Litijum podijelio mještane Lopara Ognjište ili profit?

Eksploatacija litijuma je pogubna po životnu sredinu, poručili su zagovornici zdrave životne sredine na tribini “Uticaji rudarenja litijuma na životnu sredinu i zajednice” koju je u Loparama, mjestu potencijalnog rudnika litijuma, organizovalo Ekološko udruženje Eko Put iz Bijeljine u saradnji sa Eko BiH mrežom. “Postoji više načina vađenja rude i proizvodnje litijuma, pa je za konačan sud neophodna studija”, poručili su neki od učesnika rasprave.

Republika Srpska 10.12.2023 | 16:43
Litijum podijelio mještane Lopara Ognjište ili profit?

Iako još nema ni naznaka o Studiji o uticaju na životnu sredinu, javnost ne prestaje da bruji o potencijalnom rudarenju litijuma u Loparama. Dokaz je i rekordan odziv građana Lopara na tribinu “Uticaji rudarenja litijuma na životnu sredinu i zajednice”.

“Borićemo se svim silama da sačuvamo našu djedovinu, svoje grobove. Ako treba Motkama ćemo se tući”, kaže mještanin Lopara Slobodan Aleksić.

“Trebalo bi da to prihvate svi. Oni koji nemaju zemlju oni se bune, oni koji imaju ne bune se, oni prihvataju da se radi i da država ide naprijed i opština Lopare”, stava je njegov sugrađanin Milorad Jović.

Šta podijeljenom stanovništvu kažu profesori? Jedni su izričiti - uticaji rudarenja litijuma su pogubni. Drugi, osvjetljavaju više mogućnosti.

 

“Litijum se eksploatiše u pustinjama Amerike, Kine i Australije upravo zato što je tehnologija ekstrakcije litijuma pogubna po životnu sredinu”, navela je dr Dragana Đorđević, naučni savjetnik na Univerzitetu u Beogradu.

Profesor Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle Tihomir Knežiček kaže da nema odgovora na mnoga pitanja, između ostalih:

“Nema odgovora šta će se raditi sa tim kada se otkopa. Postoje dvije opcije, da se prerada radi u blizini lokaliteta, a drugo da se iskopana ruda natovari na brodove i vozi u Kinu ili Francusku recimo kako radi Kanada sa kompletnom svojom rudom litijuma.”

Đorđevićeva je dodala da se u pustinji Atakama nalazi 70 odsto svjetskih rezervi litijuma.

“Taj litijum se nalazi u slanim vodama i eksploatiše se sa površine. Svako drugo eksploatisanje je pogubno po životnu sredinu.”

“Nove tehnologije u preradi litijuma podrazumjevaju zatvoren ciklus. To znači da voda koja se upotrebljava ne ispušta se i ona cirkuliše sve vrijeme. Kasnije se ona, nakon nekoliko godina može konzervirati ili ponovnim hemijskim procesima očistiti od drugih štetnih komponenti”, kaže profesor Knežiček.

Polazna tačka ekologa je netaknuta priroda, svaka degradacija prirode je nedopustiva, bilo da se radi o kopanju litijuma ili šljunka iz riječnih korita.

“Društvo i zajednica bi trebalo da se razvijaju u smjeru proizvodje zdrave hrane i da sačuvamo našu vodu da bude zdrava i čista. Danas, sutra, možda će cijela BiH postati jedan veliki rudnik. Pitanje je da li to želimo? Stariji su još malo tu, ali šta će ovi mladi, šta će oni koji će tek sutra krenuti da žive”, navela je Snežana Jagodić Vujić ispred Ekološkog udruženjea “Eko put” iz Bijeljine koja je ujedno i organizator tribine.

Učešće u razgovoru uzeli su i predstavnici Udruženja “Ne damo Jadar” iz Gornjih Nedeljica.

“Ta priča o litijumu je jedna velika laž kojim se manipšuliše, po našem mišljenju. Mi obični ljudi moramo da kažemo ne. Na pitanjima o tako velikim projektima mora da bude pitana lokalna zajednica.”

Uprava ove lokalne zajednice čeka zvaničnu stručnu studiju.

