Britanski milijarder kupio 25 odsto Mančestera

- Fudbalski klub Mančester junajted saopštio je danas da je britanski milijarder Džim Retklif kupio do 25 odsto udela engleskog kluba za 1,25 milijardi funti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Fudbal 24.12.2023 | 18:47
Britanski milijarder kupio 25 odsto Mančestera

Britanski mediji navode da će Retklif, koji je vlasnik petrohemijske kompanije Ineos, kao deo sporazuma da preuzme odgovornost za fudbalske poslove.

Retklif (71) će uložiti i 300 miliona dolara (236 miliona funti) u klub sa stadiona Old traford.

Britanski mediji podsećaju da je dogovor postignut 13 meseci nakon što su vlasnici Mančester junajteda porodica Glejzer saopštili da razmatraju prodaju kluba kako bi istražili "strateške alternative". 

Porodica Glajzer kupila je engleski klub 2005. godine za 790 miliona funti.

"Iako je komercijalni uspeh kluba obezbedio da uvek ima raspoloživih sredstava za osvajanje trofeja na najvišem nivou, taj potencijal u poslednje vreme nije poptuno ostvaren. Donećemo znanje, stručnost i talenat iz šire grupe Ineos sport, kako bismo pomogli napredak kluba, istovremeno obezbeđujući sredstva u investiranje u Old traford", ističe se u saopštenju Džima Retklifa, koji je veliki navijač Mančester junajteda.

Retklif je naveo da se sa saradnicima dogovorio da budu dugoročno u klubu.

"Znamo da je nas čeka mnogo izazova i napornog rada, kojima ćemo pristupiti strogo, sa profesionalizmom i strašću. Posvećeni smo radu sa svima u klubu, upravi, zaposlenima, igračima i navijačima da pomognemo da klub napreduje. Naša zajednička ambicija je jasna, svi želimo da se Mančester junajted vrati tamo gde mu je mesto, na sam vrh engleskog, evropskog i svetskog fudbala", istakao je Retklif.

U saopštenju Mančester junajteda se navodi da je dogovor podložan uobičajenim regulatornim odobrenjima, ali da se u klubu nadaju da će posao biti završen što pre.

Mančester junajted se trenutno nalazi na osmom mestu na tabeli Premijer lige sa 12 bodova manje od prvoplasiranog Arsenala.

(Tanjug) Foto: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar