Pogledajte šta je glavni problem građana BiH

Prema rezultatima ankete, gotovo trećina građana BiH iz oba entiteta i sva tri naroda su u spontanim odgovorima gotovo jednoglasno naveli da su ekonomija, troškovi života i visoke cijene najveći problem s kojim je zemlja suočena, iako u javnom diskursu često dominiraju potpuno drugačije teme, poput problema prenosa nadležnosti, uloge stranaca u procesima odlučivanja i slične teme.

Republika Srpska 20.05.2024 | 23:03
Pogledajte šta je glavni problem građana BiH

- Ekonomija, nezaposlenost i korupcija najveći su problemi na koje se u novoj regionalnoj anketi, koju je po nalogu američkog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) sprovela agencija IPSOS, žale građani svih zemalja zapadnog Balkana.

Prema rezultatima ankete, gotovo trećina građana BiH iz oba entiteta i sva tri naroda su u spontanim odgovorima gotovo jednoglasno naveli da su ekonomija, troškovi života i visoke cijene najveći problem s kojim je zemlja suočena, iako u javnom diskursu često dominiraju potpuno drugačije teme, poput problema prenosa nadležnosti, uloge stranaca u procesima odlučivanja i slične teme.

Prema ovoj anketi, nijedna od tema koje smo nabrojali nije navedena kao najveća prijetnja za zemlju.

Od ostalih problema s kojima je BiH suočena navedeni su ekonomija, korupcija, političke krize, nesigurnost, kriminal, siromaštvo, emigracija, nepristupačnost kreditima, zdravstvo te unutrašnji konflikti, koje je kao najveći problem navelo dva odsto građana.

Gotovo 90 odsto građana BiH misli da je korupcija veoma ozbiljan ili donekle ozbiljan problem.

Kao izvor korupcije vide davanje mita, djelovanje u vlastitom, a ne u opštem interesu, krađi i zloupotrebama, te korištenje veza i poznanstava, dok pravosudne institucije i organi ne djeluju.

Više od dvije trećine građana najmanje povjerenja ima u političke stranke, dok im vjeruje tek 18 odsto građana.

Nešto malo više građana vjeruje parlamentu, njih tek 24 odsto, dok velika većina ostalih građana nema povjerenje u parlament.

Slično je i kad su u pitanju premijeri, izborne komisije, predsjednici i sudovi, kojima vjeruje mali broj građana BiH.

Medijima vjeruje otprilike polovina građana, a nešto malo više povjerenja građani imaju u vojsku i vjerske institucije.

Više od 60 odsto građana BiH smatra da su mediji slobodni, dok ih oko trećina vjeruje da mediji nisu slobodni da izvještavaju.

Najviše povjerenja među građanima ima policija, i to s pozitivnim odgovorom otprilike 75 odsto građana.

Čak 65 odsto građana BiH podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", ali je njih samo 26 odsto priznalo da znaju šta ova inicijativa znači.

Samo 24 odsto građana BiH vjeruje da je u BiH moguć novi rat, dok ih dvije trećine ne vjeruje da je sukob moguć.

Od građana koji vjeruju da je sukob moguć, njih nešto više od trećine vjeruje da bi uzrok mogla biti opšta ekonomska i politička nestabilnost, dok ih oko 30 odsto vjeruje da bi sukob mogla izazvati druga etnička grupa.

Podsjećanja radi, u dijelu ovog istraživanja već smo objavili da podrška evropskim integracijama pada u Srbiji i u BiH ponajviše zbog pesimizma među Srbima, koji se vidi i po odnosu prema ratu u Ukrajini.

Naime, prema istraživanju IRI-ja, čak polovina građana Srbije smatra da je ruska invazija na Ukrajinu opravdana ili barem djelimično opravdana.

U IRI-ju kažu da je velika zabrinutost u vezi s korupcijom u skladu s ekspertskom analizom IRI-jeve Radne grupe za zapadni Balkan, koja je u julu 2023. objavila seriju od šest stajališta o efektima korupcije i kleptokratije na demokratski razvoj.

Kako navode, ovo istraživanje ukazuje da i međunarodna zajednica i regionalne vlade moraju uložiti veći napor u rješavanju problema na koje se građani najviše žale.

"Stavljanje fokusa na potrebe građana, podsticanje ekonomskog razvoja i jačanje demokratskih institucija mogu pokrenuti zapadni Balkan ka održivom miru, prosperitetu i integraciji u evroatlantsku zajednicu", zaključuju oni.