“Mislim da je sve preuranjeno jer nema studije o tome kako će se raditi eksploatacija. Mi ćemo zauzeti stav nakon što se objelodani ta studija, a istraživanja koja su vršena nisu nanijela štetu ekosistemu naše opštine”, kaže načelnik Rado Savić.

Istraživanja su trajala tri godine. Vršila ih je švajcarska kompanija Arkor. Osim litijuma našli su - najviše magnezijuma, a potom i kalijuma i borona.

(BN) Foto: BN

Komentari / 70

Ostavite komentar
Name

prijedor

10.12.2023 17:06

Profit če imati samo Ddoik i njegova trabanti a narod če opet biti kokuz plus zagađenje okoline vode zraka.....Al tajkni t ne stanju pa ih baš briga.

ODGOVORITE
Name

re

10.12.2023 18:31

Svi oni u opštini Lopari su podmićeni, samo su jedva čekali da strpaju u džep proviziju za samo istraživanje što podraumeva i potenicjalnu eksploataicju kasnije, ali kad oni su uzeli pare, pa neka se sada narod nosi sa stranim okupatorima koji nameravaju da nam otmu resurse i zatruju Majevicu, unište svi prirodu i život na Majevici. Zato moramo sprečiti kako trovanje i uništenje životne sredine, tako i otimačinu ovog dragocenog resursa. Sve i da je to načistija tehnologija eksploatacije ne sme se dozvoliti otimanje prirodnih rudnih resursa kao što je koncesiono otet rudnik Stanri.

Name

Nenad-Nostradamus

10.12.2023 18:37

Zavadi pa vladaj.

Name

lopare

10.12.2023 19:10

Kakav crni profit, pa to će videti grupacija politčara koji su uzeli proviziju da daju prirodni resurs koji je hiljade i hiljade puta vredniji od te provizije koju su strpali u džep. A narodu će ostati zatrovana životna sredina i iseljavanje sa Majevice.

Name

Aco

10.12.2023 19:11

Velika podrška mještanima Lopara. Nedajte Dodikovim tajkunima da ugroze vaša vjekovna ognjišta. Ako treba doći ćemo na proteste da spriječimo uništenje parka prirode Majevica. Samo jako i ne popuštajte. Dole SNSD sekta, dole mafija!👊

Name

vizija

10.12.2023 20:55

Projekat sa firmom Komsar enerdži i davanjem koncesije na rudnik uglja Ugljevik i gradnju termoelektrane, dovoljan je dokaz kakve su namere stranaca na ovim prostorima i njhovih sluga u vlasti u Republici Srpskoj. Zato moramo odbraniti sve prirodne resurse, bilo da su oni litijum, ugalj, rude metela i drugi prirodni resursi.

Name

Realno

10.12.2023 21:34

Ako dođe do otvaranja rudnika, Lopare će nestati sa geografske karte. I ne samo Lopare. Upitan je opstanak i Ugljevika a i drugih opština u federaciji. Ozbiljne posledice će osjetiti i Bijeljina. U Evropi najveće rezerve litijuma ima Njemačka ali ga ne eksplatiše zbog štetnosti po okolinu. Ali šerif Loparski i onako ne planira da živi u Lopsrama i baš ga briga za opštinu i stanovništvo. Odavno je pod Dodikovim skutima i uz podršku tzv Majevičke dijaspore prodat će cijelu opštinu.

Name

lopare

10.12.2023 21:53

Zato su OSCE i okupili sve te načelnike pet opština sa Majevice da se organizije otimačina rudnika litijuma, da sve bude dogovoreno sa načalnicima, možemo zamisliti šta je sve na tom sastanku u Tuzli dogovoreno.

Name

Re

10.12.2023 22:00

Oni nisu normalni, gluvi i slijepi. Kad krenu karcinomi i ostale bolesti to mito će potrošiti na liječenje. Narode u pamet se i čuvaj životnu sredinu. Dobijete mrvice i bolest, a političari profit.

Name

majevica

11.12.2023 09:51

Otkopavanje rudnika litijuma i početak eksploatacije bi bio kraj cijele majevice i progon naroda sa njegovih oginišta. Ovde tipovli lažu da postoji neki zatvoren sistem esploatacije bez ispuštanja otpadnih tečnosti koje bi zatrovala sredinu. Samo im je cilj da uđu u koncesiju i onda ih niko neće moći da zaustavi dok sve ovde ne unište. To može da se kopa u nekim pustinjama gdje niko ne živi. Ovo je jedini primjer da se kopa u jednoj živtonoj sredini koja ima netaknuti i zdravu nezagađanu prirodu.

