Da li odgovaraju oni koji vrše nasilje nad životinjama?

U mišljenju iz Republičkog tužilaštva navode da tužioci redovno i adekvatno procesuiraju osobe koje muče i zlostavljaju životinju.

Republika Srpska 10.12.2023 | 11:55
Da li odgovaraju oni koji vrše nasilje nad životinjama?

"Sistem je i danas pokazao da ne želi da djeluje preventivno nego da radije čeka tragediju kako bi se nešto promijenilo."

Poručile su ovo poslanice PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Mirna Savić-Banjac i Tanja Vukomanović nakon što su iz Republičkog javnog tužilaštva dobile mišljenje da se počinioci krivičnog djela mučenje i ubijanje životinja adekvatno kažnjavaju, te da nisu potrebne izmjene Кrivičnog zakonika Republike Srpske.

"Bez obzira što je nasilje kao problem društva u porastu u svakom segmentu, a dokazano je da je nasilje nad životinjama jedan od pokazatelja da nasilničko ponašanje može da kulminira u kasnijem uzrastu i prema ljudima; bez obzira što iza ove inicijtive stoje i udruženja za zaštitu životinja koja se svakodnevno susreću sa ovakvim problemima, Republičko javno tužilaštvo mišljenja je da naša inicijativa nepotrebna", navodi Savić-Banjac.

Ona dodaje da u mišljenju iz Republičkog tužilaštva navode da tužioci redovno i adekvatno procesuiraju osobe koje muče i zlostavljaju životinju.

"Ipak, u praksi je drugačije. Svi znamo za slučajeve u kome tužilac uskratio istragu policiji, jer se radilo o ubijanju jedne životinje, a ne više njih kako je navedene u pomenutom zakonu, što je veliki apsurd", navodi ona.

Vukomanović istiće da su udruženja za zaštitu životinja ogorčena ovakvim stvom Tužilaštva, zbog čega oni koji muče i ubijaju životinja često ostaju na slobodi.

"Svi znamo za slučaj u kome je osoba koja je mučila i ubila životinju nije odgovarala zbog pogrešnog tumačenja Zakona, jer je ubila jednu, a ne više životinja. Tako smo na slobodi ostavili potencionalnog ubicu još životinja, a moguće i ljudi. I jedan slučaj trebao je da bude alarm da se Zakon promijeni i da se više ne desi nešto ovako, ali naše uspavane institucije, po običaju, ne vide problem", navodi Vukomanović.

Podsjećamo, udruženja i pojedinci koji se bave zaštitom životinja ukazali na to da se u praksi dešava da zbog nejasne formulacije u pomenutom zakonu tužioci uskrate policiji mogućnost da pokrenu istragu. U članu 390. Кrivičnog zakona navodi se da će odgovarati onaj ko zlostavlja životinje, te nadležni u slučaju mučenja jedne životinje ne žele da reaguju, tvrdeći da je u zakonu navedena riječ u množini.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Nada

10.12.2023 12:06

O čemu ova Vukomanovićka govori' Djeluje mi da živi i Švicarskoj pa bih uvela nekakve zakone, ako smrknuto pogledamo čopor kerova koji mi djecu napadaju da ja idem u zatvor... E jeste pametna...

ODGOVORITE
Name

re Nada

10.12.2023 12:37

Nado glupa ovdje je riječ nedefinisanom zakonu u kom piše ako neko ubije životinje onda može odgovarati.A ako ubije jednu životinju onda ne može.Imamo takvih bolesnika.Niko nije spomenuo da ti ne smiješ braniti djecu od čopora kerova.

Name

čegrtuša

10.12.2023 13:08

Nado, stvarno si glupa neopisivo.

Name

Se Re Nada

10.12.2023 13:45

Tekst se ne odnosi na mrke poglede prema psima, i uopste zivotinjama. Procitajte ponovo tekst. Usput da dodam da nas isto tako Dodik gleda, pa se pitam da li smo mi za njega ljudi ili ne. 12

Name

Petar Mitić

10.12.2023 14:19

"Gospođo", ko je kriv za čopor pasa na ulici? Ljudske džukele koje napuštaju pse! Problem pasa lutalica se ne rješava njihovim ubijanjem već kažnjavanjem ljudske stoke koja pse napušta! I ne bojte se pasa lutalica već džukele koja je te pse ostavila! Samo kažnjavanje vlasnika i vidjećete kako će se smanjiti broj pasa na ulici!

Name

Sandra

11.12.2023 10:47

Da li ste razmišljali o tome da li vaša djeca ili unuci na ulici napadaju životinje bez opravdanog razloga, budite realni!!!

Name

Ququ

10.12.2023 14:02

A svinje niko i ne spominje. A upravo je vrijeme opšteg pokolja, svinjskog genocida. I sve uz odobravanje svuda gdje kreneš i gdje se okreneš.

ODGOVORITE
Name

BL

10.12.2023 15:37

Zašto grad B L ne uvede taksu na držanje pasa?

ODGOVORITE
Name

BOBA

10.12.2023 17:04

Ako ne odgovaraju za ljude gdje ce odgovarati za zivotinje. Valjda je covjek na prvom mjestu.

ODGOVORITE
Name

D

11.12.2023 06:52

Svaki pas, mačaka, kućni ljubimac bi trebalo da ima karton na kome piše vlasnik. Svi ljubimci da se čipuju. Vlasnik mora da plati naknadu kad ih donese u azil. Ako ga pusti na ulicu, vlasnik mora da odgovara i plati kaznu i to toliku da mu ne pada na pamet da uopšte uzme ljubimca samo eto tako da se malo poigra. Ljubimce može da ima samo neko ko ih voli i ko je odgovoran. I da se kazne oni koji ih ubiju kao što je moja komšinica ubila mog ljubimca jer ne voli životinje.

ODGOVORITE