(Nezavisne) Foto: ŽELJKA KNEŽEVIĆ/RINGIER

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Dajte

20.05.2024 23:20

Ljudima dobre plate da zive dostojno i nikad ne bi bilo nacionalnih trzavica nit bi se gledalo ko je ko

ODGOVORITE
Name

Re

21.05.2024 00:51

Pa i nema problema medju narodom, nego ga stvore političari a nekolicina glupana se nakaci i to je to. U realnosti 90% stanovništva je normala dok nas 10% budala i mrzitelja drzi u okovima nacionalizma. Svakako da je ekonomija problem samo sto je ovih 10% uništavaju i kradu

Name

Da nema stranaca

21.05.2024 06:05

tek tad bi vidjeli šta nam rade ,,ovi naši,,

Name

Najveca korupcija

21.05.2024 09:27

Je nakaradni medjunarodni ekonomski poredak u praksi zakon pravila i sile iz cega sve drugo proizilazi, a unutar samih drzava kmanjini ispilenoj iz toga gnijezda to savrseno odgovara.

Name

re

21.05.2024 11:52

👍.Upravo tako.Nacionalizam ne puni stomak,ne plaća struju,vodu.....

Name

MeNAGER

20.05.2024 23:48

Nada umire zadnja A najveci problem je sto je ovde i nada umrla

ODGOVORITE
Name

Nezgodan

20.05.2024 23:51

Bar znamo da jos ima normalnog naroda.

ODGOVORITE
Name

Mile

21.05.2024 06:53

Sav narod na planeti je isti, svi od krvi i mesa, Bog nije dijelio narod po vjeri neko vjeruje u ovo neko u ono,, to su dijdlili neki micnici, jer je najlakse narod zavaditi na vjerskoj osnovi

Name

Sasa

21.05.2024 00:15

A sejdic/finci

ODGOVORITE
Name

Panjik

21.05.2024 05:10

Nemogu se oni odvojit od para PROKLETI U GROBU BILI

ODGOVORITE
Name

Хм

21.05.2024 05:55

Пишам се ја на ту вашу анкету. Анкета вам је по вашим жељама

ODGOVORITE
Name

L. L.

21.05.2024 06:19

To im je problem, a niko ne izlazi na ulice i ne buni se. Kako Francuzi, šta rade i kako se bore. Mi, ništa...

ODGOVORITE
Name

SRBINJE

21.05.2024 06:49

TAKO JE TO KAD POLITICKO SARAJEVO NAPRAVI ANKETU A KRADU NASE NADLEZNOSTI. GOSPODIN SPIRIC I RADMANOVIC I GOSPJA MAJKIC DUSANKA I S VULIC SU BAJVECI BORCI ZA SLOBODU SRPSKOG ZIVLJA A NAJACI BORAC JE GOSPODIN MILORAD DODIK I GORICA KCI UNJEGA KAO PRECEDNIK VUCIC!

ODGOVORITE
Name

re

21.05.2024 11:50

Ironija?Ili umobolnik,pohlepni?

Name

+

21.05.2024 06:52

Znamo mi da ovdje ima više normalnog Naroda. Rade i bore se za život. A lopovija, se gura u politici na najviša mijesta. Besposlani nesposobni. NAROD NA IZBORIMA MORA SPOSOBNE OLOVKOM IZABRATI. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Ali i u ciku

21.05.2024 10:16

Se zavukli Lopoviii!!! Namjestaju kradju izbora! I takoo umrezeni na svim nivoimaa haraju! Potkovanii podmazaniiii papciii preletaciiii kumoviiii prljavi privatnici Kiza Nistra 20 i 21 vijeka! Pljacka stoljeca

Name

Micko

21.05.2024 10:59

Najveci problem je netrpeljivost izmedju FBiH i RS. Kad se to rijesi, za ostalo cemo lako...

ODGOVORITE
Name

Mirko

21.05.2024 12:38

Za mene je najveći problem što od plate ne mogu da živim život dostojan čovjeka. A za FBiH i RS me zaboli lakat. Da imam mogućnosti otišao bih tamo gdje je bolje.

Name

Glavni problem je

21.05.2024 18:02

Truli nametnuti sistem sa Zapada. Odlike toga sistema su kriminal, korupcija, bezakonje, manipulacija, medijski mrak, drustvene izopacenosti. Rezultat toga je kriminalna manjina sve bogatija a obicnim ljudima sto vise ugrozavati uegzistenciju.

ODGOVORITE