Name

re

13.12.2023 12:18

Poltičari i vlasti su prodali opštinu Lopare i Majevicu, našu zemlju, naša imanja zapadnim korporacijama da kopaju litijum narednih 70 godina i da nas pretvore u afričku pustinju, to će se i desiti ako se ne organijemo i ne borimo kao u Srbiji. Ako je rudnik otrovan za Srbiji otrovan je i za nas, jesmo li i mi ljudi, ili na tretiraju kao životinje za odstrel. Oni najpre uzmu pare i dozvole im istraživanja, daju koncesiju i dozvole za kopanje onda se jadni narod mora da organizuje i suprotstavlja i bori zato što su političari uzeli milione i pustili da stranac dođe i otme resurse. To više ni u Africi ne mogau da rade, i dole se oslobađaju kolonijalizma. Jadna li je ovo zemlja i narod u njoj sa ovakvom vlašću i političarima. Neće biti nikvog zapošljavanje u stranoj korporaciji koja zaposeda naše rudnike na Majevici u opštini Lopare, to je samo navlaćenje naroda da prihvati da se bez otpora rudnik daje na poklon stranoj korporaciji uz silne milone koje če političari i vlasti na republičkom i lokalnom nivou. I sad su političari uzeli pare i pustili da to ide svojom tokom pa ako se narod organizje i bori i izbori neće biti našeg travanja, uništenje, otimanja desetina hektara imanja, i nešeg iseljavanja. Pa ako se narod izbori za svoj život, svoje kuće svoja imanja, kopanje rudnika na Majevici i u Loapram će stati, onda će političar reći strancima, e ovde je otpor naroda kao i u Srbiji suviše jak, ne možemo dozvoliti da kopate jer je ustalo sto hiljada njih da se bore za svoju zemlju, svoje kuće imanje, svoju životnu sredinu. I onda iako su političari uzeli silne milione mita koji su im strane korporacije za rudnik dali, zaustaviti takav jedan samoubilački projekat, i neće im vraćati pare koje su uzeli, jer će im reći, ne možemo sada to u ovom trenutku, dok se steknu uslovi čekajte još nekoliko godina, možda deset, možda dvadeset dok narod ovde mlao ne izumre, dok ga ne uništimo siromaštvom i nezaposlnošću.

Name

As

10.12.2023 17:10

Sta bi bilo da stanovnici Ugljevika i Stanara zabrane kopanje uglja i dovedu stanovnistvo bez struje. Narodu treba da bude jasno da ce doci u problem sa elektro mrezom jer postojeca nece moci izdrzati opterecenje. Litjum je ruda buducnosti.

ODGOVORITE
Name

Dušan

10.12.2023 18:09

Buraz prvo se raspitaj čemu služi LitijumOn nema veze sa strujom to je sirovina za izradu baterija za električna auta izmežu ostalogNe lupetaj ako boga znašSvi mobiteli sada u baterijama koriste Litijum.

Name

Za As

10.12.2023 18:12

Ništa ti ne znaš o načinu eksploatacije litijuma plitkoumni čovječe. Postoje i alternativni i načini proizvodnje energije, ali litijum donosi veću korist onom ko ga eksploatiše. Ovo je razorno i mora biti spriječeno.

Name

naučnik

10.12.2023 18:35

Kopanje uglja u Ugljeviku za zabranjeno za strane koproracije (kada je to trebalo 2012) a dozvoljeno za domaću elektroprivredu. Osim toga ne samo što se ovde namerava koncesiono oteti jedan dragocen i skupocen resurs vrednosti više stotima milijardu evra i dolara, i ta eksploatacije će trajati narednih 70 ili 80 godina, dok se sva Majevica ne prekopa i ne uništi. Jednom kada neka zapadna korporacja uđe u koncesiju i kopanje litijuma, uz neki sitnu mizernu koncesioni rentu, više se nikada neće zaustaviti. Osim toga niko neće imati uvid u to koliko se litijumove rude iskopa, niti će imati mogućnosti da to sazna, pa će stranci koji budu kopali prikazivati neke minimalne količine, a kopati stotinu puta više. Stop kopanju litijuma, trovanju i uništenju životne sredine i proterivanja naroda sa Majevice. Mi rezervnu zemlju nemamo. Kopanje litijuma je otrovno za Srbiju, otrvno je i za nas. Jesmo li i mi ljudska bića. Sve zapadne korporacije su isterane iz Afrike i temo ne mogu kopati, pa su došli na Balkan koji tretiraju gore nego Afriku.

