SNSD-ov zakon nije dao rezultate

Prije više od godinu dana u Republici Srpskoj je na snagu stupio Zakon o utvrđivanju porijekla i posebnog poreza na imovinu koji propisuje dodatno oporezivanje za svako uvećanje imovine veće od 300 hiljada maraka u tri uzastopne godine, a za koje se ne može dokazati porijeklo.

Republika Srpska 13.04.2024 | 19:59
SNSD-ov zakon nije dao rezultate

Iako su predstavnici vlasti nakon usvajanja tvrdili da će ovaj zakon oporezovati one čija se imovina nezakonito uvećala, konkretni rezultati se i dalje čekaju.

Skoro 14 mjeseci zakon je u primjeni, međutim javnost i dalje čeka na prvi rezultat – odnosno da se utvrdi da je neko nezakonito stekao imovinu i platio poseban porez od 75% na vrijednost sporne imovine.

U Poreskoj upravi Republike Srpske kažu da su obrađeni podaci za ogroman broj osoba i da raspolažu značajnim informacijama, međutim konkretnog rezultata i dalje nema.

"Poreska uprava Republike Srpske je u proteklih nešto više od godinu dana od stupanja na snagu ovog zakona, obradila podatke o imovini i prihodima za više stotina hiljada fizičkih lica u Republici Srpskoj, te već raspolaže značajnim informacijama koje će joj, u skladu sa zakonom, koristiti u narednim fazama postupka utvrđivanja porijekla imovine, a o čijim ishodima će javnost biti blagovremeno informisana", saopšteno je iz Poreske uprave. 

Još tokom skupštinske rasprave prije usvajanja ovog zakona, kažu iz opozicije, upozoravali smo da ovakav zakon neće sankcionisati osobe koje su stekle ogromna bogatstva na sumnjim način.

"Nisam iznenađen do sad niko nije platio taj porez i nikom nije ispitana imovina u Republici Srpskoj jer bi se ispitao vrh vlasti koji je najviše pokrao i najviše se obogatio na muci ovoga naroda – to su milioneri od narodnih para, oni sami sebe neće da diraju", kaže predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović. 

Poreska uprava, sudovi i tužilaštva, kažu u opoziciji, i do sada su imali mehanizme da se bave ovim pitanjem, ali decenijama za to nema volje. Navode da usvajanje i stupanje na snagu zakona, nema nikakav smisao, ukoliko on ne zaživi u praksi.

"Taj zakon je bio paradoksalan sam po sebi. Donijela ga je vlast, a najviše su predstavnici vlasti uključeni u visoku korupciju i nelegalno su sticali imovinu. To se lako moglo dokazati i bez ovog zakona samim poreskim kontrolama kojima biste utvrdili koliki su nečiji prihodi, a koliku imovinu ima i vi ste mogli to da utvrđujete i bez ovog posebnog kako se kaže lex specialis zakona", smatra predsjednik Narodnog fronta Jelena Trivić. 

Od početka je, smatraju ekonomisti, malo vjerovatno da će SNSD-ov zakon dati ikakve rezultate, jer po njemu i kadrovi SNSD-a rukovode kontrolama brojnih građana i političara koji su se obogatili na sumnjive načine, od kojih su mnogi njihove stranačke kolege.

"Nas građane prije svega zanima da vidimo kakvo je imovinsko stanje i da li je plaćen porez prije svega kod onih ljudi koji se bave politikom koji obavljaju visoke funkcije ili ono što nas svakako zanima jeste da govorimo o funkcionerima koji rade u pravosuđu i u izvršnoj vlasti. O tome još nema ni pomenta i mislim da ga uskoro neće ni biti", smatra ekonomista Slaviša Raković. 

U Srbiji je sličan zakon donesen prije nekoliko godina, a nedavno je uručeno i prvo rješenje za plaćanje posebnog poreza.

