Gdje je Sara: Šokantna priča CIN-a iz Banjaluke (VIDEO)

Kamere su pratile Aleksandrinu i Miloševu borbu sa preprekama sistema...

Republika Srpska 02.04.2024 | 10:56
Gdje je Sara: Šokantna priča CIN-a iz Banjaluke (VIDEO)

„Zovem iz Kliničkog centra da vas obavijestim da je vaše dijete jutros preminulo“.

Ovo je vijest koju je Miloš Kuprešanin primio 8. septembra 2018. dok je bio na putu za UKC Republike Srpske, u Banjaluci, sa namjerom da supruzi Aleksandri, koja se tek porodila, odnese lijekove.

Aleksandra je u osmom mjesecu trudnoće rodila djevojčicu Saru, za koju su doktori i sestre rekli da je proplakala, da je živa. Dva dana nakon toga sapoštavaju da je umrla. A, onda šok.

Djevojčicu navodno sahranjuju i to bez pitanja roditelja. Miloš i Aleksandra od tada su u potrazi za njenim posmrtnim ostacima, koji nisu pronađeni na mjestu gdje je rečeno da je beba sahranjena!

Priča počinje kada Aleksandra u 7. mjesecu trudnoće odlazi na redovnu kontrolu kod svog ginekologa koji ustanovljava da ima višak plodove vode. Upućuje je na UKC RS da obavi ekspertni ultrazvuk. Tek iz trećeg pokušaja zatiče dr Čančarević Đajić, jer je do tada bila na godišnjem odmoru.

Dr. Vesna Ećim Zlojutro potom joj saopštava da hitno mora u Beograd jer „naši doktori neće to da rade“, ne objašnjavajući na šta misli.

-Tokom noći bude me i ponovo rade CTG. Da bi 6. septembra rekli da sam dobila kontrakcije i da trebam hitno na carski rez. Kao prijevremeni porod. Kada je to završeno nisam čula dijete da plače. Vidjele sam samo babicu da izlazi na vrata sa djetetom u naručju. Drugi dio ekipe zašiva ranu i pojavljuje se doktor koji govori: „Aleksandra, čestitam, dobili ste djevojčicu. Teška je 1,9 kg, duga 45 centimetara. Proplakala je, prodisala je. Stavili smo je u inkubator, sve je uredu” – ispriča je Aleksandra ekipi Centra za istraživačko novinarstvo, u potresnom dokumentarnom filmu „Gdje je Sara“.

Da je Sara rođena živa, doktori i sestre saopštili su i njenom ocu, ali i Aleksandrinim roditeljima koji su čekali u hodniku. Drago Blagojević je kasnije uspio i da vidi ukunu.

-Imala je kosicu tri centrimetra. Tamnoputa kao Aleksandra – prisjeća se.
Međutim, već 7. septembra dr Zec roditeljima saopštava da su se desile „određene komplikacije“ i da bi dijete trebalo u Beograd, jer Sari nedostaje dio probavnog trakta….

Kasnije im je na UKC rečeno da je Sara 11. septembra odvezena i sahranjena na Novom groblju.


U grobu pronašli samo flašu 
–Oni su mrvi hladni uzeli nečiju svojinu, radi se o djetetu, i sahranili kao NN lice – šokantno je saznanje do koga je došao otac.

A onda slijedi novi užasan zaplet. Na Novom groblju im je rečeno da njihova beba nije tamo, nego na Pobrđu. Tražili su i dobili odobrenje za ekshumaciju. U grobu gdje je navodno sahranjena mala Sara pronašli su samo praznu pastičnu flašu od Koka-kole, sa medicinskom rukavicom! Potom su iskopali i grob pored, ali DNK ostaci nisu bili Sarini. Uslijedio je odlazak u policiju, pa u tužilaštvo koje nije smatralo da treba da pokrene istragu.
Sarina majka Aleksandra Blagojević i otac Miloš Kuprešanin godinama bezuspješno traže grob svog djeteta, a posljednjih godinu dana su im se u potrazi pridružili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Kamere su pratile Aleksandrinu i Miloševu borbu sa preprekama sistema, ali oni ni uz novinarsku podršku nisu uspjeli otvoriti sva zatvorena vrata preduzeća, ustanova i institucija koje su bile povezane sa njihovom tragedijom. Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić odbio je da sa novinarima CIN razgovara na ovu temu.