Name

re

10.12.2023 18:45

Ni ugljevik nije dat Komsar enerdžiju strancoj firmi, nego rudnik koristi naša domaća termoelektrana. To nije isto. Litijum bi mogla da eksploatiše elektrirveda, ali ne mogu stranci.

Name

Lule

10.12.2023 18:48

Kopati na Majevici, pa rudu voziti u Laktaše na preradu kao i sve ostalo u RS_ u. Tamo im je i direkcija.

Name

Re

10.12.2023 18:50

Ti si jedna velika BUDALA

Name

As

10.12.2023 19:00

Dusane.......Ti ces meni pricat za sta je litjum. Ja to dobro znam. Napisao sam u kakvu situaciju moze doci energetski sistem. Svim onima koji brane razvitak i napredak drzave treba iskljuciti struju i vratiti ih u doba luci i svijeca.

Name

Zizi

10.12.2023 19:25

Za Dusane. As je u pravu. Akumulatore moras puniti. Ako se rekonstrukcija elektro mreze ne uradi u buducnosti bi moglo doci do veliki problema sa isporukom struje. Grade se nove zgrade, a i svaka suka ima telefoon. U EU uvelko rade na tome.

Name

RE

10.12.2023 19:25

Nemas ti pojma sta je litijum i koja je njegova upotreba.Da imas,ne bi pisao ovakve nebuloze i gluposti.Kalve veze ima elektricna energija za domacinstva sa litijumom koji se koristi za baterije?Zato ne laprdaj i prvo se malo obrazuj,prije nego napises neku glupost.

Name

As

10.12.2023 20:33

Za sve..... A kako ce te puniti akumulatore. Sta je potrebno, ako nije struja. U Holandiji napravili novo naselje, a ne mogu ga prikopcati na mrezu zbog opterecenja. Gradovi se grade i sire, a mora se i nova mreza izgraditi. Godinama u elektro. CUTITE NEZNALCI

Name

re AS

10.12.2023 20:47

Ovde se ne radi o tome da domaća elektropvrivreda otvara rudnik litijuma za akumulaciju proizvedene struje, kao što je otvorila rudnik uglja za proizvodnju struje. Mi taj litijum nećemo ni videti, on će nam biti otet. U tome je suština rada zapadnih korporacija, one otimaju prirodne resurse po svetu, sve rude, sve energente i grabe sve sebi tako se Zapad razvija stotinama godina. Sad je tome došao kraj, ovaj rat je rat za kraj zapadne hegemonije u svijetu.

Name

Re

10.12.2023 22:03

O čemu pričaš? Kako je ranije narod živio i bilo ga duplo više? Tad je bilo dovoljno struje. Sad šaka jada i kriza za struju. Nismo svi ludi.

Name

Zizi

11.12.2023 08:03

Za Re..... Prije narod nije imao ovoliko elektricni uredjaja. Sad dolaze elektricna auta sa akumulatorima od litijuma koja se svakodnevno moraju puniti. Dizeli i benzinci se nece proizvoditi. As je u pravu. Tvoj djed je imao volove ili konje. Pitaj ljude koji dolaze iz EU.

Name

neznam

10.12.2023 17:20

Ko pita narod kao u prijedoru vlast odobri i seli se.

ODGOVORITE
Name

Litijum

10.12.2023 17:21

Znači povorke crkvenjaka, iliti litije, je da bi se izmamio litijum !? Neko prizivanje litijuma?

ODGOVORITE
Name

Goran

10.12.2023 17:32

Ako i bude profita, zna se kome će.

ODGOVORITE
Name

Грађанин

10.12.2023 17:36

Нема веће вриједности од еколошке средине, за шаку новца која ће да оде у туђе џепове није вриједно просипати драгуље. Јесмо ли се борили за овакву Републику Српску, да нам је стране компаније и домађи лопови униште?