Građanin nije dokazao porijeklo za stečenu imovinu od čak milion i po evra, pa će veći dio tog novca praktično biti oduzet. Na ovakav slučaj u Republici Srpskoj i dalje se čeka.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Odlična gluma

13.04.2024 20:10

Svi vi znate da će Dodik dobiti imovinu od Šmita jer to je bio zadatak Dodika i Šmita da sve zakuhaju zajedno da bi muslimani dobili Rezoluciju o genocidu, a Srbi imovinu, da bi kasnije to spojili sa Srbijom. A sve se to radi pod palicom Amerike. Zato je Srbija izgubila Kosovo. Kad se to desi, onda će FBiH se raspasti, jer će Hercegovina pripasti Hrvatskoj, a Bošnjaci će ostati Sjeverni Kipar. To je nažalost krajnji cilj.

ODGOVORITE
Name

Micko

13.04.2024 20:58

Kako na zalost, valjda na srecu.....

Name

Idealno

13.04.2024 21:10

Jjooojj!!! Al ti ode daleko a boga mi i nasiroko...

Name

Posten

13.04.2024 22:32

Ti bio snjima kad su to dogovarali mora da si dodiku prevodio posto. on nezna nijedan jezik strani

Name

Odlična glupost!

14.04.2024 01:32

Hrvatskoj ništa ne može više pripasti , jer se pristupom EU utvrdila granica prema komšijama i ni pedalj nečije države ne smiju da prisvoje! Mogu samo da jedu govna kao što su naučili! Ali to važi i za bivšu Srbiju!

Name

Tokmak

13.04.2024 20:31

"...da će ovaj zakon oporezovati one čija se imovina nezakonito uvećala." Nezakonito uvećanje imovine treba oduzeti i zakonski sankcionisati, a ne oporezovati. Jel to znači da ako opljačkam javno preduzeće, banku,... i time uvećam (nezakonito) svoju imovinu, prijavim poreznoj upravi i platim porez, da sam oslobođen odgovornosti za pljačku?

ODGOVORITE
Name

SNSD- Sokolac

13.04.2024 21:01

Milioneri svi donose Legendi a on ko bajagi "gore" i svi uzmu sebi 3x i tako sve opljackano i traze da im se jos aplaudira

ODGOVORITE
Name

Običan čovjek iz naroda

13.04.2024 22:09

Najveći krimos među pravnicima Tegeltija,pa Petković i svi se zvaše Milan nek dokažu otkud milioni,avioni i auta od po 100 000 KM,pa Dodici,Špirići,Stevandići,Mitrovići,Đajići,pa nek onda krenu po narodu!Do tad mr'š svi u pm i ovaj zakon i poreska i sva g..na na vlasti!

ODGOVORITE
Name

Koja Srbija?

13.04.2024 22:26

Sami pišete da zakon imaju već nekoliko godina a da su kao sad izdali prvo rjesenje. Isto maska vlasti kao i kod nas. Tamo je tek korupcija epskih razmjera i nemojte molim vas hvaliti Srbiju. Nadjite neki drugi primjer.

ODGOVORITE
Name

Posten

13.04.2024 22:36

Po ovom zakonu bi oni sami sebe trebali tuzit a zna se koji al nisu ludi dok ima ovaca za sisanje

ODGOVORITE
Name

Pa

14.04.2024 08:14

Da su naplatili poreze od nelegalno stvorene imovine danas ne bih se morali toliko zaduživati

ODGOVORITE
Name

Лакрдија

14.04.2024 09:48

Са свим донесеним законима од наших представника и страних идемо ми сви заједно у п.м нико овде не зна шта ради,ми смо гола г. Нема ни папира кои нас може обрисати.Ми смо сви заједно глупи и неупотребљиви допистили смо превише овим нашима да сер. по нама па сад и странци Додик,Вишковић,Видовић и сви остали зреба да оду вријеме је да се ми мало одморимо од њихових срањ.А доста је и писања глупости

ODGOVORITE