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci godišnje umre 20-ak novorođenčadi, a ako roditelji ne preuzmu njihova tijela UKCRS ih nakon obdukcije šalje Javnom preduzeću „Gradsko groblje“, koje ih sahranjuje pored drugih beba istih sudbina, piše CIN.

Kompletnu priču pogledajte u potresnom dokumentarcu „Gdje je Sara“. Ovaj film biće prikazan i na BN TV u ponedeljak 8.aprila u 20:55 časova.

(CIN) Foto: CIN

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Pera

02.04.2024 11:15

Džajić neće da razgovara sa novinarima, tužilaštvo kaže da neće pokretati postupak a DJETETA NEMA!! Narode moj GDJE MI TO ŽIVIMO?? U normalnoj zemlju kokoš nestane pa se pokreće postupak!

ODGOVORITE
Name

Kažem

02.04.2024 12:48

Neće da otvore istragu??? A šta rade onda??? Neće da rade svoj posao??? Neka daju otkaz!!! Igrati se nečijim životom kao da je igračka i baciti ga niz vodu, zaboraviti. To su grešnici, zlotvori, grozote.

Name

re

02.04.2024 14:22

Kao što reče u normalnoj zemlji.Ova to nije.Mi smo crna rupa svijeta.Neko spominje policiju,pravosuđe-pitamo se ko je ubio Davida,Krunića,Nikolu Đ.,.....?

Name

Bis

02.04.2024 11:18

Moguća prodaja,

ODGOVORITE
Name

Sve sve Ali?

02.04.2024 11:31

Nikako mi nije jasno da se umrlo dijete ne daje roditeljima da je sahrane? Zašto ? Šta kaže zakon uopšte?

ODGOVORITE
Name

Arsa

02.04.2024 11:34

Užas,gdje će im duša,u pakao nadam se.

ODGOVORITE
Name

Lažete

02.04.2024 11:42

Prijevremeno rođena djeca jednostavno mogu da nakon poroda imaju komplikacije i da preminu to iole priučeni doktor zna,a problem je što roditelji ne mogu da prihvate da može da dođe do toga!Moje iskustvo lično je da kad imate rizičnu trudnoću ljekari vas upozore da može doći do komplikacija, takođe je bilo više plodove vode i beba se ugušila u stomaku i koga da okrivim??Nemojte biti licemjeri svaka čast doktorima na UKC-u zaista rade časno i odgovorno svoj posao kada dođe do ovakve situacije nažalost roditelji nikad ne okrive sebe,uvijek je neko drugi kriv samo ne oni pobogu,ispravni,zdravi, pravi i kako se moglo desiti tako nešto?!Ma dajte molim vas ima nas dosta doživljene sudbine al svjesni dešavanja koje mogu nastupiti,samo ovakvi nerazumni izmišljaju probleme i zašto ako je tačna ova njihova verzija priče nije tužilaštvo niti policija preduzela ništa?!Zato što nisu imali elemenata,a nedokaznim je teško išta objasniti,postoji i medicinska dokumentacija o vjerovatnim problemima kod majke tokom trudnoće zato niko ništa nije poduzeo niti će!!

ODGOVORITE
Name

Re lažete

02.04.2024 11:57

SVE JE TA TVOJA PRIČA UREDU, ALI U CIJELOM SLUČAJU NEDOSTAJE I MINIMUM TRANSPARENTNOSTI I PROBLEMA ZA ZAKONOM. ČINJENICA JE DA JE DIJETE ROĐENO ŽIVO I DA ODMAH PO ROĐENJU IMA SVOJ PRAVNI STATUS KOJI JE DIREKTNO VEZAN ZA RODITELJE. ZNAJUĆI ZA KRIMINAL NA UKC OKO LAŽNOG KISEONIKA, KARDINALNIH PROPUSTA MEDICONSKIH RADNIKA, BAKTERIJA KOJE ŽIVE NA UKC I KOJE SVAKODNEVNO UBIJAJU PACIJENTE, PARTIJSKO VOĐENJE USTANOVE NIŠTA NIJE ISKLJUČENO. NARAVNO NAJODGOVORNIJE JE TUŽILAĆŠTVO KOJE NE RADO SVOJ POSAO JER SU I ONI DIO ZĆAROBLJENIH INSTITUCIJA....