ODGOVORITE
Name

Re

10.12.2023 19:57

Neka svajcarci vade u svojim selima, a ne kod nas. Neka zagadjuju svoju prirodu, ako mogu. Pala bi vlada, a ne ko kod nas.

Name

Pop

10.12.2023 17:57

Vidite ko kopa po koritima rijeka,ljudi bliski vlasti.tako ce i sa Litiumom. Mozda nas i Plansi Raseljuju. Ko zna.

ODGOVORITE
Name

KV Limar

10.12.2023 18:02

Litijum nije otrovan, on je samo malo otrovan, od njega možete da dobijete rak, ali, isto tako i od cigara možemo da dobijemo rak pa opet većina nas puši ! Mnoge zemlje bi volile da imaju litijuma i ministra energetike, kao što je naš Petar Đokić , ako se iko razumije u litijum to je on, inače, ova tema se izučava na kursu za milconera, tako da Perici nema ravnog, kada je u pitanju litijum i njegova eksploatacija ! Ovaj narod što se skupio, sve su to besposličari, koji ništa ne rade, već jedva čekaju ovake prilike da pametuju, u mjesto da popune prijave i da idu vaditi rudu, ali, nema od toga ništa, i kada ima daš platu 700-800 maraka opet niko neće da radi, svi bi plate po 5-6 hiljada maraka, pa nemere brate !

ODGOVORITE
Name

Borac vrs na pogres str

10.12.2023 19:48

Mi ni cackalice ne pravimo al zato izvozimo radnu snagu i poluproizvode a finalni?uvozimo

Name

Др.

10.12.2023 19:57

ПОСЈЕТИ психијатра, под хитно!!!!!! Критичан си!!

Name

Re Dr

10.12.2023 21:07

E vidiš "doktore", zbog takvih kao ti, koji misle da su pametni a drugi budale, zbog vas ova kamarila vlada već 20 godina ! Ti nisi u stanju da prepoznaš običnu satiru, a i kako bi prepoznao kada ni u osnovnoj školi nisi pročitao ni jednu lektiru ! Da si makar čitao stripove, nešto bi naučio, a ovako, topla piva ,narezak za meze i opleti domina u mjesnoj zajednici !

Name

Stvarno

10.12.2023 18:18

Njemačka ima najveće zalihe litijuma, ali neće da ga kopa jer bi bila ekološka katastrofa. Treba prevrnuti ogromne količine zemlje za malo litijuma.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

10.12.2023 18:32

Negde sam procitao, da je rudno bogatstvo prokleto, za one sto ga imaju na svojoj zemlji, ako ga stranci eksploatisu. Eksploatacija zagadjuje i unistavs okolinu. Mala je korist za drzave koje puste strance da eksploatisu. Uglavnom sva profit, odlazi strancima, nesto sitno ostane drzavi koja dozvoljava pljacku. A ako imate znacaja rudna bogatstva i u velikim kolicinama, bogate i jake drzave vas mogu napasti, da bi obezbedili sigurnu i dugorocnu pljacku. Cak mislim da nase KiM ima tako nesto, pa su ga okupirali, da bi se mogli pripremiti za sigurnu pljacku. Sta su napravili Libiji, Iraku, sta sad rade Rusima, sve zbog otimacine rudnog bogatstva. Sto imamo, moramo cuvati pod zemljom, za neka bolja ljudska vremena.

ODGOVORITE
Name

+

10.12.2023 18:43

Narode. Samo će drugi imati korist. Vlast i drugi posrednici.

ODGOVORITE
Name

Majevica u ❤

10.12.2023 18:45

Evo ja imam imanje na Mejevici, pasnjake, šumu, njive, kuća, ma sve. I kazem otvoreno odbij od svete zemlje.

ODGOVORITE
Name

Simo

10.12.2023 19:33

Ode Savić i onaj mladi Dr. uz Baju. Napušta SDS. Pazite se glasači ovih poštenjačina. Pukoše i Lopare.

