.

"Cilj predlagača, odnosno vlasti u Republici Srpskoj naravno da nije bio da se obračunaju sa samim sobom, sa kriminalom i korupcijom i da vrate državi oduzeto već da manipulišu javnosti i da prikupljaju jeftine političke poene, prije svega  ako je imovina nelegalna onda se treba oduzeti u cjelosti, a ne plaćati neki porez od 75% koji bi trebalo da legalizuje nezakonito stečenu imovinu i naravno do sada niko nije procesuiran niti je platio taj porez jer svi oni koji su opljačkali državu su stubovi ovog mafijaškog i nakaradnog sistema oličenog u vladavini SNSD-a", kaže poslanik Liste za pravdu i red u NSRS Nebojša Vukanović. 

"To je njihov način funkcionisanja, ono što baš ih natjeraju da moraju oni to usvoje, a onda ne provode. Isti je slučaj i ovdje ja ne očekujem da će se na ozbiljan način provjeravati imovina funkcionera sve dok se ova vlast ne sruši, dok SNSD ne ode u penziju", smatra Igor Crnadak iz PDP-a.

Uprkos opsežnim pripremama, ni ekonomisti nisu pretjerano uvjereni da će ovaj zakon zaista da oporezuje one koji su se na račun građana obogatili na sumnjive načine. Poreska uprava, sudovi i tužilaštva, kaže struka, i do sada su imali mehanizme da se bave ovim pitanjem, ali decenijama za to nema volje.

"Zato što je Poreska uprava uvijek imala takva ovlašćenja i nikad ih nije koristila, a sada je nekim specijalnim zakonom napravljeno nešto što nije ni nalik onim ovlašćenjima koja Poreska uprava ima", smatra ekonomista Slaviša Raković. 

Domaće institucije godinama su na meti kritika zbog nerada kada je u pitanju kontrola nezakonito stečene imovine, a nedavno je i Evropska komisija u izvještaju o napretku BiH poručila da mehanizmi za zapljenu i zamrzavanje kriminalne imovine nemaju dovoljan učinak. Zbog toga malo ko vjeruje da će i najnoviji SNSD-ov zakon dati ikakve rezultate, jer po njemu će i  kadrovi SNSD-a morati da rukovode kontrolama brojnih građana i političara koji su se obogatili na sumnjive načine, od kojih su mnogi njihove stranačke kolege.

(BN/FOTO: Pixabay)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SNSD Zakon

09.12.2023 21:27

O Agenciji za lijekove i drugim Zakonima koje je Milokrad naredio da donese Skupstina- skup poslusnika, beskicmenjaka, kriminalaca . Ko jos vjeruje SNSD interesnoj skupini lopova koji su organizovani kao Mafija

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

10.12.2023 09:39

Nikad se ovaj zakon neće primjenjivati dok su ovi na vlasti,oni su čak pojačali otimačinu i pljačku na svim nivoima,ma gdje ima čisto.

Name

& šta reći?

10.12.2023 06:44

U skupštini su klimoglavci samo prisutni fizički o pameti da i ne govorimo.Oni koji nešto imaju mozga,koriste za lične interese,narod su svakako ovce,kod njih prolaze sve ove bljuvotine koje im režim servira.Narod je oguglao na sve laži i prevare režima.Da li će progledati uskoro? Eeee to je pitanje za GINISA.

ODGOVORITE
Name

Prvo imovinu

10.12.2023 07:42

Milokrada, sina, kceri, sestrica, kumova i ostalog Laktaskog olosa. I javno izloziti umjesto nikad postavljenog drveta od ucjenjenog lazovcine Draska Stanivikovica, zastitnika tajkuna i mafijasa. Svi ste fuj ljudi🤮

ODGOVORITE