Ugljevik: Fabrika od 50 mil. evra i dalje samo na papiru

Uprava Rudnika i termoelektrane (RiTE) u Ugljeviku krenula je u pribavljanje stručnog mišljenja i urbanističko – tehničkih uslova za izgradnju fabrike gipsa vrijedne 50 miliona evra u Bogutovom selu.

Republika Srpska 19.04.2024 | 22:44
Ugljevik: Fabrika od 50 mil. evra i dalje samo na papiru

Po ugovoru o gradnji koji je potpisan u febuaru 2022. godine u njoj je već trebala da počne proizvodnja rigips ploča, ali u stvarnosti, projekat je i dalje u ranoj fazi razvoja, odnosno za sada postoji samo na papiru.

Za 29. april planirano je javno otvaranje ponuda, nakon čega će se odabrati licencirana kuća koja ima dva mjeseca da pripremi traženu dokumentaciju.

„Planirani kompleks gradiće se na parceli od oko 18 hektara, a okvirna bruto građevinska površina planiranih objekata je oko 60.000 kvadratnih metara“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Inače, nakon što je fabrika pompenzno najavljena prije dvije godine, uprava RiTE Ugljevik, ali i Ministarstvo energetike i rudarstva se rijetko oglašavaju po ovom pitanju.

„Nema tu određenog datuma ni roka. Ništa nije fiksirano datumom, nismo išli na to da ih ograničimo“, kazao je jednom prilikom za CAPITAL ministar Petar Đokić koji je zaboravio šta je rečeno prilikom potpisivanja ugovora.

Gipsaru bi trebala da gradi kompanija BNBM Eastern Europe, u kojoj RiTE „Ugljevik“ ima udio od deset odsto dok većinski udio pripada kineskoj firmi BNBM.

Osnovnu sirovinu bi dobili iz termoelektrane, kojoj nakon procesa odsumporavanja ostaje ogromna količina neiskorištenog gipsa iz procesa odsumporavanja.

Ugovorom su zajedničkoj firmi, u kojoj Kinezi imaju dominantno učešće, zagarantovane količine uglja i gipsa za period od 18 godina. U suprotnom RiTE „Ugljevik“ će biti prinuđen da plaća penale.

Preciznije, svake godine fabrika će moći da računa na 70.000 tona uglja i 250.000 tona gipsa.

RiTE ima obavezu da u svakom trenutku posjeduje zalihe gipsa iznad kritičnog nivoa, odnosno više od 6.000 tona.

(Capital)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

reakcija

20.04.2024 07:47

Bilo bi im pametnije da prave cementaru. Cement je danas tražen i na cijeni. Isto tako i u Gacku u kojem je prilikom projektovanja termoelektrane projektovana i cementara koja nikad nije izgrađena.

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2024 08:50

Bilo bi pametnije da se investicije okrenu EU. Nađite mi te zemlju koja je imala napredak sa poslovanjima istoka. Nema je, nema samo eksploatacija i izvlačenje novca

Name

re

20.04.2024 11:09

U bivšoj JU država je izgradila svu tu silnu industriju, radnici su radili za male plate i niko nije štrakovao da im se povećavaju plate, nije država dizale kredite da budžetarima plaća plate. A ovde je neko uništio ceolokupan projekat drugog bloka termoelektrane Uljevik i projekat cementare iz Jugoslavije. Bivša JU je radila sve bez stranih investicija sama, nikome sa Zapada i Istoka nije poklanjala rudnika kao što ova vlast radi.

Name

Ha

20.04.2024 08:02

Pre nekoliko dana protestuju protiv vlasti i nakaradnog sistema a 28,dolaze u B Luku podržati taj isti sistem to nema u zemlji čudesa i ko da vam vjeruje

ODGOVORITE
Name

Re

20.04.2024 09:24

Ovo je opet predizborna laz.

Name

Bas tako

20.04.2024 12:17

Lud narod 100% jedan dan za svoju guzicu demonstriraju protiv vlasti a drugi dan se ljumaju u autobusima da idu na miting i aplaudiraju tom istom koji ih je prodao. Kazem narod lud 100% i nema druge. Vi u Ugljeviku da podignete Titi spomenik jer vam je napravio elektranu da prezivite. No vi pametni velicate Dražu i dizete cetnike u nebesa jer vi ste sad kao probudjeni Srbi. U centru da podignete i spomenik Mariji Tereziji i Titu i da ćutite.

Name

re

20.04.2024 15:27

U centru Ugljevika i u krugu termoelektrane da podignu spomenik Titu i napišu da je ovo Titova vlast izgradila, a onda je došla lopovksa vlast koja je srušila drugi blok termoelektrane koju je Titova vlast izgradila, da eliminišu sve druge spomenike onih koji ništa nisu izgradili.

Name

Mare

20.04.2024 10:21

Hahahahahaa, predizborne fabrike, putevi, aerodromi, strana ulaganja, a onda zaduzivanja do maximuma. Pa ova vlada nema para da za skole kupi skolski materijal, sredstva za higjenu, nego trazi i moli da roditelji daju pi 5, 10 km. Sram da vas bude samo lazete narod, a taj isti narod,jedan dio, i dalje vjeruje u vase bajke. Ko jos vjeruje Dodiku, Viskovicu, Djokicu, Stevandicu, Petrovicu......, pa taj nije normalan.

ODGOVORITE
Name

re

20.04.2024 15:34

Kako nema para za škole kada im stalo podiže plate, sada ti nastavnici imaju preko 1500KM za 3 sata pojavljivanja u školi, ne rada nego fizičkog pojavljivanja, četiri meseca raspusta isto ide puna plata dok leže kod kuće a plata bi morala biti ukinuta i novac preusmeren u gradnju fabrika, tako se radilo u bivškoj Jugoslaviji, niko preko raspusta nije imao platu.

Name

RE

20.04.2024 16:15

Ja glupsonod ministra rudarstva.Cista neopjana lopurda.

ODGOVORITE
Name

Insajder

20.04.2024 22:17

Fabrika ce biti izgradjena i nije nikakva predizborna laz niti ova prica ima veze sa politikom. Kinezi imaju interes da je grade jer dobijaju jeftin gips iz postrojenja za odsumporavanje koji je na RiTe nusproizvod. Investicija je inace 60 mil evra, zaposlice se oko 100 ljudi, i izvoz ce biti ogroman a time i korist za sve. Trenutna faza je dobijanje raznih dozvola a sto u ovoj drzavi ide sporo. Inace, dio para su kinezi prebacili na racun zajednicke firme.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

21.04.2024 09:44

Koliko lopata je bačeno za razne projekte radi populizam i fotografidanja u javnosti a nikad ni jedan nije započet a kamoli završen.

ODGOVORITE