ODGOVORITE
Name

Perica milicajac

10.12.2023 19:43

Naravno da se ne bune oni što imaju zemlju, jer će svoju zemlju da prodaju za lijepe pare pa će ko i drugi da kupe stanove i imanja u bratskoj Srbiji i započnu novi život. A vi bijedo u Loparama čekajte sudnji dan uz litijumaše. Naravno nakon što u džep sadašnjih vlastodržaca gurnete pozamašnu svotu novca. Jadno da jadnije biti ne može. Pod zastavom Srpske! E mafijo mafijaška kad će vam biti dosta?

ODGOVORITE
Name

Život

10.12.2023 19:52

Ja glasam za život u mojoj kuci. Sta mi vrijedi "blagodeti litijuma" kada me isele, pomjere iz moje kuce i moje djedovine. Ovi opstinski i republicki lešinari mnogo su se usmjerili prema Loparama, tesko ce nam biti prezivjeti.

ODGOVORITE
Name

Život

10.12.2023 19:54

Ovi opstinski i republicki lesinari mnogo su se usmjerili na Lopare, bice pretesko.

ODGOVORITE
Name

Bogoje

10.12.2023 19:56

Ne mogu se stanovnici Lopara pitati, ako će cijenu plaćati Semberija.Nema veće blagodeti od vode, na kojoj lezi Semberja.Ako se to zatruje, mozemo se seliti odavde.Ovi bjelosvjetski hostapleri će lako kupiti domaće protuve...Kupiće i Lopare, Lopare su male.Mi Semberci to ne smijemo dozvoliti! Zdravlje nase djece i nasa voda nemaju cijenu.

ODGOVORITE
Name

Ziv bio Bogoje

11.12.2023 17:18

Tako je,sve je tako.Sit je narod kojekakvih lokalaca koji prodaju sve sto je tudje.

Name

Kukuuuu

10.12.2023 20:12

Zar nije dovoljno što narod truje zlo od TE Ugljevik. Evropa dala lovu da ugrade filtere po svjetskim standardima a braća uzeli lovu i idemo dalje. Našoj krezuboj stoci je dovoljan i ugovor na određeno u istoj toj TE i šuti i nada se da će i zeni i djeci pronaći način da ih nekako utrpa. Žali bože ovih intelektualaca koji su došli da narodu objasne sve. Njima je dovoljno nasuti po rakiju i zapjevati neku četničku i može da kopa ko god hoće i šta hoće.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

10.12.2023 20:49

Uništeni smo u svakom smislu, svi smo odgovorni pred djecom i unucima, baš smo postali moralne licemjerne nakaze!!!!

ODGOVORITE
Name

Sad Ozbiljno

10.12.2023 21:16

Sve ovo je kad ikada ispitala i potvrdila ona nesretna SFRJ, znalo se i prije da sve ovo postoji na području Lopara, ali to nije bilo ni u dugoročnom planu da se ekspolatiše, jer onda su radili pravi stručnjaci koji su znali o čemu se radi ! Ovi iz hunte ,sad izmislili tolu vodu ! Kad krene ekspolatacija, neka oni pokraj rudnika sagrade sebi vile i presele sebe i porodicu da tu žive , da nas nepismene uvjere da to nije opsano .

ODGOVORITE
Name

prijedor

10.12.2023 21:52

Za ove sve što zabranjj kopanje vlada je več pripremila i u proceduru uputla zakon da se lokalne zajednice neče ništa pitati kada je pitanj iskopavanje ruda bilo gdje.Pa valjda to znate Usvajanje zakon se oekje do nove godine tako da lokaln zajednicu i narod niko neče ni pitati niti imaju ravo glasa.

ODGOVORITE
Name

Ime

10.12.2023 21:59

Eksploatacija i prerada rude litijuma će uništiti sjeveroistočnu Bosnu!😓

ODGOVORITE
Name

Siki

10.12.2023 22:12

Nikakve razlike nema između dodika i opstinski upravitelja, protjerali su omladinu tako da se nema ko bunit da rastjeraju ovo jos malo bogatstva, zatruju vode/zagade okolinu pa da se polako zatvore vrata, svejedno je posle dal je RS ili BH u tome smjeru se ide godinama i ići će se do konačnoga cilja

ODGOVORITE
Name

Zabrđe

10.12.2023 22:22

Krepala krmad i kanalizacija teku Gnjicom kroz Lopare, jel to ArCore zagadio?! Niste u stanju vodovod u Loparama da napravite, pijete kanalizaciju iz vode, gušite se u smogu, truje vas Termal, djeca vam ne znaju za moral, a vi se borite protiv litijuma. Ma bravo! IQ 240