Name

Re Lažete

02.04.2024 12:27

Uh, teška slova, ajmo ispočetka, pogledajte dokumentarac pa onda komentarisite, može ?

Name

Ajoj 🤦🏻‍♂️

02.04.2024 12:36

Da postoji način da te se dokopam,sad bih te za ove riječi poslao na Paprikovac na duži oproravak smradu ljudski!Mora da si i ti član sekte,čim ih tako braniš!Ne dao Bog da se tebi ovako desi,što ti u neku ruku i želim izrode i sotono!!! 🖕🏻🖕🏻🖕🏻

Name

S

02.04.2024 12:43

Kakvo perfidno izvrtanje činjenica! Sram te bilo! Ološu!!!

Name

Znaj

02.04.2024 12:55

Roditelji kakvi god da su - imaju pravo znati gdje je tijelo njihovog djeteta.

Name

Nek si ti pametna!

02.04.2024 12:56

Vama što pišete ovaj komentar i mislite da ste pokupili svu pamet svijeta bi bilo bolje da svoje mišljenje ovakvo kakvo je, zadržite za sebe. Poštujte tuđu bol, ne morate se slagati sa roditeljima, ali ovakvo svoje mišljenje možete iznijeti i na suptilniji način. Razmislite malo o sebi kakva ste osoba kad ovakav komentar možete ostaviti na nečiju bol, pa sve i da ste u pravu. I reći nekom da laže je jako nekulturno.

Name

Rambo

02.04.2024 12:58

Halo o čemu pričaš?Gdje je tijelo djeteta?

Name

Re

02.04.2024 13:02

Pa smradu u grobu je flasica od cocacole,gde je beba?

Name

neko iz mase

02.04.2024 15:37

kako te nije sramota sad mi lezi na neurohirugiji blizak clan familije tri dana nije primio terapiju dok nismo nasli vezu.ako sve znas sta se desilo sa sarom sto nepomognes roditeljima a ne da branis uradjeno krivicno dijelo kako te nije sramota .sad bi te odveo gore na paprikovac pa da lezis zdrava pa da vidis kako je ja idem svaki dana i dobro znam a i nije cudo sto se pacijeni bacaju sa UKC .Sram te bilo bolje da cutis

Name

Re

03.04.2024 07:57

Tjelo mrtvog djeteta trebali su predati roditeljima. To bi bilo ispravno i jedini korektan akt. Pod ovim uslovima mislim da je beba nažalost prodata za velike novce u inostranstvo.

Name

Pedja

02.04.2024 12:07

Za ovog idiota pod nikom,, Lažete''. Kolika stoka moraš biti, pa da braniš kriminalce i hoštaplere? Sram te bilo (mada je tebi taj pojam stran). Pozdrav!!!

ODGOVORITE
Name

Papa Majk

02.04.2024 12:09

Pa dobro, zašto onda nema bebe u grobu ! To je moguća prodaja bebo na zapad!!!

ODGOVORITE
Name

Trudnica

02.04.2024 12:13

Ne cini drugima ono sto ne zelis da se tebi desi…

ODGOVORITE
Name

Za Lažete

02.04.2024 12:31

Nije u pitanju od čega je djetešce umrlo, nego gdje je tijelo. Postoji li protokol, dokumentacija, zaši Doktor Crta šuti? Ne trebaju nama neprijatelji, dovoljni smo sami sebi

ODGOVORITE
Name

UKC

02.04.2024 13:12

Mnogo toga u dokumentarcu je neistina. Sram da bude novinara na cemu stice slavu. Na tudjoj muci. Zao mi je svih roditelja koji izgube svoje najmilije. Treba istraziti do kraja, slazem se, ali izvrtati i izvlaciti iz konteksta stvari i praviti pricu oko toga. Sram neka bud vas. Samo objektivno i istinito.

