Ljudi, roba, kapital i usluge treba da se kreću brže

- Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan rekao je danas na panelu u okviru Samita lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru da je osnovni cilj Plana rasta za Zapadni Balkan da se ljudi, roba, kapital i usluge kreću bezbedno, brže i jeftinije nego ranije.

Region 16.05.2024 | 12:13
Ljudi, roba, kapital i usluge treba da se kreću brže

"Lepota plana rasta je u tome što je poruka za svakog učesnika u njemu jednostavna. Radite svoj posao i ne tražite od nekog drugog da prvo uradi nešto što biste mogli da i vi uradite. I mislim da je obaveza svakog lidera koji je prisutan ovde da uz našu pomoć uradi posao kako bi vaši građani mogli da imaju koristi od efikasnosti i četiri slobode koje su oličenje ove inicijative", rekao je O'Brajan.

On je uoči početka samita lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, rekao novinarima da su četiri slobode te inicijative - sloboda ljudi, dobara, kapitala i usluga da se kreću preko granica. 

O'Brajan je dodao da misli da svi moraju zajedno da rade kako bi osigurali da građani osete poboljšanja.
 Pomoćnik američkog državnog sekretara je dodao da će smanjenja čekanja na granicama smanjiti troškove i povećati uštede.

Kada je u pitanju zabrinutost zbog krijumčarenja robe O'Brajan naglašava da bi uvođenje sistema skeniranja tereta koji ulazi i izlazi moglo da reši taj problem.

O'Brajan ističe da su SAD odavno shvatile da je Evropa koja funkcioniše u miru, ujedinjena i slobodna važna za njenu ekonomiju, bezbednost i građane.

(Tanjug) Foto: Agencije

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Klaudija

16.05.2024 12:32

Kretali bise ljudi i brze i vise da nije skup prevoz ..Ako covjek mora da plati 100 km da bi deset puta otisao do grada koji je udaljen 20km .onda bolje da sjedi kod kuce jer ne ne moze zaradit samo za kartu .A kamoli.jos da djecu skoluje i placa im prevoz.Pa jeftinije mu je da im placa smjestaj u hotelu

ODGOVORITE
Name

Te Klaudija

16.05.2024 15:53

Ništa nije skupo , pa ni prevoz. Sila auta na putu i sve po jedno u njemu , i !? Samo se bez veze kuka.

Name

Vučiću

16.05.2024 12:35

...šta traži Kurti tu? Zašto ga ne otjeraš ili sam ne napustiš sastanak na vrhu?

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

16.05.2024 14:16

Kurti zna sta trazi ali ovaj izgleda ne zna Ili pak zna i on?!

Name

Reče lu mu neko?

16.05.2024 13:26

Kako ni Patrijarh SPC ne može na KiM jer oni Ameri podržavaju Kurtija u njegovoj obijesti da radi šta hoće. Da Srbija zabrani šiptarima prolaz kroz Srbiju digla bi se sva zgadija da kritikuje i prijeti. Ovako njihovo cedo kriminalno uživa u moći. To mu je mogla reci i Kristo i bilo koji od ovih lidera koji su ovako poslušni.

ODGOVORITE
Name

Reĉe...2

17.05.2024 13:13

Pa nisu Albanci napali Srbiju, već Srbija Albance! I to traje decenijama. Sa fašistima iz Italije, 1937., ste htjeli da djelite Albaniju i Albance sa Kosova da iselite u Tursku! Bagro!

Name

mislim

16.05.2024 15:47

Balkanska bijeda i sirotinja.

ODGOVORITE