ODGOVORITE
Name

Gagi

10.12.2023 22:22

Pa moraju i pojedini funkcioneri u opstini da napreduju, ako ne u narodnu korist onda u svoju,ali MOZDA ih stigne ona izreka, oteto prokleto, NEDAJ NARODE MAJEVICE

ODGOVORITE
Name

Miladin limar

10.12.2023 22:39

Budite realni, nemas posao, sljakas za neke dnevnice, guzvas se u nekoj oplel korsi 2003 godiste, dedovina koju niko ne kosi niti obilazi je na meti rudnika, nemojte da se lazemo i da budemo licemrni 99% bi nas srba, gradjana, nazovi kako hoces prodalo zemlju a koga jos zanima u praksi zivotna sredina, ljudi bacaju sve i svasta po prirodi, sumi, rekama... tako da za zivotnu sredinu nikoga ne zabole, budimo iskreni

ODGOVORITE
Name

Borac Rs

10.12.2023 23:00

Nije to tačno da je podijelio,većina je protiv,samo par grebatora kao Milorad i njemu slični su za,on je i stan uspio izciganisat od dotičnih,pa je sad za,jer nemože protiv njih,odnos je 90%protiv 10%za

ODGOVORITE
Name

Ucijenjeni

10.12.2023 23:11

Radim u Kortu u loparama, Arcor firma ima kod nas otvoren racun i niko ne smije da pisne protiv njih, i radnicima je od strane kriminalaca Rade Savica i Milenka Ristica zaprijeceno da niko od radnika ne smije doci na vecerasnji skup. Takva situacija je i u opstini. Trebamo se svi dici i u proteste, ne mirne, nego radikalne, protiv Litijuma, protiv trovanja zemlje, protiv lopova lokalnih, jer nece samo Majevica biti unistena, nego sve u krugu od 300 kilometara

ODGOVORITE
Name

Zanimljivi...

10.12.2023 23:41

...su ti planirani rudnici po Republici Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

11.12.2023 00:11

Seljaci sa Majevice koji imaju nešto više zemlje nadaju se bogatstvu od prodaje zemljišta , " tog mačka nećete staviti u vreču " .Oni su za otvaranje rudnika , ostali protiv koji većinom rade u inostranstvu

ODGOVORITE
Name

Tako je

11.12.2023 06:22

U pravu si.Onaj ko ne zivi tu nije bas zainteresovan za "svoj rodni kraj". Doci ce vreme kad ce se kajati.

Name

Gastarbeiter Njemacka

11.12.2023 02:13

Nema glupljeg naroda nego na ovim prostorima, neko im utuvio u gkavu da je to otrov i da će svi pomrijet a taj isti će staviti milione u svoj džep od propagande. Vi da hoćete da se hranite zdravo dišete čist vazduh nebi prvo bacali smeće gde god stignete a samo ne u kante za smeće i nešto bi radili bar oni koji nisu u gradovima držali stoku imali svoje mlečne, mesne proizvode i nebi uzimali ova smeća po prodavnica a koje je došlo od crknule i bolesne stoke iz Brazila i Argentine. Sadili bi povrće a ne kupovali ovo zagađeno pesticidima koje dolazi od svakle. Ej narode narode počni mislit malo svojom glavom.

ODGOVORITE
Name

Uzeti pare

11.12.2023 03:33

Ma i vi više i priroda i buducnost...ostace nam prazno sve, odose ljudi trbuhom za kruhom...radite te projekte, al da vecina para ostane nama iz Lopara

ODGOVORITE
Name

Majevica u ❤

11.12.2023 07:24

Koliko se puta pitam zašto ćuti narod, narod je nepismen. Nemojmo dozvoliti da se bilo šta kopa na Mejevici. Jasno je kao dan da je Savić uzeo nešto čim zdušno brani ovaj "projekat" a i vidim mladi DR isto. Zašto ćuti SDS, zašto ne smene Savića i Perića. NARODE U PROTEST, NEDATI IM NIŠTA NAŠE, TUDJE NAM NE TREBA.