ODGOVORITE
Name

S

02.04.2024 13:31

A šta je neistina? Navedi činjenice!

Name

Nikome

02.04.2024 14:17

Ne bih, poželjela na bijelome svijetu, da ostane bez svoga djeteta, u ovom slučaju novorodjenčeta.Znam dosta žena, koje su ih " izgubile". Te žene gledam kao velike borce i molim se Bogu da im podari snage, da sve prevazidju.Jednostavno moraju.Život ide dalje.Ožiljci ostaju i naravno da bole.I njih i njihove najbliže.

Name

Boze

02.04.2024 14:23

Evo prilike !, Iznesite nam Vi ISTINU!!! Vjerovatno ju znate!!! Gdje je djete??? U grobu je nema!!!

Name

neko iz mase

02.04.2024 15:43

a gdje je grob male sare kad si toliko pametan i znas da je neistina

Name

RE UKC

02.04.2024 19:52

Gde je tijelo bebe! Nije ni tebi dobro! Sve se svodi gde je tijelo! Sram da Vas bude i sve koji ovo opravdavaju!

Name

Србо

02.04.2024 14:53

Шта кажу на Новом гробљу, шта кажу копачи ако шеф ћути, колико смо ми покварен народ а добром се надамо.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

02.04.2024 14:55

Ljudi, ja koliko vidim iz dokumentarca da dvije bebe nisu pronadje u svom grobu, ne jedna. Svakako slucaj zasluzuje da bude ispitan, i da se to vise ne desava. Mene je dokumentarac potresao.

ODGOVORITE
Name

Gkhg

02.04.2024 15:14

Ajoj ljudi,nož i pištolj za pojas i krenuti redom,al da nitko ne zna,svi koji su učestvovali jedno po jedno,sjeckati ih na komade,netko bi propjevao 100%

ODGOVORITE
Name

Petar

02.04.2024 15:56

U državi u kojoj su institucije kriminalizovane ovakve i slične nevolje su svakodnevna pojava jer država štiti kriminalce. I od mene i moje supruge je u toku rata 1995 godine na kliničkom centru na Paprikovcu ukradeno muško dijete i znam šta to znači ali mislim da je običnom čovjeku nemoguće voditi borbu protiv kriminalne i nemoralne vlasti u Republici Srpskoj. Onima koji ne vjeruju u ove priče želim da nikad i ne vjeruju i da ne dožive nešta slično.

ODGOVORITE
Name

Sanja Jevtic

02.04.2024 16:39

Uvijek moze doci do komplikacija prilikom trudnoce i doktori upozore, samo sto ljudi izgleda ne mogu da se pomire sa tim

ODGOVORITE
Name

???

02.04.2024 20:10

Znači da se pomire s tim da nema tijela njihovog djeteta? Da se pomire s tim da je tijelo njihovog djeteta nestalo?

Name

Obrad Steković

02.04.2024 16:40

Daj te ba ljudi, tuga je ali svaka prica ima dvije strane isto ko i ova.

ODGOVORITE
Name

Ja

02.04.2024 18:42

Pohapsiti.prodato dijete, naopako! Boze pomozi nam, poceli i djecu prodavati, sve im malo, zemlja ih izbacila da bog da, mira ni mrtvi ne imalu, nisu zasluzili, nista, olosi!

ODGOVORITE
Name

[email protected]

03.04.2024 10:52

Strasna prica roditelja. Mi smo kao mladi novinari pokusali da radimo pricu o nestalim bebama iz porodilišta u Novom Sadu. Međutim kada smo hteli na osnovu izjava roditelja da nikada nisu videli svoje mrtvo novorodjence i da sumnjaju na kradju beba niko nije hteo da govori ni lekari ni patolozi. Na kraju nismo mogli da objavimo ni svedočenja jer su nam zabranili. Bilo je to davne 2001. godine. I dalje se desava to zlo a svi su uvezani. I tada su majke čija je trudnoća bila označena kao visokorizična ostale su bez beba. Nemam reci i razumem majku i oca koji se osećaju nemoćno.

ODGOVORITE