Poruka vlastima iz Lopara: Nećemo rudnik litijuma

U organizaciji udruženja “Eko put” i opštinske uprave, u Loparama je danas održan okrugli sto, na kome su predstavnici relevantnih institucija i ekoloških pokreta još jednom jasno rekli NE rudarenju litijuma na Majevici.

Republika Srpska 20.05.2024 | 19:02
Poruka vlastima iz Lopara: Nećemo rudnik litijuma

U susret sjednici NSRS, koja će biti održana u srijedu 22. maja, na kojoj će poslanici, između ostalog, odlučivati i o pitanjima vezanim za otvaranje rudnika litijuma na Majevici, u Loparama je danas održan okrugli sto, na kome je još jednom izraženo protivljenje ovom projektu, koji bi, kažu stručnjaci, mogao da dovede do zagađenja i uništenja prirode ogromnih razmjera.

“Zajedno sa lokalnim subjektima mi razgovaramo o tome šta je do sada urađeno u borbi protiv ideje za otvaranje rudnika litijuma u Loparama i o nekim narednim koracima. Ono što je važno, vidimo rješenost svih ekoloških aktivista, naroda i optinske uprave da se ne dozvoli otvaranje rudnika litijuma u Loparama, jer bi to bilo pogubno po život u ovoj lokalnoj zajednici”, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

On je podsjetio da će poslanici NS RS na sjednici u srijedu raspravljati o deklaraciji, koju je ova lokalna zajednica uputila na razmatranje. Dodaje da je ona nastala kao rezultat revolta građana i građanske inicijative, te da je za nju prikupljeno mnogo više od neophodnih 3000 potpisa.

“Mi se nadamo da će poslanici NSRS prihvatiti deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma u Loparama, a u odnosu na rezultat te sjednice mi ćemo odlučiti u kom pravcu ćemo dalje djelovati, rekao je Savić.

“Okrugli sto organizujemo u sklopu kampanje “Uticaj rudarenju litijuma na životnu sredinu i zajednice”, a nadamo se da će u srijedu narodni poslanici da glasaju pozitivno za deklaraciju koja se protivi otvaranju rudnika, a ako na žalost ne budu glasali  pozitivno, onda ćemo mi nastaviti kampanju umerenu prema republičkim vlastima, prema Ministarstvu za energetiku i rudarstvo i prema Vladi Republike Srpske da uzmu u obzir jasno izražen stav građana i građanki, rekla je Snežana Jagodić Vujić, predsjednica Udruženja “Eko put” iz Bijeljine”

Predstavnici UG “Čuvari Majevice” uputili su ovim povodom skupštinskom Odboru za zaštitu životne sredine dopis, u kome ih podsjećaju da je u prostornom planu Republike Srpske, koji važi do 2025. godine, planirano da planina Majevica bude park prirode.

“Mi želimo da narodni poslanici budu upoznati s’ tim jer je to bitan zakonski i obavezujući akt, gdje u zakonu u članu 61, stav 4 piše da kada se neki rostor proglasi zaštićenim područjem, na tom području ne može da bude otvoren rudnik”, rekla je predsjednica udruženja Andrijana Pekić.

Učesnici okruglog stola saglasni su oko ocjene da bi rudarenje litijuma čitavom ovom kraju donijelo uništenje životne sredine i enorman rast broja oboljelih od kancerogenih bolesti, a kada je u pitanju ekonomska korist kažu da obični građani od toga nebi vidjeli ništa.

“Pitanje je kome bi otišla ta velika finansijska sredstva? -Da li bi od toga korist imali građani ili neko drugi, veliko je pitanje. Istorija rudarenja litijuma i drugih kritčnih mineralnih sirovina je pokazala da na kraju tu benefit tu imaju samo pojedinci, a da na žalost lokačlno stanovništvo ima samo štetu”, rekla je Snežana Jagodić Vujić, predsjednica Udruženja “Eko put” iz Bijeljine.

Načelnik opštine Lopare, Rado Savić je rekao da je inicijativa, koja se protivi rudarenju litijuma na Majevici, dobila podršku od preko 100 intelektualaca i poznatih javnih ličnosti, koji su svojim autoritetom i potpisima stali u odbranu ovog kraja od opasnosti koja mu prijeti.

(BN) Foto: BN 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

+ × ÷ = ?

20.05.2024 19:35

Ima ko hoce...

ODGOVORITE
Name

re

21.05.2024 10:04

Za 18g svog terora nad Loparama nazapšljavao je u opštinsku upravu preko stotinu svojih, isto kao da je opština njegova očevina, njegovo imanje, nikad nikakav konursr nije bio, samo dovode i zapošljavaju. ovakav teror jednog čovjeka u loparam je nepodnošljiv.

Name

ipe

20.05.2024 19:48

Ovako su i u Prijedoru "potpisali " svi da neće,pa ujutro bageri sa policijom došli.I dan danas kopaju.

ODGOVORITE
Name

Veliki štrumf

20.05.2024 20:59

Lopare su nešto drugo, a kad im se pridruže Čelić, Koraj i ostala sela u okolini biće haosa

Name

Joja

20.05.2024 20:55

A sta hocete ... da sejete da se stocarstvu posvetite , vocarstvu hocete penzije plate , vi to necete 100% ko ce se baviti sa tim moras biti vezan 24h STA VI LJUDI HOCETE ?? Ne znate ni sami . Je li tako?

ODGOVORITE
Name

čegrtuša

20.05.2024 22:24

Ne znaš ni ti šta si htio reći.

Name

Jovo

20.05.2024 23:01

Mislim da će barem 20-ak profitera imati veliku korist od kopanja. To je dovoljno da se krene u avanturu.

Name

BANJA LUKA

20.05.2024 22:20

OVA BANDA NA VLASTI PREDVOĐENA NAJVEĆIM BANDITOM NA BALKANU JE VEĆ NEKOME PRODALA PRAVA I NARAVNO KADA SE NAROD DIGNE IDE ISTI SCENARIO KAO I ZA KONCESIJU ZA UGLJEVIK, HIDROELEKTRANE NA VRBASU .....DA SE ZAOKRUŽI NA MILIJARDU DVIJE....

ODGOVORITE
Name

Stevic Dimitrija

20.05.2024 23:07

Puna podrska za Načelnika Savića💪🙏 svi za Majevicu❤️❤️❤️🍀

ODGOVORITE