ODGOVORITE
Name

Majevica

11.12.2023 07:50

Narode dobri, na sledećim izborima kazniti SDS zato što ćuti (zbog savica i perica) OSIM U BIJELJINI, GOSPODIN PETROVIĆ JE LJUDINA. Na sledećim izborima glasati I NAGRADITI za trud isključivo listu ZA PRAVDU I RED- GOSPODIN NEBOJŠA VUKANOVIĆ.

ODGOVORITE
Name

Realan

11.12.2023 09:49

Taj podijeljeni narod treba dobro da razmisli šta ih čeka za koju godinu. Ako krene ta eksploataciji litijuma i ostalih ruda narod treba da zna da mu slijedi iseljavanje hteo to ili ne. Što je još veći problem u krugu oko 200 kilometara narod za koju godinu će se morati iseliti. A naj veći problem ko bude dohvatio te prašine litijuma i ostalih ruda biti će katastrofalno zdravstveno ugrožen. Naj više utiče na pluća i na porod, zato narode nemojte biti razjedinjeni. Tu mora narod da uzvikne NE!.

ODGOVORITE
Name

Ris

11.12.2023 14:47

Nemoj te da kukamo na Ristica, čovjek nemoze da spava konta kako i dje da se opere lova

ODGOVORITE
Name

Litijum

11.12.2023 18:57

samo jedan u nizu razloga što smo se rokali između sebe devedesetih..

ODGOVORITE
Name

Pihhh

12.12.2023 20:09

Arapi su iskopali svoju zemlju i postali najbogatiji, sta bi vi da zivite bez motike??? Radit se mora.

ODGOVORITE
Name

re

13.12.2023 12:24

Političari i vlasti su prodali opštinu Lopare i Majevicu, našu zemlju, naša imanja zapadnim korporacijama da kopaju litijum narednih 70 godina i da nas pretvore u afričku pustinju, to će se i desiti ako se ne organijemo i ne borimo kao u Srbiji. Ako je rudnik otrovan za Srbiji otrovan je i za nas, jesmo li i mi ljudi, ili na tretiraju kao životinje za odstrel. Oni najpre uzmu pare i dozvole im istraživanja, daju koncesiju i dozvole za kopanje onda se jadni narod mora da organizuje i suprotstavlja i bori zato što su političari uzeli milione i pustili da stranac dođe i otme resurse. To više ni u Africi ne mogau da rade, i dole se oslobađaju kolonijalizma. Jadna li je ovo zemlja i narod u njoj sa ovakvom vlašću i političarima. Neće biti nikvog zapošljavanje u stranoj korporaciji koja zaposeda naše rudnike na Majevici u opštini Lopare, to je samo navlaćenje naroda da prihvati da se bez otpora rudnik daje na poklon stranoj korporaciji uz silne milone koje če političari i vlasti na republičkom i lokalnom nivou. I sad su političari uzeli pare i pustili da to ide svojom tokom pa ako se narod organizje i bori i izbori neće biti našeg travanja, uništenje, otimanja desetina hektara imanja, i nešeg iseljavanja. Pa ako se narod izbori za svoj život, svoje kuće svoja imanja, kopanje rudnika na Majevici i u Loapram će stati, onda će političar reći strancima, e ovde je otpor naroda kao i u Srbiji suviše jak, ne možemo dozvoliti da kopate jer je ustalo sto hiljada njih da se bore za svoju zemlju, svoje kuće imanje, svoju životnu sredinu. I onda iako su političari uzeli silne milione mita koji su im strane korporacije za rudnik dali, zaustaviti takav jedan samoubilački projekat, i neće im vraćati pare koje su uzeli, jer će im reći, ne možemo sada to u ovom trenutku, dok se steknu uslovi čekajte još nekoliko godina, možda deset, možda dvadeset dok narod ovde mlao ne izumre, dok ga ne uništimo siromaštvom i nezaposlnošću.

ODGOVORITE
Name

Miki

13.12.2023 23:45

Direktor vlado rudic iz banja luke pa zna se ciji je rodja

ODGOVORITE
Name

Dante

14.12.2023 08:31

Neka isplate narodu njihove kuće i nekretnine pa neka kopaju a narod neka se iseli jer ionako to se ne može više zaustaviti pa bar neka uzmu neke pare i neka beže iz lopara i ostalih opštine koje su ugrožene...

ODGOVORITE